avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită imprumut persoana fizica - penalitati aberante
Discuție deschisă în Executare silită

imprumut persoana fizica - penalitati aberante

Buna ziua , ma confrunt cu o problema si as dori un raspuns din partea dumneavoastra.Acum aproximativ doi ani , am facut un act la notar prin care ma obligam sa platesc unei prietene datoria mea fata de ea (3200 euro) in caz contrar ii voi plati dobanda de 1%pe zi penalizare . Situatia mea financiara s-a schimbat in rau si nu am putut plati la timp aceasta datorie . Am primit mailuri de la banci ca m-i s-au blocat conturile bancare pana voi plati intreaga datorie fata de aceasta prietena si fata de executorul judecatoresc , datorie care se ridica acum la suma de 19800 euro.Intrebarea mea este pot sa contest aceasta dobanda care mi se pare imensa? exista vre-o portita de scapare tinand cont ca situatia mea financiara nu este tocmai roz, am poprire pe salariu - o rata neplatita ) , stau cu chirie , si practic nu imi mai raman bani nici pentru cheltuieli curente , mancare .Astept cu interes un raspuns de la dumneavoastra si precizez ca vreau sa platesc datoria fata de aceasta prietena , daca se poate esalonat , tinand cont de situatia mea financiara , vreau doar sa contest aceasta dobanda care este de sase ori mai mare decat cea imprumutata si asta intr-un an de zile .Multumesc , o zi buna.
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 13:24, 11 Aprilie 2013
Domnule, trebuie sa fiti mai clar. Este vorba de dobanda sau de penalitati? Ne puteti transcrie clauza privitoare la dobanda/penalitate.

Daca este vorba de dobanda, clauza respectiva este nula in temeiul prevederilor art.9 coroborat cu art. 5 OG9/2000, daca contractul e semnat inainte de 24.08.2011, sau a art 5 alin 2 din OG 13/2011, daca ati incheiat contractul anterior datei de 24.08.2011.

Dobanda legala e dobanda de referinta a BNR plus 50%, in cazul OG9/2000, sau dobanda de referinta plus 4 puncte procentuale in cazul OG 13/2011.

de asemenea, daca aveti un contract incheiat anterior datei de 01.10.2011 , si suma de 1% pe zi reprezinta penalitate, clauza este nula in temeiul art. 1 din Legea 313/1879 ( in vigoare pana la data de 01.10.2011.
Ultima modificare: Joi, 11 Aprilie 2013
ContSters214341, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati de intarziere intr-un contract de imprumut cu banca ContSters257414 ContSters257414 fara indoiala contactul de imprumut bancar este unul de natura comerciala conf. art. 3 pct. 11 Cod comercial care prevede că legea consideră fapte de ... (vezi toată discuția)
Penalitatile in contractul de imprumut rianav rianav poate sa-mi spuna cineva, va rog, daca clauza la un contract de imprumut intre doua persoane fizice prin care se aplica penalitati de 0.4% pe zi la suma de ... (vezi toată discuția)
Rugaminte- imposibilitate plata credit malina_alina33 malina_alina33 Buna seara, Am o rugaminte adresata celor care sunt in cunostinta de cauza. Am contactat acum 5 ani un imprumut de nevoi personale, cu termen de rambursare ... (vezi toată discuția)