avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Convenţie matrimoniala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Convenţie matrimoniala

Buna ziua.

Suntem in cazul optiunii "regimul comunităţii legale", aleasa inaintea casatoriei. Avem in vedere ca acest regim se poate modifica dupa cel putin un an (de la casatorie). Daca in acest an, sotul sau sotia primeste o suma de bani de la parintii sai cu care va plati avansul creditului unei locuinte, va putea face acte de proprietate (doar) pe numele sau ?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:47, 7 Mai 2016
Depinde de ce regim matrimonial alegeti. Daca e comunitatea legala proprietari vor fi amândoi, daca e regimul separatiei de bunuri,proprietar va fi numai cel care va plati pretul si va achizitiona in numele lui.
Pentru separatie de bunuri trebuie inaintea casatoriei sa mergeti la notar pentru a face conventia matrimoniala care o veti prezenta ofiterului de stare civila, pentru a se face mentiunea in certificatul de casatorie sau in registrul de casatorie/stare civila
Sau in timpul casatoriei...
Totusi, eu nu inteleg din expunerea dv. ce anume urmaresc partile, daca unul sau ambii doriti ca acel bun sa fie comun sau sa fie propriu unuia sau comun in cote diferite raportat la cat achita fiecare etc.
Existya mai multe modalitati de a face asta, o conventie matrimoniala nu o recomand a se face pentru un singur bun, ci pentru intreg regimul casatoriei.
Daca discutam de un singur bun, ar fi indicate alte cai, mai putin costisitoare, cum ar fi, poate, asigurare de dovezi si mentiuni si declaratii in actul de achizitie.
Totusi, nu stiu daca e vointa unuia sau ambilor si nici care ea aceasta vointa, in mod concret.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu sunt unul din parinti. Si urmaresc corectitudine, claritate si sa fiu prevazator. Si sa am cat de cat o certitudine ca banii mei vor fi ai copilului meu si nu va fi defavorizat intr-o anumita situatie. Adica sa-l stiu in siguranta. Si sa existe - cum ziceti dvs. - asigurare de dovezi si mentiuni si declaratii in actul de achizitie. In acest moment copiii se inteleg bine si se iubesc. Si nu as vrea sa strecor indoieli intre ei prin "separatie de bunuri" sau "conventie in cota parte". Daca ar fi alte mijloace, v-as multumi sa mi le faceti cunoscute.
Faceti o donatie de bani catre fiul dvs in forma autentica. Insa daca copilul dvs v-a achizitiona in timpul casatoriei imobilul si casatoria este sub regimul comunitatii legale, bunul va fi comun. Numai la un eventual partaj se va putea proba care a cota de contributie la achizitionare mai mare si sa-i revina, daca este cazul, o cota mai mare din bun...
Daca aveti toti banii cu titlu de pret sa ii dati puteti sa o faceti ca procuratori de fonduri prin donatie...
sau sa fiu un procurator de fonduri...
Va rog sa-mi spuneti ce inseamna "donatia este cu scutire de raport".
Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 5 Mai 2016
will_, utilizator

Alte discuții în legătură

Cumparare casa de un sot Mara 30 Mara 30 Va rog sa ma ajutati cu un sfat: sunt casatorita de 4 ani si doresc sa imi cumpar o casa care doresc [b]sa fie doar bunul meu propriu[/b], deoarece banii imi ... (vezi toată discuția)
Separare de bunuri lonita lonita Bună ziua Soția mea dorește sa achiziționeze o proprietate cu bani proprii, proveniți din donație de la sora ei. Eu mai am un copil din alta ... (vezi toată discuția)
Contract sau act notarial Poizan Poizan Buna ziua, Sunt casatorita si doresc sa realizez un contract, sau un act notarial, prin care sotul renunta la toate bunurile mobile si imobile in caz de ... (vezi toată discuția)