avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Compensare
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Compensare

Am o problema destul de complicata, si nu stiu daca solutia aleasa de mine este corecta, motiv pentru care va expun pe scurt situatia, cu rugamintea de a identifica problemele juridice si/sau contabile de care as putea sa ma lovesc.

Firma x comecializeaza in Romania bunuri. Firma y cumpara in mod regulat, insa incepand din data de 25.10.2008 nu a mai achitat nimic catre x. Avand in vedere faptul ca suma este destul de mare, iar astfel se va produce o perturbare a activitatii societatii x daca nu se incaseaza ceva urgent, s-a hotarat recuperarea debitului, in primul rand prin etapa amiabila.

Acum problema este ca firma y la randul ei are probleme si nu poate efectua plati "in viitorul apropiat". Marfa livrata nu a fost vanduta de catre y inca, ceea ce inseamna ca s-ar putea face retur de marfa catre x, pentru a mai reduce macar datoria. Problema este ca sunt bunuri care si-au pierdut intre timp valoarea de piata si in plus x nu are ce sa faca cu ele. Din cate stiu eu, se poate vorbi de retur de marfa numai in cazul in care marfa se receptioneaza la acelasi pret, cu care a fost "vandut".

Solutia dupa parerea mea ar fi o compensare. Partile stabilesc de comun acord, printr-un proces verbal, faptul ca y va vinde catre x marfurile, iar factura emisa se va compensa cu datoria existenta. Binenteles marfurile se vor lua inapoi la aprox. 60% din valoare la care au fot facturate initial catre y. Din punct de vedere juridic, dupa parerea mea se poate proceda asa, in prima etapa vom reusi astfel sa reducem datoria, iar cu restul vedem pe urma ce facem. Nu stiu insa din punt de vedere contabil daca este ok aceasta solutie ? Adica x vinde catre y marfa, dupa care, la aprox. 6 luni, y vinde catre x aceeasi marfa, la un pret mai mic...

Ce parere aveti ? Sau ce alte solutii ar exista, avand in vedere ca trebuie sa pornim cu marfa care a fost deja livrata si nevanduta.

ps: avem si un bilet la ordin, modelul vechi, in alb, iar in contract este specificat faptul ca platile se efectueaza cu op, bo sau fila cec. In mod normal am putea completa, iar in baza titlului am demara executarea silita. Fiind insa bo vechi, mai putem face ceva cu el ? Din cate stiu, banca nici nu il mai accepta.......Eventual daca punem data emiterii 25.10.2008, iar scadenta ulterioara, nu ?
Cel mai recent răspuns: Leo R A , Consilier juridic 21:35, 26 Februarie 2009
Banca ar trebui sa accepte si vechiul formular in cazul in care se face dovada incheierii contractului dintre cele doua parti anterior aparitiei noilor tipuri de formulare.
Buna ziua,,
pai si daca x cumpara inapoi de la y la un pret mai mic , soc X nu iese in pierdere.
Daca aveti un contract semnat de ambele parti, eu zic sa lasati amicitia deoparte si sa va recuperati suma de bani prin procedurile legale. Facturile emise de catre x lui y tr sa fie semnate de primire, in acest sens puteti sa ii dati in judecata si prin procedura de somatie la plata.
O zi buna.
x vinde lui y,apoi y vinde lui x.Mentionati pe factura plata prin compensare.Pe nimeni nu intereseaza pretul mai mic sau mai mare.Aveti posibilitatea apoi de a incheia un contract de compensare directa intre x si y.Este perfect legal.
Daca contractul si factura initiala au fost incheiate inainte de intrarea in vigoare a noilor instrumente bancare,cele vechi,pe baza copiilor dupa factura si contract sunt acceptate de banca.
Bafta multa.
Ultima modificare: Joi, 26 Februarie 2009
Leo R A, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stoc lidiao lidiao Buna, livrez marfa la un supermarket, acesta imi face retur de marfa la pretul de vanzare. In stoc cum pot sa inregistrez marfa. sau mai exact cand fac ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin in alb ! PaulBogdan PaulBogdan Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea situatie : - sunt patronul unui magazin de imbracaminte/incaltaminte . Inainte de criza am luat de la o firma, pantofi ... (vezi toată discuția)
Procedura semnare contract comercial asbinvest asbinvest Buna ziua ! Am cumparat ca persoana juridica ( X - actionar 100% , administrator 100% , autorizat 100% pentru specimen semnatura bancara ) marfa cu ... (vezi toată discuția)