avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire bunici
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire bunici

Mama decedata inaintea parintilor, sotul supravietuitor recasatorit. Prezinta vreun drept la mostenire din partea parintilor mamei, atat timp cat mama are un urmas. Parintii mamei au testament in care lasa toate bunurile nepotului
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 14:10, 11 Aprilie 2013
Daca exista un testament intocmit, mostenirea nu se va mai imparti intre mostenitorii legali.
Soţul supravieţuitor, recăsătorit sau nu, nu are vocaţie succesorală la succesiunea după părinţii defunctei. Nu ar fi avut nici dacă defuncta ar fi fost în viaţă la data decesului părinţilor ei.

Dacă defuncta a fost singurul descendent, vocaţia succesorală legală la succesiunea părinţilor ei este a nepotului bunicilor, care vin la succesiune în nume propriu.

Dacă defuncta a avut fraţi sau surori, nepotul vine la succesiunea bunicilor prin reprezentarea mamei lui, alături de acei fraţi/surori (copii ai bunicilor) sau alături de descendenţii acestora, după caz.

Testamentul, dacă este cu titlu universal, restrînge drepturile succesibililor despre care vorbeam mai sus la rezerva lor succesorală.

În lipsa altor succesibili, nepotul culege singur întreaga moştenire. Cu sau fără testament.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la mostenire ai nepotilor descedenti de fratii defunctului ileana54 ileana54 Va rog sa imi spuneti cum se imparte mostenirea in cazul in care sotul este mort si nu are mostenitori .fratii.sau parintii.defuncteiisint si ei ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa un frate necasatorit maria21_maria maria21_maria buna ziua, fratele mamei mele a decedat si nu a fost casatorit si nu a avut copii . ei au fost doi frati dupa mama . bunicii au divortat cand cei doi ... (vezi toată discuția)
Succesiune /informatii bluesky1 bluesky1 este vorba despre o situatie mai complicata: fratele mamei a murit acum cativa ani, in urma lui a ramas sotia lui ( nu s -a facut succesiune dupa el), anul ... (vezi toată discuția)