Buna ziua,
Am fost oprita azi de catre un echipaj de politie cu radar mobil in localitate, avand viteza de 102 km/h (conf.aparat radar) si as dori sa stiu daca si ce argumente pot sa folosc pt a contesta procesul verbal. Mentionez ca am fost amendata si mi s-a retinut permisul pt 90 de zile. Aparatul mobil mi-a masurat viteza in imediata vecinatate a unei statii peco si a doi stalpi de inalta tensiune. Ma gandesc sa contest argumentand ca:
1. Agentul nu mi-a pus la dispozitie documentele legale privind omologarea aparatului, buletinul metrologic si atestarea acestuia de a utiliza aparatul (insa, din pacate, nu am mentionat acest lucru in procesul verbal-este o problema?/ dar am avut un martor cu mine in masina)
2. Marja de eroare a aparatului radar mobil privind calcularea vitezei, stiindu-se ca in practica aparatul radar stationar are o astfel de marja de +-5km/h, iar radarul mobil are o marja si mai mare fata de acesta. Ma bazez pe aceasta marja in conditiile in care viteza cu care am fost, teoretic, surprinsa este de 102km/h si sper prin aceasta sa conving instanta sa schimbe incadrarea dispunand doar aplicarea unei amenzi contraventionale.
Va rog sa imi spuneti daca argumentele prezentate sunt viabile si daca imi puteti da si alte sfaturi/motive legate de contestatie.
referitor la pct.1, politia nu are obligatia sa va prezinte docuementele invocate, insa le puteti solicita in instanta, inclusiv documente privind procedura de inregistrare si marja de eroare a radarului.
Cu tot respectul, însă şi acţiunile în instanţă trebuie să aibă argumente pentru a putea fi admise ... Dumneavoastră aţi fost înregistrată cu 102 km/h în condiţiile în care, probabil, limita de viteză este de 60 - 70 km/h. Nu este bine în primul rând pentru siguranţa dumneavoastră, în traficul dintr-o localitate se pot întâmpla multe evenimente neprevăzute.
Mai mult de atât, probabil poliţia va depune documente doveditoare prin care va arăta că aparatul radar este verificat metrologic, iar în cazul acesta nu aveţi nici un fel de şansă de transformare a amenzii.
Poate o conduită înclinată spre respectarea regulilor de circulaţie v-ar fi mai de folos decât o contestaţie fără şanse, mai ales în condiţiile în care se vor înăspri amenzile de circulaţie.
Aveţi grijă de siguranţa dumneavoastră în primul rând şi de ce nu şi de propriul buget.
avand in vedere depasirea vitezei cu peste 50 km/h in localitate si probele pe care le va trimite politia nu prea vad sanse de reusita in privinta schimbarea incadrarii faptei.
o solutie este cererea ptr reducerea perioadei de suspendare la 30 de zile in conditiile promovarii testului 13/15 si indeplinirii conditiilor prevazute la art .221 din hg 1391.
Art. 221. – (1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, daca sunt îndeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
b) a obtinut permis de conducere cu cel putin 1 an înainte de savârsirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data savârsirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de masura;
d) în ultimii 2 ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplica sanctiunea contraventionala complementara nu a mai avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.