avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Recuperare imprumut fara acte
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Recuperare imprumut fara acte

Buna ziua,

Cu cateva luni in urma am fost idiot si am plecat urechea la rugamintile fierbinti ale unui amic ce imi spunea ca tatal lui este pe moarte in spital si are nevoie urgent de o suma importanta de bani pentru operatie si medicamente.

L-am imprumutat suma de 10.000 lei cu conditia verbala de a-mi innapoia 2000 ron lunar pentru a avea si eu din ce sa traiesc (nu sunt angajat, am strans acesti bani in decurs de doi ani pentru a-mi putea termina studiile si a nu fi nevoit sa lucrez in aceasta perioada).

Dupa doua luni in care nu a dat nici un semn l-am cautat si mi-a spus ca si-a pierdut locul de munca si nu are cum sa imi restituie nici un ban. Intre timp, pe facebook a postat o gramada de poze dintr-o excursie in strainatate cu prietena... cred ca am aflat si unde s-au dus banii :)

Evident, sunt intr-o situatie foarte proasta si am ajuns sa ma imprumut eu la randul meu pentru a-mi plati facturile si telefonul, aceia fiind toti banii pe care ii aveam stransi plus cateva milioane in buzunar.

Intrebarea este urmatoarea: Ce pot face ca sa il determin sa imi returneze macar o suma de bani? Am tranzactiile bancare prin care i-am facut transferurile.

Exista si posibilitatea sa merg cu el la un notar. A spus ca este de acord sa facem act cu imprumutul (daca s-o tine de cuvant).

Nu stiu exact ce act sa fac si cum sa il formulez, ce clauze sa pun, ce se intampla daca nu respecta acele clauze, etc.

Nu doresc un raspuns pe gratis, stiu ca se plateste consultanta in astfel de cazuri, vreau doar o recomandare, daca am nevoie de un avocat, ce fel de avocat, de unde sa il angajez, etc.

Mentionez ca sunt din Ploiesti daca puteti sa imi recomandati pe cineva din oras care se ocupa cu astfel de cazuri.

Multumesc,
Andrei
Jocandi Causa a scris:

Fapta prietenului pare a intruni elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune. Cred ca ati putea incepe avertizandu-l ca veti face plangere penala daca nu merge cu dvs la notar sa incheiati acel contract de imprumut. Va sfatuiesc sa faceti acea plangere penala, daca nu este de acord sa semneze. Astfel de practici trebuie recompensate cu pedepse.


Nu prea puteți dovedi înșelăciunea deoarece nu știți dacă a cerut banii cu intenția de a-l prejudicia. El spune că nu mai poate plăti deoarece a rămas fără loc de muncă, deci recunoaște că a luat un împrumut doar că nu poate acum să-l ramburseze. Asta nu e înșelăciune. Creditorul trebuia să-i ceară niște garanții când i-a dat banii.

Nu este cu nimic mai de sancționat practica celui care a luat banii decât a celui care i-a dat fără nici o înțelegere scrisă sau garanție.

Oricum speța nu e de penal. Cel mai bine ar fi dacă s-ar încheia un act la notar.
Inselaciunea nu consta in faptul ca a imprumutat si acum nu-i mai poate inapoia, ci ar putea fi pt asta :


rugamintile fierbinti ale unui amic ce imi spunea ca tatal lui este pe moarte in spital si are nevoie urgent de o suma importanta de bani pentru operatie si medicamente.


Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase..
Inducerea sau menţinerea în eroare a unei persoane cu prilejul încheierii sau executării unui contract, săvârşită în aşa fel încât, fără această eroare, cel înşelat nu ar fi încheiat sau executat contractul..

Ca nu poate dovedi.. e altceva.


noir a scris :
este egal cu zero acest act in cazul in care el nu garanteaza cu nici un bun?


Nu e egal cu ), contractul constituie titlu executoriu, puteti la data scadenta sa apelati direct la executor, daca e angajat, veti avea de unde recupera.Poate nu e angajat, dar n-o sa stea toata viata neangajat. Poate in timp dobandeste bunuri... macar din mostenire daca nu cumpara.

Daca incheiati un act de imprumut sub semnatura privata, veti fi nevoit la data scadentei sa va adresati judecatoriei pt a obtine un titlu executoriu, asta inseamna judecata in toata regula, cu termene, timp pierdut si bani- veti plati taxa de timpru pt suma pretinsa, veti avea nevoie de avocat etc. Dupa proces, daca veti obtine o hotarare, abia apoi o puteti pune in executare.





~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract imprumut la notar daniela_b daniela_b Am imprumutat un amic prin contract de imprumut la notar,si termenul de returnare a imprumutui a trecut si nu mai imi raspunde la telefon si nici nu mai dau de ... (vezi toată discuția)
Am imprumutat un"prieten" cu bani. cand pot sa il execut? nicoleta.p nicoleta.p Buna, In luna iunie 2008 eu si sotul meu am scos bani din banca (eu 3700 de euro, el 28000 ron!) Am scos banii pt un \"amic\"....de fapt pt o afacere pe care ... (vezi toată discuția)
Imprumut -cum sa am siguranta ca il recuperez ? marysimo marysimo Doresc sa imprumut o suma de bani mai maricica unei rude apropiate, dar nu doresc sa raman descoperita. Cum pot sa-l imprumut iar in acelasi timp sa fiu ... (vezi toată discuția)