avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... schimbare nume minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

schimbare nume minori

Buna ziua la toata lumea

Cer si eu o lamurire-fosta sotie(suntem divortati) ami cere cu insistenta "sa trec copii pe numele ei", fiind vorba de doi copii minori de 7 ani, nascuti inainte de a ne casatori, si pe care i-am recunoscut (evident,ami poarta numele).Nu a dorit sa-mi comunice niciodata motivul.Exista asa o procedura, pe care cred ca nu o poate indeplini in lipsa mea?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 08:58, 17 Aprilie 2013
Puteti fi linistit, atat timp cat sunteti tatal lor recunoscut in actele minorilor, mama nu poate face acest lucru fara sa va ceara si sa obtina si acordul dvs.

Oricum, chiar si prespunand ca si-ar schimba numele de familie ( cam asta reiese din ce spuneti, ca vrea sa le schimbe numele de familie ), tot tatal lor ati ramane, legal.

Pentru copii va ramane important, insa, si cum va exercitati drepturile pe care le aveti ca si tata al lor ( dreptul de a fi consultat si informat asupra problemelor si nevoilor lor) , dar si cum va indepliniti si obligatiile pe care de asemenea legea le stabileste.

Am precizat asta pt a intelege ca daca nu exista motive temeinice, nu va exista vreo justificare pentru mama in a incerca vreodata sa apeleze si la jusitie in intentia de a obtine ce urmareste - schimbarea numelui copiilor.
Numele de familie al copiilor minori este schimbat numai cu acordul dumneavoastra.In caz de neintelegeri, hotaraste autoritatea tutelara.

Cu copiii ati vorbit? care e motivul doamnei?
Multumesc tuturor pt raspunsuri.
Copiii nu cred ca stiu despre intentie, nu am nici un indiciu in acest sens.Cu toate insistentele mele nu am reusit sa aflu de la fosta mea sotie care e motivul.Orice discutie pe aceasta tema se termina in"coada de peste".
Dar cata vreme nu se poate face fara acordul meu,chiar nu conteaza.Alte motive pt. instanta sau autoritate tutelara nu exista.Ma achit cu "varf si indesat"de obligatii,atat financiar cat si educational.
Apreciez promptitudinea si calitatea raspunsurilor dumneavoastra,si inca o data va multumesc.
Niste motive or fi, atata timp cat nu le cunoasteti nu inseamna ca nu exista.
Ar trebui sa discutati cu copiii sau sa vedeti daca mama lor a vorbit cu ei. Asta inseamna sa vorbiti cu ea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare nume minor - tatal nu este de acord danimik danimik Buna ziua, Doresc schimbarea numelui de familie pentru fetita mea, si anume doresc sa poarte si numele meu alaturi de acela al tatalui ei pentru a-i fi mai ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui de familie minor Tatiana_Dinca Tatiana_Dinca Buna ziua, Nu am fost casatorita cu tatal copiilor dar am decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila pentru crestere si educare. Mentionez ca tatal ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui copiilor cain2k cain2k Buna ziua. În urma căsătoriei (2006), soția a vrut neapărat să reunim numele de familie. Astfel, după căsătorie, avem numele X(al meu)-Y(al ... (vezi toată discuția)