Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu cateva lamuriri si daca se poate si cu unele sfaturi, in urmatoarea situatie:
Anul trecut in iunie am lipsit mai mult de acasa si mi-a fost sparta casa. Mi s-au sustras bani si mult cupru. Ruda mea a sunat la 112, s-au luat amprente si s-a intocmit un dosar de ancheta. In lipsa mea nu s-a facut nimic pana nu am venit sa dau declaratie si sa precizez pagubele. In 10 aug mi s-a cerut o declaratie data dupa dictare, si in incheiere mi s-a cerut sa precizez ca au fost identificati hotii. Mi s-a dat tot atunci si numele si adresele acestora. (Pentru ce oare?!) Toti erau minori intre 15 si 17 ani.
Politistii mi-au spus sa stau linistita pentru ca daca au vazut ca am chemat politia nu vor mai veni.
In decembrie, a fost sparta casa vecinului meu tot in lipsa lui de acasa. In
10 ian au intrat iar la mine sustragand alte obiecte de cupru si fier. Deasemenea
in 20 ian. Am chemat politia, personal in ambele situtii. S-au facut alte dosare de cercetare si mi s-a spus ca fiind acelasi mod de operare, intrusii sunt aceiasi. Initial mi s-a propus sa se adauge si fultul din 10 in primul dosar din iunie anul trecut, dar am refuzat.
In luna martie au intrat iar, dar s-au multumit cu foarte putin.
Disperata si foarte stresata de faptul ca nu ma mai simt in siguranta in propria mea casa, ca nu stiu pe unde urmeaza sa intre si cand, am cerut relatii despre stadiul in care se afla dosarele.Mi s-a spus ca primul dosar, vechi de 6 luni se afla la instanta si ca
judecatoarea le-a dat drumu hotilor ptr ca sunt minori
. Am incercat sa caut primul dosar dar surpriza , nu era nici la judecatorie nici la parchet. Am aflat ulterior ca era inca la politie, la cercetari penale, la "
ultimul filtru".
Am mers intr-o audienta la seful IPJ, am expus situatia de mai sus, am precizat ca de fiecare data am solicitat sa se faca reconstituirea faptelor si sa mi se comunice stadiul in care se afla cercetarile. Am mai precizat ceea ce mi s-a spus la cercetari penale si anume ca nu s-a putut trimite dosarul deoarece infractorii sunt minori, ca legea obliga sa li se faca testul psihologic si ca
statul nu are bani pentru acesta.
Seful IPJ, a luat nota de sesizarea mea si m-a informat ca voi primi raspunsul acasa.
Urmare audientei, am fost din nou convocata la politie unde mi s-a cerut o noua declaratie pe care am dat-o tot dupa dictare (ca de obicei), precizand ca anterior datei audientei mi s-a adus la cunostinta numele si adresele acelor indivizi,iar despre primul dosar mi s-a dictat sa precizez ca a fost trimes la parchet la o data si ea anterioara audientei. Tot atunci urma sa-mi inmaneze si raspunsul la audienta. Spun trebuia pentru ca nu mi l-a dat neavand cine sa-l semneze. Am reafirmat cererea de a se face reconstituire. Anchetatorul mi-a spus
ca aceasta s-a facut si ca exista la dosarul trimes la parchet
Din aceasta situatie am inteles (poate ma insel?!) ca declaratia mea era doar o justificare a anchetatorului pentru a dovedi ca s-a achitat de sarcinile de serviciu. Aceasta s-a intamplat pe 1 apr ac. In aceiasi zi, seara la ora 21,30 hotii, ca o sfidare si la adresa mea si a politiei de care nu numai ca nu se tem, au venit iar. Au intrat la mine dar cand au vrut sa sara gardul la vecinul meu acesta a fost sesizat si a iesit afara. Hotii au fugit si la scurt timp i-a vazut pe toti trei (ptr ca acum erau 3), alergand pe strada cu cate ceva in mana. Nu i-a putut prinde dar a reusit sa-i vada si sa-i descrie. Am constatat ca lucrurile furate erau tot de la mine, tot fier si cupru.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. De ce pentru a primi o informatie trebuie sa dau
declaratie, si de ce nu mi se permite sa scriu altceva decat dupa dictare? Asa este
regula?!
2. Se poate face
reconstituirea in alta parte decat la locul faptelor si fara prezenta pagubitului?
3. Faptul ca infractorii sunt minori este o incurajare a statului si legislatiei pentru mult prea multii infractori minori privind furtul din locuinte si de fier si cupru, activitate cu care am ajuns deasemenea cunoscuti in toata europa?
4. Va rog dati-mi un sfat. Cum sa procedez pentru a putea sa ma simt reprezentata si aparata de atoritatile statului: politie, parchet , justitie in general?:hammer:
Unul dintre pusti, are deja 5 dosare pe rol la judecatorie dar eu nu am garantia ca el este cel vinovat de furturile de la mine. #-o
Va multumesc.