avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... asociatie de proprietari, bloc cu 2 scari vrem ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

asociatie de proprietari, bloc cu 2 scari vrem separare de scara 2

Buna seara,
Suntem o asociatie de proprietari (un bloc cu 2 scari) cu un administrator sa zicem putin dezinteresat.... Am dori ft tare sa ne separam ca si scara de bloc de scara 2 si sa putem avea administrator separat, cheltuieli separate si tot ce tine de aceasta problema strict separat de scara 2 a blocului. Se poate face acest lucru?
Din cate am inteles se pot strange semnaturi de la ceilalti proprietari dar intrebarea mea ar fi de pe ambele scari sau doar de pe scara in cauza? In cazul in care este posibil, exista un format de tabel anume ce trebuie completat?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Mantu Elena Cristina , utilizator 15:08, 21 Noiembrie 2023
Nu ar fi mai usor sa il demiteti pe administrator si sa angajati un altul?

Puteti face o noua asociatie pentru scara dvs. urmand aceasi procedura ca la inființarea primei asociatii dar daca nu ma insel aveti nevoie de acordul asociatiei „mame”. Vedeti daca aveti contoare separate pentru fiecare scara pentru ca altfel va fi destul de greu.
ne-am gandit deja la ideea de a-l demite dar nu este numai el problema....orice idee am avea cu privire la renovare sau modernizare nu este imbratisata de nici unul dintre proprietarii de pe scara 2 (sa ne intelegem, pe scara 2 sunt 90% proprietari pensionari). din cate am inteles doar conoarele de gaze sunt comune.... pe care daca ne-am separa le-am schimba la vara....
vrem sa tragem teava de gaze pt centrale...ceilalti proprietari nu vor, vrem sa facem fatada blocului, ceilalti proprietari nu vor.....singura explicatie fiind ca oricum sunt batrani si nu au bani.....deci separarea cred ca ar fi cea mai buna idee....dar pt asta intrebam daca exista vreun formular anume pt strangerea de semnaturi si ce este necesar de facut in cazul de fata.

multumesc!
Inainte de a va gandi la semnaturi si alte aspecte,primordial este sa va asigurati daca exista posibilitatea tehnica de bransament tehnic independent pentru furnizare servicii publice
Nu este necesar acordul din partea ambelor scari
In cazul mentionat este de preferat sa ramana o asociatie veche care detine deja datele de identificare ,iar cealalata scara -unde exista mai mult interes sa infiinteze alta asociatie noua de proprietari
Pasul I, Acordul tuturor furnizorilor de utilitati (gaze, apa, caldura, canalizare,gunoi, electricitate), de-aia am zis ca trebuie contoare separate, pentru a se putea factura
Pasul II, Obtinerea acordului proprietarilor care raman in asociatia veche. Trebuie sa fie minim 1/2+1
Pasul III, Împărțirea tuturor pasivelor asociatiei vechi, este recomandat sa o realizat la buna intelegere sau puteti apela la un extert autorizat, pe care il platiti dvs.
Pasul IV, Se intruneste Adunarea Generala care aproba cu 1/2 +1 separarea.
Pasul V, Se depune documentatia la judecatorie si se obtine personalitatea juridica
Pasul VI, Va inregistrati la AFP si obtineti CIF. Din acest moment sunteti divortati.
Pasul VII, Incheiati contract cu regiile de utilitati

a) Cerere pentru acordarea personalitatii juridice (in numele presedintelui, inclusiv delegatie pentru persoana imputernicita).
b) Statutul Asociatiei de Proprietari, inclusiv tabelul nominal cu semnaturi.
c) Actul Constitutiv.
d) Acordul de Asociere (anexat tabelul nominal cu proprietarii membri).
e) Procesul-verbal al Adunarii Generale de constituire (anexat tabel 50%+ 1, tabel cu semnaturile celor care au participat la aceasta: nume/prenume, cota parte indiviza, suprafata utila, numar contract de proprietate/an).
f) Copie a incheierii de la Judecatorie cu inscrierea in Cartea Funciara a cladirii sau copie de pe incheierea de la Judecatorie cu inscrierea in Cartea Funciara a actului de proprietate al unui membru al Asociatiei de Proprietari.
g) Proces-verbal de predare-primire a mijloacelor materiale si banesti.
h) Avize posibilitate de separare (original si copie) de la furnizorii de servicii: APA NOVA, GAZE, RADET etc.
i) Acord de delimitare intre scari a partilor comune (se face referire la separarea pe scari, lifturi, terase, subsol, teren aferent cladirii etc.).
j) Conventie incheiata intre noile Asociatii de Proprietari constituite pe scarile aceluiasi bloc, semnata de presedintii acestora, privind gestionarea serviciilor prestate de toti furnizorii.
k) Copie dupa ultima lista de plata a cotelor de intretinere.

Acte necesare pentru obtinerea certificatului de inregistrare fiscala (codul fiscal)

a) Formular tip 010.
b) Copie hotarare judecatoreasca legalizata de judecatorie.
c) Imputernicire semnata de presedintele asociatiei (serie si numar BI/CI persoana imputernicita).
d) Proces verbal constituire din care sa reiasa clar numele presedintelui.
e) Declaratie pe propria raspundere a presedintelui privind inexis - tenta unui alt certificat de inregistrare fiscala.
Ultima modificare: Vineri, 17 Februarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Multumesc frumos pentru explicatii si indrumari.

O seara placuta!

Alte discuții în legătură

Desprindere scara din asociatie de proprietari lt lt Buna ziua, Am o intrebare legata de desprinderea unei scari dintr-o asociatie de proprietari cu datorii mari la furnizori. Locuiesc intr-o asociatie de ... (vezi toată discuția)
Desprinderea din actuala asociatie si infiintarea uneia noi jon_jery jon_jery Nu reusesc sa gasesc in legislatie clarificari in legatura cu aceasta problema: - in prezent blocul (cu o singura scara) face parte dintr-o asociatie mai ... (vezi toată discuția)
Separare asociatie de proprietari sisi27 sisi27 Buan ziua, Spuneti-mi va rog care sunt pasii de urmat(conform legii) in cazul in care dintr-o asociatie de 4 scari se doreste separarea in 2 asociatii a cite ... (vezi toată discuția)