avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... carnet spaniol suspendat in Romania
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

carnet spaniol suspendat in Romania

am lucrat in Spania si a trebuit sa-mi preschimb permisul romanesc in permis spaniol, dupa vreo trei ani am revenit in Romania si am circulat cu permisul spaniol fara nici o problema pana intr-o seara cand am fost oprit in trafic si am fost testat cu alcooltesterul, nu am avut mult dar destul cat sa mi se suspende permisul pe trei luni, ulterior am aflat de la o cunostiinta ca trebuie sa depun o cerere prin care sa specific ca o sa-mi ridic permisul de la Politia cere mi l-a suspendat, am redactat acea cerere si am depus-o la politia respectiva (mentionez ca trecusera 10 zile) la care mi s-a spus ca deja permisul meu a fost trimis in Spania (in data de 11.12 mi s-a suspendat si in data de 13.12 deja a fost trimis). Tin sa precizez ca atunci cand m-or verificat in baza de date eu figuram cu permis romanesc, de aici am dedus ca cei din Spania nu l-au trimis in Romania spre anulare. Intrebarea mea este cum fac sa-mi recuperez oricare din permise , pentru ca acum circul fara nici un permis fizic? Astept sfaturi . Ma gandeam sa-l declar pierdut pe cel romanesc, ce zice-ti, ar fi o solutie?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 10:55, 16 Februarie 2018
cand v-a fost retinut permisul spaniol agentul de politie avea obligatia sa va informeze asupra posibilitatii restituirii permisului in tara.

Art. 212. – (1) Permisul de conducere eliberat de o autoritate straina, retinut ca urmare a încalcarii, de catre titular, a unei norme rutiere pentru care legea prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce si pentru care s-a eliberat dovada înlocuitoare cu drept de circulatie, împreuna cu o copie a procesului-verbal de constatare a contraventiei, se trimit politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române, în termen de 15 zile de la aplicarea sanctiunii contraventionale complementare.
(2) Când dovada înlocuitoare este eliberata fara drept de circulatie, permisul de conducere si copia procesului-verbal de constatare a contraventiei se trimit unitatii de politie prevazuta la alin.(1) în cel mult o zi lucratoare de la data constatarii faptei.
(3) Pâna la împlinirea termenului prevazut la alin.(1) titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate straina, poate solicita ca, pâna la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, documentul sa fie pastrat la serviciul politiei rutiere pe raza caruia a fost savârsita fapta pentru a-i fi restituit. Despre aceasta posibilitate titularul permisului de conducere va fi informat odata cu comunicarea suspendarii exercitarii dreptului de a conduce.

in momentul de fata nu mai aveti permis de conducere romanesc intrucat l-ati preschimbat in Spania asa ca nu aveti ce pierdere sa declarati.

singura solutie este sa ridicati permisul de conducere de la autoritatile spaniole.

permisul a fost suspendat ptr 90 de zile si aveati obligatia sa va prezentati sa sustineti testul 13/15 altfel mai benficiati de suplimentul de 30 de zile.

daca veti fi surprins conducand fara permis veti fi amendat ptr ca nu aveti permisul de conducere.
in primul rand tin sa va multumesc pentru raspuns. In ceea ce priveste pe agentul care mi l-a suspendat, nu a avut bunavointa a ma informa asupra acestor chestiuni legale pe care doar un avocat le poate stii, daca ma informa cu siguranta nu mai eram in situatia asta. iar in ceea ce priveste carnetul meu , figurez cu carnet romanesc.Am fost sa dau si testul 13/15 dar cei de acolo mi-or spus ca nu se poate sa fac nimic si m-au invitat sa parasesc sala, nici ei nu erau la curent cu situatia asta .
nu aveti de ce sa mai figurati cu permis romanesc din moment ce l-ati preschimbat in permis spaniol.
cand l-ati preschimbat autoritatile spaniole trebuiau sa trimita permisul romanesc autoritatilor romane si cel mai probabil procedura prevede anularea sau distrugerea acestuia in astfel de cazuri. nu cred ca sunt pastrate ptr ca nu exista motive.
pana sa ajungeti in sala de examinare trebuie sa treci pe ghiseu cu dovada sa te inscrii ptr sustinerea testului si abia apoi ajungi in sala. probabil ca testul 13/15 in acest caz era valabil daca va pastrau permisul in tara pana la expirarea perioadei de suspendare.
situatia este cam complicata. cand ati preschimbat permisul banuiesc ca acesta a ramas in posesia autoritatilor spaniole care ar fi trebuit sa il trimita celor romanesti sau macar sa le instiinteze ca v-ati preschimbat permisul.
acum se pare ca figurati si cu permis romanesc si cu permis spaniol.
parerea mea este ca trebuie sa recuperati permisul de la autoritatile spaniole ptr ca acela a fost ultimul permis obtinut.
alta varianta este sa solicitati sprijinul autoritatilor romane si va ofere solutia de recuperare a permisului.
Salut.in data de 31.12.2017.mi-a fost reținut permisul pentru prima oară în 10 ani pe o perioadă de 30 de zile in tg jiu județul gorj dupa ce am trecut pe roșu.permisul meu fiind spaniol am întrebat pe domnul politist dacă o sa rămână în țară permisul sau îl trimite in spania.politistul mi-a zis clar ca nu trebuie sa fac absolut nimic pentru ca permisul o sa rămână în tg jiu si dupa ce expiră suspendare de 30 de zile sa merg cu buletinul si o sa imi recuperez carnetul.asta am si facut,am mers la poliție și am primit raspunsul ca permisul meu ă fost trimis în spania in data de 16.01.2018.as vrea sa va intreb daca am dreptul de a conduce in tara si daca pot sa imputernicesc pe cineva care se afla in spania sa imi poata lua permisul de acolo?multumesc
@Rafy123, ati fost dezinformat cu privire la soarta permisului eliberat de autoritati straine.
Nu mai aveti dreptul de a conduce in tara dupa expirarea valabilitatii dovezii cu drept de circulatie. Daca veti fi surprins in trafic va fi intocmit dosar penal.
Puteti imputernici pe cineva din Spania sa va ridice permisul si sa vi-l trimita printr-un curier.
De asemenea puteti sesiza IPJ cu privire la faptul ca nu ati fost informat despre procedura retinerii in tara a permisului. Nu are importanta ca sunteti roman, legea se aplica in general cetatenilor straini care sunt in Romania pe perioada suspendarii, agentul avea obligatia sa va comunice in ce conditii se retine si se restituie permisul in RO,

Articolul 212- HG1391
(1) Permisul de conducere eliberat de o autoritate străină, reţinut ca urmare a încălcării de către titular a unei norme rutiere pentru care legea prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce şi pentru care s-a eliberat dovada înlocuitoare cu drept de circulaţie, împreună cu o copie a procesului-verbal de constatare a contravenţiei se trimit poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în termen de 15 zile de la aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare.
(2) Când dovada înlocuitoare este eliberată fără drept de circulaţie, permisul de conducere şi copia procesului-verbal de constatare a contravenţiei se trimit unităţii de poliţie prevăzute la alin. (1) în cel mult o zi lucrătoare de la data constatării faptei.
(3) Până la împlinirea termenului prevăzut la alin. (1), titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate străină poate solicita ca, până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, documentul să fie păstrat la serviciul poliţiei rutiere pe raza căruia a fost săvărşită fapta, pentru a-i fi restituit. Despre aceasta posibilitate titularul permisului de conducere va fi informat odată cu comunicarea suspendării exercitării dreptului de a conduce.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis auto suspendat in romania pot conduce in ue Petreppp Petreppp Daca permisul de conducere a fost suspendat in Romania,pot fave o cere notariala cum ca nu voi conduce pe teritoriul Romaniei in perioada suspendarii,putând ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere strain adyadyady adyadyady in urma cu un timp am fost depistat de politie baut la volan..si am luat cu suspendare.. EU AM PERMISU OBTINUT IN SPANIA.. SI NU STIU CE SE INTAMPLA CU ... (vezi toată discuția)
Mi s-a suspendat 90 zile in romania permisul obtinut in spania cosmin_leonard cosmin_leonard in uma cu 3zile mi sa retinut permisul de conducere pe teritoriul romanie ,mergand prin localitate am fost surprins cu viteza de 103kmh,intrebarea este cum pot ... (vezi toată discuția)