Buan ziua,
Spuneti-mi va rog care sunt pasii de urmat(conform legii) in cazul in care dintr-o asociatie de 4 scari se doreste separarea in 2 asociatii a cite 2 scari?
Este nevoie de acordul tuturor proprietarilor sau numai de acordul celor care vor sa se separe?
Nu este necesara o expertiza financiara sau ceva de genul asta care sa verifice gestiunea comuna, ca apoi aceasta gestiune sa fie impartita in mod corect?
Cine plateste aceasta expertiza(daca este necesara) cei care vor sa se separe sau toata lumea?
In speranta unui raspuns rapid, va multumesc.
Daca in cadrul unei AG a doua din cele 4 scari v-ati hotarat sa va separati, trebuie sa obtineti in primul rand avizele de la toti furnizorii ca exista posibilitatea facturarii consumurilor (adica trebuie sa aveti contoare pe fiecare scara - de apa, de gaze, de electricitate).
Nu trebuie acordul celorlalti proprietari de la scarile care raman in asociatia-mama.
Impartirea debitelor si creantelor se poate face si prin buna intelegere intre cele doua asociatii, nu neaparat cu ajutorul unui expert.
Daca doriti expertiza o plateste noua asociatie.
In rezumat, va puteti desparti daca infrastructura va permite, daca proprietarii celor 2 scari care vor sa se desprinda o doresc in proportie de 50% + 1, nu e nevoie de acordul celorlalti si daca doriti sa faceti "partajul" in conditii de siguranta trebuie sa platiti. Nu-i puteti obliga pe cei ramasi in vechea asociatie sa participe la aceasta plata, asa cum nici ei nu va pot tine legati de ei in vechea asociatie.
Multumesc pentru ca mi-ati raspuns.
Eu fac parte din cei care ramin,asociatia mama, si nu sunt de acord cu separarea din cauza faptului ca cele 4 scari sunt lipite una de cealalta si acoperisull celor doua scari care vor sa se desparta se prelungeste si pe una din scarile care ramin in asociatia mama si tare mi-e frica ca daca noi ,cei care raminem in vechea asociatie ,vrem sa ne inscriem pentru reabilitarea blocului vom fi descalificati din cauza acestui lucru, dat fiind faptul ca o parte din proprietarii de la cele doua scari in cauza nu doresc reabilitarea cladirii, si tineti cont ca blocul a fost construit in 1963. Nu ma pricep la chestii tehnice dar cred ca atunci cind se izoleaza un acoperis solutia cea mai buna este ca lucrarea sa fie facuta toata odata, si nu pe bucatele pentru ca nu cred ca aceasta lucrare mai poate fi numita izolatie.
In ceea ce priveste infrastructura situatia este cam asa: exista contoare pentru apa rece,apa calda, caldura separate dar avem ca proprietate comuna asa zisa intrare uscata, adica intrarea in curtea blocului, curte din care se face accesul la fiecare scara.
eu cred ca mai intii trebuie sa urmeze pasii necesari infiintarii noii asociatii la judecatorie in conformitate cu legea 230/2007, dupa care inscrierea ei la sectia financiara, achizitionarea stampilei si notificarea furnizorilor de utilitati cu noua organizare.
Deja ei se ocupa de acest lucru, dovada ca saboteaza toate incercarile de a tine o adunare generala cit suntem inca toate scarile in aceasta asociatie.Ca sa nu va mai spun ca nici comitetul executiv nu s-a mai intrunit, tot din acest motiv, din comitet facind parte si reprezentanti de la cele doua scari,reprezentanti care au considerat ca nu mai au ce face la aceste sedinte, desi pina acum stateau la discutii si cite 3 ore.Intr-un cuvint toata lumea isi da demisia, pe nimeni nu mai intereaseaza nimic.Ce putem face in continuare?
1. Reabilitarea termica se face unitar pe cladire. Nici ei fara Dv., nici Dv. fara ei. E o conditie a calificarii pentru intrarea in programul de reabilitare.
2.Niciunul din proprietarii ramasi in vechea asociatie nu are cum sa se opuna desprinderii unei parti din vechea asociatie si infiintarea uneia noi, sub niciun motiv. Dreptul la asociere si la desprindere dintr-o asociere este o libertate garantata constitutional.
3. Nu trebuie sa priviti lucrurile ca fiind un sabotaj din partea lor, ci ca semnal ca trebuie sa incepeti sa va ganditi ca, odata cu organizarea si infiintarea lor ca asociatie separata, va trebui si Dv., cei ramasi in asociatia-mama sa va reorganizati si sa pregatiti "partajul". Acesta se va petrece dupa ce ei se infiinteaza cu hotarare judecatoreasca legalizata. In cazul asociatiei vechi nu va trebui decat sa va alegeti un nou comitet si un nou presedinte (daca este cazul). Veti ramane cu aceeasi denumire si cu vechea stampila, o noua inregistrare a Dv. nefiind necesara nicaieri.
De retinut!!!
Partajul se face dupa legalizarea si inregistrarea la ANAF a noii asociatii, pana atunci mergeti impreuna pe aceeasi lista, dar incepeti din timp sa va reorganizati, cum am scris mai sus, si sa aveti eventual discutii si colaborare in impartirea debitelor si creantelor. Deobicei aici sunt cele mai mari probleme.