avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestatie proces verbal - oportunitatea depunerii, ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestatie proces verbal - oportunitatea depunerii, sanse castig

Am fost oprit in data de 18.03.2013 de un echipaj de politie (sectoristi, nu erau de la circulatie) pentru ca, dupa cum au scris ei in PV, {... a condus auto .... pe strada ... si nu a respectat semnificatia indicatorului "accesul interzis"}. In fapt eu am iesti cu spatele dintr-o parcare pe o alee cu sens unic. Din cauza altor masini parcate in acea zona am scos masina cu fata in directia inversa de mers pe acea alee cu sens unic, urmand sa mai merg un metru cu spatele pana la un loc care imi permitea sa intorc masina pentru a parasi zona in mod regulamentar. In momentul in care am iesit cu masina din parcare, doi agenti de politie au venit langa masina mea si mi-au cerut actele. Le-am inmanat actele si ei mi-au spus atunci ca imi vor intocmi proces verbal pentru ca am circulat pe interzis. Desi sunt convins ca au vazut exact ce s-a intamplat, am incercat sa le explic cum au stat lucruirile, dar au refuzat sa asculte .
Au scris procesul verbal si mi-au cerut sa-l semnez. A refuzat.
Pe data de 10.03.2013, deci dupa 24 de zile, m-am pomenit acasa cu alti doi politisti care mi-au adus procesul verbal, m-au pus sa semnez pe un formular ca am primit procesul verbal si au plecat fara sa-mi lase nici un exemplar, desi le-am cerut acest lucru.

Ce pot face in situatia aceasta? Au trecut 15 zile de cand a fost intocmit PV. Pot cere la sectia de politie la care este Agentul constatator o dovada in acest sens, sau trebuie sa merg la Circulatie?
In situatia aceasta nu mai pot beneficia nici de plata la jumatate a amenzi nici de posibilitatea de a contesta in instanta PV.

Revenind la procesul verbal:
1) numarul cartii mele de identitate, scris de agentul constatator in PV, contine o cifra gresita;
2) strada mentionata in PV este trecuta in toate hartile pe care le-am consultat cu titlu de alee;
3) la rubrica Alte mentiuni este trecut cu stiloul (deci nu este autocopiat de pe exemplarul 1 pe exemplarul 2 – nu e la indigo) „ i s-a adus la cunostinta continutul procesului verbal, dar a refuzat sa semneze” , iar acerst lucru nu este confirmat prin semnatura unui martor, asa cum am inteles ca ar trebui atunci cand se refuza semnarea PV.
Avand toate aceste elemente pot cere in instanta anularea PV?

Va multumesc mult!

Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 20:44, 11 Aprilie 2013
Termenul legal prevazut pentru contestarea PV este de 15 zile de la comunicare
Politia locala in temeiul ultimilor modificari legislative,detine competenta sa incheie documente de constatare si sanctionare a anumitor prevederi la regimul circulatiei pe drumurile publice
1. din relatare se intelege ca ati mers cu fata in sens opus pe un drum cu sens unic.
Legea politiei locale. Legea 155/2010
Art. 7
In domeniul circulatiei pe drumurile publice, politia locala are urmatoarele atributii:
h) constata contraventii si aplica sanctiuni pentru incalcarea normelor legale privind oprirea, stationarea, parcarea autovehiculelor si accesul interzis, avand dreptul de a dispune masuri de ridicare a autovehiculelor stationate neregulamentar;

2. cand ati semnat procesul verbal nu ati scris si data primirii acestuia?
3. pct.1), 2) nu au nicio relevanta. pct. 3) pe pv trebuie trecut motivul ptr care nu s-a gasit niciun martor (cu toate ca acesta nu este motiv de nulitate a pv).
4. nu aveti ce cere in instanta din moment ce nu aveti procesul verbal.
@cyan
Se pare ca nu ati citit ceea ce am scris eu mai sus.
Nu am spus ca era vorba de politia locala, ci de politia de sector.
Am mentionat ca nu am semnat procesul verbal
Am primit procesul verbal acasa,dupa 24 de zile, deci am ce contesta in instanta.

Multumesc totusi pentru intentia de a ma ajuta.
viorelpopescu a scris:

(...)m-au pus sa semnez pe un formular ca am primit procesul verbal si au plecat fara sa-mi lase nici un exemplar, desi le-am cerut acest lucru.
....
In situatia aceasta nu mai pot beneficia nici de plata la jumatate a amenzi nici de posibilitatea de a contesta in instanta PV.
......

eu am inteles ca politistii care au venit acasa v-au pus sa semnati un formular si au plecat fara sa va lase un exemplar iar dvs. afirmati ca aveti procesul verbal. poate nu am inteles bine. daca aveti motive temeinice puteti contesta procesul verbal in termen de 15 zile de la comunicare si ati avea mai multe sanse de castig daca aveati un martor in masina.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda stationare/oprire interzisa intr un loc nemarcat ca oprire ... _stefan _stefan Amenda stationare/oprire interzisa intr un loc nemarcat ca oprire interzisa Buna ziua am primit amenda cu proces verbal la stergator ca am parcat pe ... (vezi toată discuția)
Am fost amendat pentru conducere fara permis desi eu nu circulam gabystoica gabystoica pe data de 22 aprilie fiind cu masina la un prieten,a sosit un echipaj de politia locala si a intrebat a cui este masina de la poarta ,eu am spus ca este ... (vezi toată discuția)
Amenda încadrata greșit! NMLaurentiu NMLaurentiu O sa incerc sa fiu cât se poate de scurt si explicit, am venit în vizită în Timișoara și GPS-ul meu a avut ceva probleme, asa ca am intrat pe o straduta ... (vezi toată discuția)