avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obligativitatea dezbaterii succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obligativitatea dezbaterii succesiunii

buna ziua! in urma decesului bunicii mele au ramas 3 mostenitori,unul dintre ei m-a amenintat ca ma da in judecata daca nu fac succesiunea! se poate ca fiecare mostenitor sa faca succesiunea pentru partea lui sau trebuie sa fie facuta de catre toti mostenitorii in acelasi timp si la acelasi notar?
mentionez ca eu sunt singurul platitor al impozitului pe casa si teren de 20 de ani,iar pe ceilalti mostenitori nu i-a interesat de impozit,toate chitantele sunt la mine pentru ca eu am platit,in cazul acesta beneficiez de vreun avantaj la mostenire? multumesc
Cel mai recent răspuns: eugeniacristina , utilizator 18:12, 16 Aprilie 2013
cotele parti de mostenire pot fi diferite in functie de clasa de mostenitor din care face parte fiecare mostenitor.
Dumneavoastra spuneti ca sunteti nepoata. In acest caz sunteti mostenitoare doar daca parintele dvs, copilul bunicii nu mai este in viata, acesta (parintele dvs) decedand inaintea bunicii.
Succesiunea se dezbate la un singur notar la care va prezentati de buna voie sau daca sunt neintelegeri se rezolva in instanta. Dvs putet merge la notar sa dati o declaratie de acceptare a succesiunii daca va aflati in termenul de 1 an de la decesul bunici.
eugeniacristina a scris:

buna ziua! in urma decesului bunicii mele au ramas 3 mostenitori,unul dintre ei m-a amenintat ca ma da in judecata daca nu fac succesiunea! se poate ca fiecare mostenitor sa faca succesiunea pentru partea lui sau trebuie sa fie facuta de catre toti mostenitorii in acelasi timp si la acelasi notar?
mentionez ca eu sunt singurul platitor al impozitului pe casa si teren de 20 de ani,iar pe ceilalti mostenitori nu i-a interesat de impozit,toate chitantele sunt la mine pentru ca eu am platit,in cazul acesta beneficiez de vreun avantaj la mostenire? multumesc

de cat timp a decedat bunica dvs? practic dvs ati acceptat tacit mostenirea, prin actiunile care le faceti, de exemplu ati platit impozitele. depinde de cat timp a murit bunica fiindca puteti sa mergeti la dezbaterea succesiunii pe calea instantei in care dvs sa invocati impotriva celorlalti mostenitori= exceptia prescrierii dreptului la optiune succesorala, prin faptul ca dvs ati acceptat-o tacit iar ei posibil nu au acceptat-o nici tacit si nici expres prin declaratia notariala. aceasta exceptie o invocati daca vreti sa-i indepartati. nu prea este crestineste, depinde mult si de comportamentul lor.
Avokitten a scris:

puteti sa mergeti la dezbaterea succesiunii pe calea instantei in care dvs sa invocati impotriva celorlalti mostenitori= exceptia prescrierii dreptului la optiune succesorala, prin faptul ca dvs ati acceptat-o tacit iar ei posibil nu au acceptat-o nici tacit si nici expres prin declaratia notariala. aceasta exceptie o invocati daca vreti sa-i indepartati. nu prea este crestineste, depinde mult si de comportamentul lor.

Nu se stie insa nici daca va avea castig de cauza. Depinde de instanta si de capabilitatea avocatilor partilor.
buna ziua! bunica mea a murit in 1982,dupa ea au ramas patru mostenitori (care ulterior au decedat),iar ultimul deces a avut loc acum 9 luni. fiecare decedat avand cate un copil. mama mea care a decedat acum 9 luni de zile a fost singura platitoare de taxe si impozite al locuntei si terenului de 400 m patrati care face obiectul succesiunii. as vrea sa stiu daca sunt obligata sa merg la acelasi notar la care se duc si verii mei sau pot face succesiunea dupa mama mea la alt notar si daca pot avea castig de cauza datorita faptului ca din 1982 si pana acum o luna(martie 2013) nu au venit sa-si revendice mostenirea! multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune baloghjoe baloghjoe Buna Ziua Am si eu o intrebare legata de succesiune. Bunicul meu a decedat mai de mult (sincer nu mai stiu cand deoarece nu l-am cunoscut dar de vreo 5-6 ani ... (vezi toată discuția)
Procedura succesiune maria dinca maria dinca Buna ziua. Am urmatoarea situatie:in urma decesului parintilor au ramas mostenitori 7 copii dintre care 2 au decedat ramand la mostenire copiii si sotiile ... (vezi toată discuția)
Mai putem face succesiunea dupa 11 ani ruscrina77 ruscrina77 buna ziua tata a decedat in 1998 si a lasat in uram lui o casa si 58 arii de teren noi nu am facut succesiunea , o putem face acum , poate fi considerat ... (vezi toată discuția)