Buna ziua. As dori sa particip la o licitatie publica pentru o casa. Este a treia licitatie, dar nu sunt sigura de un lucru: pretul de pornire este de 396.000 lei (pt ca s-a stabilit suma de plecare pe baza ultimei licitatii), dar casa a fost evaluata la inceput la suma 220.000 lei. Ce se intampla daca eu sunt singurul ofertant? Executorul a zis ca pot sa fie 10 licitatii, dar pretul de pornire va fi acelasi.
Pot sa nu particip la strigare, dar sa cumpar casa apoi la pret mai mic, datorita faptului ca a fost singura oferta?
Multumesc!
La ce va referiti mai exact cand afirmati ca, citez: " s-a stabilit suma de plecare pe baza ultimei licitatii"? Presupun ca discutam de un dosar de executare demarat pe vechiul cod de procedura civila!
Daca in raportul de evaluare imobilul a fost evaluat la 220.000 lei, acesta este pretul de pornire al licitatiei la primul termen, iar daca la primul termen de licitatie fie nu s-a prezentat nici un licitator, fie nu s-au indeplinit prevederile legale de adjudecare a acestuia, la al doilea termen de licitatie pretul se va diminua, conform legii, cu 25%. Daca nici la al doilea termen de licitatie, nu se adjudeca imobilul, se va acorda al treilea termen.
Si la al treilea termen de licitatie, pretul de pornire va fi de 75% din pretul de evaluare al imobilului, adica de 165.000 lei.
Daca veti fi singurul licitator la termenul de licitatie, executorul va fi obligat sa adjudece imobilul in favoarea Dvs., daca oferiti pretul de pornire al licitatiei, adica cel de 165.000 lei ( ce reprezinta 75% din pretul de evaluare al imobilului, conform raportului de evaluare din dosarul executional).
La ultima licitatie din februarie cineva a oferit suma de 396.000 lei, dar nu a achitat in termenul stabilit de lege. Presupun ca proprietarii au trimis pe altcineva sa liciteze contra celorlalti, pentru a ridica pretul, chiar daca au pierdut cautiunea. Executorul a spus ca dosarul e demarat pe vechiul cod de procedura, dar ca pretul licitatiei porneste de la suma oferita ultima data si nu se va diminua la nici o licitatie urmatoare. Pot sa depun o oferta catre executor, dar mi-e teama sa nu pierd cautiunea, daca sunt singurul ofertant, pt ca sunt dispus sa platesc maximum 300.000.
Multumesc mult pentru ajutor!
Pretul de inceput al licitatiei este valoarea dispusa de evaluatorul tehnic in raportul de evaluiare bun dedus executari
Nu are relevanta ca la ultima licitatie s-a oferit un pret ,daca la urmatoarea licitatie ,participantii,dupa a treia strigare ,inteleg sa achite un pret mai mic fata de cel de la ultima licitatie
Conf. prev. art. 513 Cod Pr. Civila:"(1)Dacă adjudecatarul nu depune preţul în termenul prevăzut de art. 512 alin. (1), imobilul se va scoate din nou în vânzare în contul acestuia, el fiind obligat să plătească cheltuielile prilejuite de noua licitaţie şi eventuala diferenţă de preţ. Adjudecatarul va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, în care caz va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie.
(2)Dacă la noul termen de licitaţie imobilul nu a fost vândut, fostul adjudecatar este obligat să plătească toate cheltuielile prilejuite de urmărirea imobilului.
(3)Suma datorată potrivit alin. (1) şi (2) de fostul adjudecatar se stabileşte de executor prin procesul-verbal de licitaţie, care constituie titlu executoriu. Această sumă se va reţine cu precădere din cauţiunea depusă."
Diferenta de pret, dintre pretul de adjudecare neachitat de catre fostul adjudecatar si pretul de adjudecare de la urmatoarea licitatie, va cadea in sarcina fostului adjudecatar! Dar acest aspect nu inseamna ca la noul termen de licitatie, pretul de pornire va fi cel la care a fost adjudecat anterior, in acest specific caz.
Prin urmare, executorul va porni licitatia tot de la pretul de 75% din pretul de evaluare al imobilului.
Matematic, in cazul in care Dvs. , singur licitator, oferiti pretul de pornire, de 165.000 lei, se va adjudeca in favoarea Dvs. la acest pret. In sarcina fostului adjudecatar va cadea plata diferentei de pret, adica: 396.000 lei - 165.000 lei - 10% din 165.000 lei (cautiunea depusa de fostul adjudecatar la al doilea termen si blocata in contul executorului ) = 231.000 lei - 16.500 lei = 214.500 lei ( suma ce se va consemna in pv de licitatie, ce va constitui titlu executoriu contra fostului adjudecatar ).
Din pacate, nu stiu ce sa mai cred: executorul mi-a spus ca pretul de pornire este ultimul: de 396.000 lei. Mi-e teama ca nu mi se spune totul si ma trezesc cu vre-o hotie; doar stiti cum e legea romana: unii trec pe langa, altii pe sub,, iar altii pe deasupra ei si din nefericire reusesc.
multumesc