am trimis fetei mele direct in contul ei bancar suma de 25000 euro pe parcursul a unui an jumate in 2012 pentru a ridica o casa in rosu cu promisiunea verbala ca ma va intretine la batrinete si acum cind am venit in tara si am cerut sa mergem la un notar sa facem un contract de intretinere viagera nu vrea sa vina sa facem actul in fata notarului ce imi recomandati sa fac ca sa imi recuperez suma de bani
Cand ati facut viramentul in contul fiicei, ce ati mentionat la explicatia platii?
teoretic, ati putea face o actiune in pretentii, intemeiata pe imbogatire fara justa cauza, ca sa obtineti o hotarare impotriva ei si sa o executati silit pentru a recupera aceasta suma.
pentru a-ti ajuta copii sau intretine parintii trebuie incheiat un contract sau un act notarial?credeam ca toti parintii fac totul ptr copii iar copii fac totul ptr parinti. probabil am o parere gresita.
totusi consider ca opinia lui @Jocandi Causa este pertinenta, ati putea initia o actiune de executare silita a fiicei pentru imbogatire fara justa cauza. eventual ati putea solicita si daune morale.
Obligatia de intretinere a parintelui de catre copil (cand primul nu mai are mijloace pentru a se intretine singur) este una legala si este prevazuta in Noul Cod Civil ( mai jos si citatele).
Daca chiar nu veti ajunge la notar, veti avea totusi o sustinere legala ca sa nu va temeti ca nu veti mai fi intretinuta.
Aveti si mijloace legale ca sa luptati sa recuperati banii, dar veti avea cu siguranta parte , in urma lor, de o "crestere" a atasamentului fiicei fata de dvs.
Poate cu vorba buna, o convingeti in timp sa ajungeti si la notar.
La urma urmei, prin acest contract de intretinere nu isi poate asuma obligatii mai mari decat cele pe care le va avea oricum legal: sa va asigure hrana, imbracaminte, spatiu de locuit. Va avea oricum un rol mai mult moral pt dvs, dat fiind obligatia pe care oricum o are legal.
Puteti gandi sa apelati si la o mediere.
Prin mediere, si cu sprijinul mediatorului si ale tehnicilor specifice de mediere, puteti discuta deschis si sunt sanse sporite sa fie convinsa. Daca va intelegeti, se redacteaza un acord de mediere, cu care apoi mergeti la notar. ( contractul de intretinere trebuie obligatoriu autentificat).
Iata textele de lege, din Noul Cod Civil
ART. 516
Subiectele obligaţiei de întreţinere
(1) Obligaţia de întreţinere există între soţ şi soţie, rudele în linie dreaptă, între fraţi şi surori, precum şi între celelalte persoane anume prevăzute de lege.
(2) Dispoziţiile alin. (1) privind obligaţia de întreţinere între rudele în linie dreaptă, precum
şi între fraţi şi surori sunt aplicabile şi în cazul adopţiei.
ART. 519
Ordinea de plată a întreţinerii
Întreţinerea se datorează în ordinea următoare:
a) soţii şi foştii soţi îşi datorează întreţinere înaintea celorlalţi obligaţi; b) descendentul este obligat la întreţinere înaintea ascendentului, iar dacă sunt mai mulţi
descendenţi sau mai mulţi ascendenţi, cel în grad mai apropiat înaintea celui mai îndepărtat;
c) fraţii şi surorile îşi datorează întreţinere după părinţi, însă înaintea bunicilor.
ART. 524
Creditorul întreţinerii
Are drept la întreţinere numai cel care se află în nevoie, neputându-se întreţine din munca
sau din bunurile sale.
Vorbiti intai cu fata ca veti face demersuri legale daca nu va intelegeti; dati-i un timp sa digere informatia, apoi trimiteti-i o notificare; dati-i iar timp, apoi puteti purcede la recuperari si restul, nu va avantati direct la actiuni in justitie.
Notificarea inseamna ceva mai oficial, scrisa bine, poate prin executor, ca sa aiba o greutate.