avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... adoptie copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

adoptie copil

Buna ziua,
As dori sa infiez o fetita de 1 saptamana, nascuta in Romania, a carei mama este studenta in Romania, dar este cetatean al Rep. Moldova. Tatal nu a recunoscut copilul. Precizez ca nu sunt inscrisa la DGASPC, am 41 ani, nu am copii, sunt casatorita si am o situatie financiara buna.
Multumesc,
Cristina
Cel mai recent răspuns: crisf , utilizator 13:56, 12 Aprilie 2013
Adoptia unui copil este valabila doar daca acesta are cetatenie romana,adoptiile internationale sunt interzise in Romania.
Adoptia este reglementata de legea 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei.
Pentru a deveni persoana care poate adopta,este necesar ca in prealabil sa obtineti un atestat de la DGASPC-ul de domiciliu.
Pentru acesta este necesar sa fiti evaluata de catre specialistii Directiei, in sensul identificarii abilitatilor parentale, se analizeaza indeplinirea garantiilor morale si a conditiilor materiale, precum si pregatirea dvs. pentru asumarea, in cunostinta de cauza, a rolului de parinte.
Odata cu evaluarea prevazuta mai sus vor fi analizate si caracteristicile psihologice, sociale si medicale ale celorlalti membri ai familiei sau altor persoane care locuiesc impreuna cu dvs.,precum si opinia acestora cu privire la adoptie.
Rezultatele evaluarii se consemneaza intr-un raport final de evaluare a capacitatii dvs.de a adopta , care contine si propunerea privind eliberarea sau neeliberarea atestatului. Raportul se intocmeste in maximum 120 de zile de la depunerea cererii de evaluare si se comunica solicitantului.
In privinta copilului,acesta trebuie in primul rand, sa fie adoptabil,in al doilea rand,nu dvs.alegeti copilul,copilul "isi alege parintii" in sensul ca specialistii institutiei identifica pentru copilul a carui Plan Individualizat de Protectie are ca finalitate adoptia,familia/persoana adoptatoare care corespunde cel mai bine nevoilor acestuia.
Dupa ce se realizeaza potrivirea intre copil si fam./persoana,copilul va fi incredintat acesteia pe o perioada de 90 zile .Dupa aceasta perioada,instanta,va admite cererea de incuviintare a adoptiei numai daca, pe baza probelor administrate, si-a format convingerea ca adoptia este in interesul superior al copilului.
In termen de 5 zile de la ramanerea irevocabila a hotararii judecatoresti prin care s-a incuviintat adoptia, directia in a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului va instiinta, in scris, parintii firesti despre aceasta, precum si autoritatile romane competente sa elibereze documentele de identitate sau de calatorie pentru adoptat.
Succes!
Ultima modificare: Joi, 11 Aprilie 2013
Laura Vilsan, Mediator
Cred ca legea romana n-are nimic in comun cu cazul dvs. Cred ca in Moldova va trebui sa va interesati
Multumesc pentru indicatii.
Dar exista posibulitatea ca acest copil sa nu fie luat de la mama sa pe perioada in care eu voi fi evaluata?
Dar copilul nu primeste automat cetatenia romana daca e nascut in Romania?
Ultima modificare: Joi, 11 Aprilie 2013
gi-jane2, moderator
Nu automat, ci la cerere avand avantajul ca s-a nascut aici.
Cetatenia copilului?

Alte discuții în legătură

Lnfiere copil minor adina000 adina000 Buna ziua ! Copilul meu in varsta de noua ani nu are tata in certificatul de nastere , iar eu si tatal lui nu am pastrat legatura si nu stim nimic unul de ... (vezi toată discuția)
Adoptia unui copil reptila reptila buna seara, asi dori sa adopt un copil dintr-o familie cunoscuta, ambele familii suntem de acord, care este procedura? imi trebuie un atestat? unde ma pot ... (vezi toată discuția)
Adoptie iconita iconita Buna seara !Sunt pensionara, am 68 de ani. Asi dori sa stiu daca la acesti ani eu pot adopta o fetita.Am un baiat mare care este la casa lui, deci stiu cum se ... (vezi toată discuția)