avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Infiintare Asociatie de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Infiintare Asociatie de Proprietari

Buna ziua.

Cer parea avizata a celor de specialitate in legatura cu un paragraf dintr-un contract de vanzare-cumparare apartament. Transcriu paragraful: "Partile convin ca pana la instrainarea integrala a intregului imobil colectiv, administrarea acestuia sa se faca de catre vanzatoarea X".
Noi, proprietarii apartamentelor deja vandute am vrea sa ne infiintam o Asociatie de Proprietari. Suntem deja majoritari iar imobilul (inclusiv parcarile subterane pt care am asteptat un an in plus) este inscris in CF din 2012. Intrebarea mea este daca acel paragraf ne poate impiedica sa ne facem Asociatie, asa cum sustine vanzatoarea X. Din cate inteleg eu (nu sunt jurist) acolo se refera doar la administrare, nu ar trebui sa impiedice infiintarea Asociatie de Proprietari.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 15:38, 15 Aprilie 2013
Legea nr. 230/2007.
CAP. II
Înfiinţarea, organizarea, funcţionarea şi administrarea asociaţiei de proprietari
ART. 4
Asociaţia de proprietari se înfiinţează prin acordul scris a cel puţin jumătate plus unu din numărul proprietarilor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din cadrul aceluiaşi condominiu cu cel puţin 3 proprietari. Acordul se consemnează într-un tabel nominal, anexă la acordul de asociere, potrivit art. 5 alin. (1) din Legea nr. 230/2007. Tabelul nominal, anexă la acordul de asociere, va conţine, în mod obligatoriu, următoarele: numele şi prenumele proprietarului, adresa, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, indicarea titlului de proprietate, data exprimării voinţei de asociere şi semnătura.
Mult succes !
Multumesc pt raspuns.
Am studiat si eu putin legea si conditiile infiintarii de Asociatii, dar vroiam sa stiu daca prin paragraful acela din contract, vanzatoarea X ne-ar putea impiedica sa ne infiintam Asociatia de Proprietari, pt ca este f inversunata sa ne impiedice si mentioneaza acest paragraf de fiecare data, iar unii proprietari se pare ca au fost convinsi deja de inutilitatea incercarii noastre.
In situatia in care detineti acordul a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor vanzatoarea nu detine temei legal pentru a se opune infiintarii asociatiei de proprietari
Demarati procedura infiintarii asociatiei de proprietari prevazuta de disp L nr 230/2007
Art. 5. - (1) Asociatia de proprietari se infiinteaza prin acordul scris a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, din cadrul unei cladiri. Acordul se consemneaza intr-un tabel nominal, anexa la acordul de asociere.
(2) In cladirile de locuinte cu mai multe tronsoane sau scari se pot constitui asociatii de proprietari pe fiecare tronson ori scara in parte numai in conditiile in care nu exista o proprietate comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor care nu poate fi delimitata.
(3) Daca este cazul, asociatiile de proprietari infiintate pe scari sau tronsoane de cladire isi reglementeaza intre ele raporturile juridice cu privire la aspectele tehnice comune acestora, printr-o anexa la acordul de asociere.
Art. 6. - (1) Cererea pentru dobandirea personalitatii juridice a asociatiei de proprietari impreuna cu statutul, acordul de asociere si procesul-verbal al adunarii generale de constituire se depun si se inregistreaza la organul financiar local in a carui raza teritoriala se afla cladirea.
(2) Statutul si acordul de asociere se intocmesc in baza prezentei legi.
(3) Acordul de asociere trebuie sa contina:
a) adresa si individualizarea proprietatii individuale, potrivit actului de proprietate;
b) numele si prenumele tuturor proprietarilor;
c) descrierea proprietatii, cuprinzand: descrierea cladirii, structura cladirii, numarul de etaje, numarul de apartamente structurate pe numar de camere, numarul spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, suprafata terenului aferent cladirii;
d) enumerarea si descrierea partilor aflate in proprietate comuna;
e) cota-parte indiviza ce revine fiecarui proprietar din proprietatea comuna.
(4) Asociatia de proprietari dobandeste personalitate juridica in baza incheierii judecatorului-delegat desemnat la organul financiar local de catre presedintele judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala se afla cladirea.
(5) Incheierea se da fara citarea partilor si este executorie.
(6) Incheierea este supusa recursului in termen de 5 zile de la comunicare. Recursul se judeca cu citarea partilor.
Art. 7. - Inscrierea ulterioara in asociatia de proprietari a proprietarilor care nu au fost prezenti la adunarea generala de constituire se face la cererea scrisa a acestora, fara alte formalitati.
Art. 8. - (1) Pentru modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere este necesar acordul a cel putin 2/3 din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.
(2) Orice modificare sau completare se inregistreaza la judecatoria care a emis incheierea judecatoreasca de infiintare, fara alte formalitati.


Temeiul legal este chiar contractul pe care l-ati semnat si in care erati de acord cu conditia pusa. Contractul este legea partilor, se respecta, nu se incalca.
Legea functioneaza in momentul in care nu mai sunteti legati prin nicio conditie de vanzator.

Vanzatorul are contract cu furnizorii. Desfacand condominiul in doua parti, cea care s-ar constitui nou infiintata ar trebui sa-si faca contracte separate cu furnizorii, or acest lucru nu este intotdeauna posibil deoarece facturarea utilitatilor se face prin contoarele de bransament.
La o scara, daca unele apartamente sunt vandute si altele nu, dar exista un singur contor, atunci furnizorul nu poate imparti factura pentru doi beneficiari.

Dv. spuneti ca ati fi de acord ca vanzatorul sa administreze, dar dv. sa va infiintati ca asociatie. Atunci de ce va ma infiintati, daca nu va si administrati singuri?
Plus ca o asociatie trebuie sa-si aiba bine definita proprietatea comuna, or fiind amestecati cu apartamentele nevandute ale vanzatorului, ar fi un talmes-balmes pentru care nicio judecatorie din lume nu v-ar accepta infiintarea.
Vrem asociatie tocmai pt a se stabili partile comune si responsabilitatea proprietarului asupra acestora. Vanzatorul ne-a cam lasat balta si a stopat investitia in imobil si anexe, zona ramanand un santier deschis. Avem probleme cu parcarea subterana, unde ploua, accesul in complex nu este facut, contracte cu furnizori si servicii nu s-au facut, dar acum ne taxeaza pt administratie fara ca macar sa ne fi anuntat in prealabil acest lucru si ce anume intra in taxa respectiva. Ceea ce fac intradevar este citirea contoarelor individuale de apa, facturarea apa/canalizare si (sper) plata facurilor mai departe... dar atat. Curatenia in spatiile comune o facem noi cum putem, masinile le distrugem in gropile de pe alei si in parcarile cu infiltratii. Pana acum 2 luni nici macar iluminarea scarilor si a parcarii nu era facuta. Pana la urma Asociatia o vrem tocmai pt a putea sa-i fortam sa isi termine investitia inceputa, pt a termina santierul si a remedia problemele. Altfel nu auzim decat promisiuni de un an si jumatate, iar din cate observam, micile investitii, gen corpuri de iluminat le vom suporta noi. Despre investitiile mai mari nici nu se mai pune problema, se pare ca asa vor sa ne lase sa convietuim.
De acord sa ne administreze, pt ca asa am semnat toti contractul, dar ce legatura are asociatia cu administratia? Iar administratia ar trebui facuta in folosul proprietarilor, nu doar ca sa-si poata acoperi alte mici investitii vanzatorul. Trebuie in toata imbarligatura noastra de legi sa fie o scapare pt noi.

Alte discuții în legătură

Scindare asociatie de proprietari Niunin Tiberiu Niunin Tiberiu Se poate separa un bloc din asociatia de proprietari formata din 4 blocuri doar prin vointa exclusiva a proprietarilor blocului respectiv a carui desprindere ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie de proprietari carla5025 carla5025 Cate voturi are un proprietar care are mai multe apartamente. Va putea sa se opuna infiintarii asociatiei de proprietari daca detine 30% din apartamente si mai ... (vezi toată discuția)
Transformare asociatie de locatari in asociatie de propietari butzi butzi poate sa ma ajute cineva in acest demers?imi puteteti spune ce costuri incumba?subliniez ca locatarii de pe scara mea au venituri foarte mici si se cam feresc ... (vezi toată discuția)