avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1120 soluții astăzi

Joi, 20 martie, are loc evenimentul: Impozitul minim global de 15%: Cadrul de implementare a Directivei Pillar 2 în România. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Control financiar intern
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Control financiar intern

Intr-o institutie bugetara cine poate face parte din comisia de audit intern si cine nu?
Se poate face control de audit intern in lipsa persoanelor direct interesate (controlate)?
In urma controlului a rezultat lipsa unor documente justificative ( state de plata ,bonuri de consum),din arhiva institutiei.
Cine raspunde de aceste lipsuri?
Ultima modificare: Duminică, 14 Aprilie 2013
carmen01011958, moderator
Cel mai recent răspuns: Marius Bote , Practician in insolventa 11:50, 14 Aprilie 2013
Buna seara .
In mai toate institutiile de sta,controul financiar intern,a fost transformat in audit intern, persoanele respective avand calitate de auditori interni,fata de vechii revizori contabili.deci nu este o comisie,ci compartiment distinct.
Controlul sau auditul intern,se poate efectua si in lipsa persoanelor controlate,ceea ce nu inseamna ca acestea, nu vor raspunde pentru prejudiciile cauzate unitatii,daca nu au fost prezente in timpul controului .In mod normal,trebuie numit un inlocuitor, pentru acesta ,pentru asigurarea contradictorialitatii acestei actiuni.
In ceea ce priveste lipsa unor documente ,faptul acesta, se sanctioneaza .administrativ sau daca este mai grav,chiar penal,.iar ,conform legii,documentele disparute,trebuie refacute,in limita posibilitatilor,in termen de 30 de zile,de la disparitia lor.
Cu stima,
Marius Bote.

Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Aprilie 2013
Marius Bote, Practician in insolventa
In perioada executari auditului am fost prezenta la serviciu dar nu mi s-a cerut nici un fel de explicati.
Multumesc si pentru raspunsul anterior D-le Marius Bote.
Buna ziua.
Examinarea in audit,se efectueaza cu ascultarea persoanei auditate,atunci cand sunt nereguli prezumate, sau daca nu ,cu un inlocuitor al acestuia,daca acesta nu se prezinta la data convocarii.,pentru a fi ascultata si opinia acestuia Daca nu v-a convocat,si s-au aplicat masuri impotriva dvs.puteti contesta acest lucru,initial la cei care v-au facut auditul,si apoi chiar in instanta,avand in vedere ca vi s-a produs un prejudiciu prin acest fapt .
Marius Bote.
Ultima modificare: Duminică, 14 Aprilie 2013
Marius Bote, Practician in insolventa
Buna ziua
In urma rezultatelor auditului, institutia a solicitat efectuarea unei expertize financiar contabile
efectuata de un expert autorizat.
Mentionez ca nici pe toata perioada acestei expertize, nu am fost solicitata sa dau lamuriri,sau explicatii.Este normala si legala aceasta procedura?
Va multumesc

Nu este normal.Chiar daca exista inscrisuri impotriva dvs.,tot trebuie sa fiti ascultata .In primul rand .Incercati sa discutati acest lucru cu acestia,si daca nu va inteleg,contestati orice act acuzator la adresa dvs.,la institutie,si asa cum v-am spus ,la instanta civila,judecatorie sau tribunal.Daca nu se potolesc nici asa,faceti-le plangere penala pentru abuz in serviciu,contra intereselor persoanelor,si va asigur ca isi vor schimba atitudinea fata de dvs.
Acum,depinde si de gravitatea faptelor ce vi se imputa.
Cu stima .
M.B.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectarea masurilor de audit intern - sanctiuni disciplinare, pecuniare, ... ? oanaportar oanaportar Buna ziua ! In urma unui control efectuat de catre o Comisie de audit al institutiei ierarhic superioare a dispus niste masuri de indeplinit. Va rog ... (vezi toată discuția)
Inventarierea documentelor de resurse umane eduardvl eduardvl Buna seara, Rog respectuos un raspuns la urmatoarea speta: Exista vreun ordin expres (hotarare, ordonanta, lege etc.) privind inventarierea documentelor de ... (vezi toată discuția)
Procedura de inventariere ukzspan ukzspan Din comisia de inventariere la o institutie poate face parte persoana care are controlul financiar preventiv propriu, din cate stiu eu fisa mijlocului fix ... (vezi toată discuția)