avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Scindare asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Scindare asociatie de proprietari

Se poate separa un bloc din asociatia de proprietari formata din 4 blocuri doar prin vointa exclusiva a proprietarilor blocului respectiv a carui desprindere se doreste? Consecintele ce vor rezulta prin desprinderea blocului respectiv vor genera probleme de personal, de eforturi suplimentare de contabilitate si toate acestea pe vreme de criza. Asta datorita doar a doua persoane din acel bloc de 44 apartamente care ii tot instiga pe ceilalti proprietari.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 14:41, 12 Martie 2010
Este posibil acest lucru, cata vreme proprietarii acelui bloc doresc aceasta scindare. In scopul reprezentarii si sustinerii intereselor comune ale proprietarilor, legate de folosirea bunurilor aflate in proprietate comuna indiviza din cladirea ce alcatuieste un condominiu, proprietarii locuintelor si ai spatiilor cu alta destinatie decat cea de locuinta se pot constitui in asociatii de proprietari cu personalitate juridica.
L nr 230/2007 art 5 (1) Asociatia de proprietari se infiinteza prin acordul scris a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat acea de locuinta ,din cadrul unei cladiri.Acordul se consemneaza intr-un tabel nominal,anexa la acordul de asociere


Daca vointa proprietarilor care doresc separarea este bazata pe aspecte temeinice si legale,nu are relevanta aspectele mentionate privitor la "instigatori"
Daca detineti contraargumente legale,care atesta caracterul netemeiniciei demesurilor"instigatorilor",faceti uz de acestea
L nr 230/2007 art 26 Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii,
statutului sau acordului de asociere a asociatei de proprietari ori este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor,acestia pot ataca in justitie respectiva hotarare,in termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia
In primul rand se aduce atingere art. 8 alin.2 din L.230, pentru ca se modifica statutul si acordul de asociere prin vointa exclusiva a proprietarilor blocului in cauza, neluandu-se in seama nevoia de minim 2/3 din membrii asociatiei de proprietari "mama". Este clara calea nelegala prin care se infiinteaza astfel noua asociatie. Totodata cheltuielile de infiintare a noii asociatii ii privesc exclusiv pe proprietarii blocului respectiv, insa ramane ca asociatia "mama" sa isi refaca statutul, acordul de asociere, inregistrarea la Judecatorie, noile contracte cu furnizorii. Toate acestea implica cheltuieli pentru asociatia care ramane prin desprinderea blocului.
Asociatia-mama nu-si modifica nimic din actele initiale care au stat la baza infiintarii ei ca asociatie si asta pentru ratiunea ca acel dosar al infiintarii este oglinda asociatiei de la acel moment.
Dar, evident ca va face un PV la partajul fondurilor cu noua asociatie dupa infiintarea acesteia.
Vechea asociatie nu trebuie sa-si refaca contractul cu furnizorii decat acolo unde facturile sunt calculate pe numar de apartamente (salubritatea, de exemplu). In rest furnizorii factureaza pe baza contoarelor si a consumurilor inregistrate pe acestea care sunt la fiecare bloc sau scara de bloc.

In momentul desprinderii unui bloc din asociatia de 4 blocuri nu trebuie acordul celorlalte 3 ramase in vechea asociatie, ci numai acordul liber exprimat, indiferent de "instigari" al proprietarilor din blocul care doreste sa se desprinda.
Cheltuielile cu infiintarea asociatiei nu sunt relevante aproape deloc, iar cheltuielile cu salariile din noua asociatie pot sa mai creasca putin, dar nu in asemenea masura incat sa se puna problema saracirii proprietarilor.
In urma infiintarii noua asociatie primeste un CIF pe baza caruia isi face contractele cu furnizorii. In contabilitatea acestora nu se vor amesteca lucrurile.

O asociatie mai mica, ca numar de apartamente, este o asociatie care se poate gospodari mai usor, mai eficient si este mai dinamica decat daca apartine unui colos.
..........................
Care este supararea Dv.? Ce va face sa va impotriviti restructurarii asociatiei? Evident ca va cer alte argumente in afara celor enumerate in mesajul initial, daca mai aveti.......
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Martie 2010
elga50, moderator

Cresterea cheltuielilor este greu suportabila. Apar deja probleme de personal. Administratorul fiind angajat cu contract munca norma intreaga(salar minim pe economie), fie i se va reduce norma si CIM se va modifica prin restructurarea activitatii de probleme ce nu tin de persoana salariatului, fie cresc cheltuielile pe cota parte indiviza. Ingrijitorul, de asemeni este incadrat cu contract de munca, cheltuielile fiind repartizate la numarul de persoane.
Data fiind desprinderea blocului in cauza, se produce automat o schimbare in asociatia de proprietari "mama", deci o modificare de statut si acord asociere. In acest sens modificarea aceasta, conform L.230 art.8, trebuie inregistrata la Judecatorie. Rezulta ca trebuie refacute contractele cu furnizorii.
Deci este trebuie facute cheltuieli si eforturi din cauza blocului care se desprinde.
Consumul de utilitati pe blocul ce se desprinde raman aceleasi, administrarea condominiului va fi facuta separat si e clar ca nu benevol incat sa scada cheltuielile de personal.

Este foarte usor de spus "Care este supararea Dv.?", insa masurile ce trebuie luate cu personalul pe buzunarul proprietarilor acum pe timp de criza nu vin in ajutorul si folosul nimanui.

Alte discuții în legătură

In ce conditii se poate inchide o asociatie de proprietari marq marq Buna ziua, nu stiu daca asta e termenul corect, de \\"a inchide\\", poate desfiinta e mai corect. Intrucat un bloc din asociatie si-a intocmit dosarul pentru ... (vezi toată discuția)
Desprindere de asociatia mama 123321123 123321123 BUNA ZIUA! NE CONFRUNTAM CU URMATOAREA PROBLEMA: -NE-AM INFIINTAT CA ASOCIATIE DE PROPRIETARI PE O SCARA DE BLOC CU O PARTE DIN ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari, bloc cu 2 scari vrem separare de scara 2 daedalus daedalus Buna seara, Suntem o asociatie de proprietari (un bloc cu 2 scari) cu un administrator sa zicem putin dezinteresat.... Am dori ft tare sa ne separam ca si ... (vezi toată discuția)