avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Este bun propriu (chiar daca obtinut in timpul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Este bun propriu (chiar daca obtinut in timpul casatoriei) sau nu?

Buna ziua!

Sunt casatorita de cativa ani conform vechiului cod civil si urmeaza sa primesc de la parintii mei o suma de bani sub forma de donatie cu care urmeaza sa imi achizitionez un apartament cu contract de vanzare-cumparare.

Toate cele 3 parti implicate (procuratorii de fonduri - adica parintii mei care imi doneaza suma de bani, eu – ca si cumparator si vanzatorii apartamentului) vor fi prezente la intocmirea actului de vanzare cumparare, act in care se va mentiona faptul ca banii folositi pentru achizitionarea acestui apartament sunt proveniti din donatie de la parintii mei.

Intrebarea mea este daca acest bun imobil achizitionat este bun popriu si nu va fi considerat bun comun la un eventual partaj/divort avand in vedere ca a fost obtinut in timpul casatoriei
Cel mai recent răspuns: dana22013 , utilizator 10:47, 12 Aprilie 2013
daca donatia se va face strict in favoarea dv. mentionandu-se expres acest aspect in inscris, va fi considerat bun propriu.

ca sa nu existe niciun dubiu, ar fi indicat sa cumpere parintii dv apartamentul, dupa care sa vi-l doneze expres dv.
Asa este!

... si ca o completare: daca nu sunteti singurul copil al parintilor dvs. (adica daca mai exista si altii copii din casatorie sau din afara acesteia) ar fi bine ca donatia sa fie facuta cu scutire de raport.
Multumesc frumos pentru raspuns. Varianta cu contract in 3 parti (partea 1: cumparatorul, adica eu, partea 2: vanzatorii si partea 3: procuratorii de fonduri - adica parintii mei) mi-a fost propusa chiar la biroul notarial la care am fost ca fiind foarte sigura, in sensul ca este bun propriu pentru ca este echivalent cu o donatie in varianta spusa de dvs.

Incercam doar sa ma conving ca este asa pentru ca nu stiu unde anume sa citesc in codul civil despre aceste aspecte sau nu. Daca ma puteti indruma catre un capitol din codul civil sau articole v-as fi recunoscatoare.
Ultima modificare: Vineri, 12 Aprilie 2013
dana22013, utilizator
Multumesc pentru raspunsul referitor la scutirea de raport. Tot notarul mi-a comunicat, cand am intrebat, ca scutirea de raport nu mai este cuprinsa in noul cod civil, aplicabil acum. Cred ca ma apuc sa citesc codul civil si normele de aplicare pentru donatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara, in 1990 socrii mei au achiziționat un apartament ... Cristian Pisică Cristian Pisică Bună seara, In 1990 socrii mei au achiziționat un apartament iar 75% din suma provin din partea părinților socrului meu.(Este contract de vânzare ... (vezi toată discuția)
Convenţie matrimoniala will_ will_ Buna ziua. Suntem in cazul optiunii \"regimul comunităţii legale\", aleasa inaintea casatoriei. Avem in vedere ca acest regim se poate modifica dupa ... (vezi toată discuția)
Donatie intre parinti si proaspat casatoriti imih imih Buna seara, Parintii prietenei mele au un apartament, prietena mai are un frate. S-a hotarat ca dupa casatoria noastra, sa ne dea noua apartamentul Stiu ... (vezi toată discuția)