avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DREPTUL DE PROPRIETATE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DREPTUL DE PROPRIETATE

In situatia in care proprietarul unui teren vinde terenul cu chitanta de mana la doua persoane la date diferite in timp, cine este adevaratul proprietar si in ce conditii.
acest lucru s-a intamplat in 1963 #-o

(Interventie moderator: Va rog sa nu mai scrieti cu majuscule, contravine regulamentului forumului)
Ultima modificare: Luni, 15 Aprilie 2013
AV. GABRIELA GERBER, Avocat
Cel mai recent răspuns: Stanculea , utilizator 21:42, 31 Mai 2013
In situatia descrisa de dumneavoastra este preferabila chitanta de mana datata anterior,cu atat mai bine daca intre timp s-au parcurs si etapele care au permis intabularea.
Din punctul meu de vedere, chitanta de mana in cazul acesta, reprezinta doar promisiunea unei vanzari si nu transferul dreptului de proprietate. Legea cere act in forma autentica pentru transferul de proprietate in cazul terenurilor. Exista actiuni in justitie in aceasta privinta (cum ar fi cea in prestatie tabulara)...dar din ce relatati dumneavoastra, vanzatorul a fost unul de rea credinta.
In anul 1963 sa realizat vanzarea terenului de 400 mp. printr-0 chitanta sub semnatura privata.Noi am construit 2 case pe acest teren (una mare si una micuta,cat o garsoniera.In anul 1970 vanzatorul ne-a facut reclamatie pe Legea 18/1968 (pentru detinerea a doua imobile , terenul de 400 mp. si alte lururi cumparate in casa),unde am fost judecati.Procesul a durat ani de zile.In cele din urma s-a constatat ca nu putem justifica suma de 30.000 lei (1975) si statul a confiscat o camera din imobilul mare pentru care am platit chirie la IJGCL pana in 1983.In 1983 am intentat proces impotriva finantelor Publice, Primariei si partii adverese(vanzatorului)In urma procesului prin S.C. s-a stabilit dreptul nostru de proprietate.Sentinta este definitiva, executorie, transcrisa in registrul de transcriptiuni care era la acea vreme.
Intrebarea mea este Daca eu am cumparat de buna credinta un bun, am fost judecata pe Legea.18/68 pentru acel bun,am platit chirie ani de zile, am platit catre Statul Roman sulta in acest moment un mostenitor vrea sa-mi ia 1/2 din teren... iar statul ii da acest teren. Eu de ce am mai fost judecata?, de ce a trebuit sa platesc ani de zile statului? Cine ma despagubeste pentru anii pierduti prin salile de tribunal? Daca nu era bunul meu de ce am fost judecata ?
Sentinta civila, a mea, prin care s-a stabilit dreptul de proprietate este definitiva, transcrisa in Registrul de Transcriptiuni si avem si intabularea .Partea adversa s-a prezentat cu o Sentinta civila din 1973, definitiva prin asa zisa necontestare deoarece s-a facut contestatie la ea dar a fost gresit introdusa si s-a respins, nu este investita cu formula executorie.Din 1973-1994 era suficient timp sa se faca cele cerute de lege. In acest moment astept de un an de zile sa se refaca o expertiza topografica dispusa de Tribunal ,care se tot amana.Nu stiu ce sa mai fac.Am nevoie de ajutorul dvs.
Si mai am o intrebare:In sentinta partii adverse spune ca terenul are suprafata de 13,5 latime cu 14 adancime. Terenul a avut intotdeauna 11,8 m latime.Din calcule ar fi 13,5x14=189 mp
iar in realitate sunt 165.2 (11,8x14).Iar bunii nostrii experti au ajuns la suprafata de 204 mp.Ce pot face ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retificare titlu de proprietate lazu lazu Buna seara. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: D-na A. are in proprietate un apartament in baza unui contract de construire din 1980, proces verbal ... (vezi toată discuția)
Legea 58/1974 Geta-Mihaela Geta-Mihaela In anul 1973,\'\'E\'\' a obtinut o mostenire de la parinti,o casa cu teren in suprafata de 500 mp,urban.In 1988,am cumparat imobilul de la sora lui \'\'E\'\' ... (vezi toată discuția)
Casa nou construita pe teren expropriat irina16 irina16 In anul 2003 am cumparat o casa cu teren de 400 mp, de la unicul proprietar al imobilului , care detinea in acest sens un extras de carte funciara de evidenta ... (vezi toată discuția)