Asociatia de Proprietari din care fac parte , doreste sa se divida, astfel ca o scara se va constitui in Asociatie de Proprietari separata . Am inteles ca trebuie sa isi faca coloane separate , la apa samd. , si in general locatarii stiu procedura . Intrebarea este , Asociatia de Proprietari "mama" deci cea din care se desprinde are obligatia de a-i da viitoarei Asociatii bani , stransi de la locatarii scarii respective, pt constituirea anumitor fonduri. , de ex, cel de rulment?
Si daca da, imi puteti spune cum se procedeaza?
Imi spunea cineva ca se calculeaza folosind nu stiu ce coeficient , n-am inteles nimic. :((
Pentru constituire in Asociatie separata trebuie sa va refaceti bransamente de :
- apa rece
- apa calda
- incalzire
- curent casa scarii
toate pe banii dv.
Se va imparti fondul de rulment , de reparatii daca exista sau alte fonduri conform partii indivize .
Art. 44. (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună - astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere ca: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţade; acoperiş şi altele asemenea conform prevederilor din acordul de asociere, personalul angajat sau contractat al asociaţiei (salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curăţenie etc.); indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese (preşedinte, membri comitet executiv, comisia de cenzori); prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; alte servicii administrative către proprietatea comună.
(2) Dacă facturarea serviciilor publice de utilităţi este individuală, pentru consumurile de pe spaţiile comune furnizorii vor încheia contracte de furnizare cu asociaţia de proprietari în condiţiile stabilite de comun acord.
Art. 45. – Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate se repartizează proporţional cu cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar, calculată în funcţie de suprafaţele utile ale tuturor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă. Cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar este înscrisă în acordul de asociere. Modificările asupra cotei-părţi indivize se consemnează în acordul de asociere, conform regulii stabilite de acesta.
H.G. 1588/2007
Norme metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari
Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18/01/2008
Fondurile se impart intre asociatiile rezulatate pe baza unui protocol incheiat intre acestea. Protocolul se intocmeste intre conducerile asociatiilor avand la baza munca comisiilor de cenzori care stabilesc exact sumele.
Nu se repartizeaza nici un fond conform cotei indivize, a numarului de apartamente sau a numarului de persoane.
Cine stie cum se tine evidenta acestora stie si cum se imparte.
De exemplu in registrul de evidenta a fondului de rulment fiecare proprietar are fondul sau, fond pe care l-a platit pe baza de chitanta. Nu are nimic in comun cu cota indiviza. Fiecare proprietar ramane sau pleaca la cealalta asociatie cu fondul sau de rulment.
Tot in registru este si fondul de reparatii si-acesta este tot asa evidentiat pe fiecare.
Fondul de penalizari se repartizeaza, se transfera catre fondul de reparatii inainte de divizare si ia aceeasi cale ca si fondul de reparatii.
Ce alte fonduri mai aveti?
Fondul de rulment este nesemnificativ. Deci se pot returna sumele proprietarilor .
In schimb fondul de penalizari e buba . Noua asociatie cere cota parte din acest fond. in condintiile in care , ei au fost bun platnici , deci scara respectiva , nu a inregistrat datorii semnificative fata de asociatie, au ei dreptul sa ceara cota din acest fond? . Ei practic nu au cotizat la acest fond, pt ca nu au avut datorii .
Din penalizarile incasate, asociatia a platit penalizarile facturate de furnizori.
Presupunem ca din 10000 lei incasti intr-un an penalizari de la proprietari, s-au achitat furnizorilor 6000 lei penalizari si-acum asociatia nu are de platit penalizari numanui, dar are 4000 lei in acest fond.
Cei 4000 lei ramasi din penalizari se repartizeaza pe cota indiviza fiecarui apartament din asociatie direct in fondul de reparatii al fiecarui proprietar, indiferent de scara unde este apartamentul.
Asa ca fondul de penalizari dispare pentru ca banii intra la fondul de reparatii al fiecarui apartament, la toate scarile, indiferent ca unii au avut si altii nu au avut penalizari. De ce? Pentru ca cei care au platit la zi si-au avut fond de rulment, de reparatii..., au suportat si plata facturii restantierilor. Toti din asociatie, nu pe scari.
Aceasta repartizare si transfer de la fondul de penalizari la fondul de reparatii se face inainte de divizare si fiecare asociatie ramane apoi doar cu fond de reparatii (in care a fost inclusa si partea fiecaruia din fondul de penalizari).
Nu se restituie nimic proprietarilor cu ocazia divizarii.
Toate sumele, fondurile, se transfera intre asociatii pe baza protocolului prin munca cenzorilor, administratorilor si presedintilor.
Pe aceeasi tema, poate putin diferit, as dori sa expun un punct de vedere si sa va cer parerea.
Avem o asociatie formata din mai multe blocuri. Sa spunem ca x blocuri doresc sa isi faca asociatie proprie in special datorita faptului ca asociatia existenta are datorii mari la furnizori cauzate de dezvoltator care nu si-a platit cotele de contributie la timp iar acum este in insolventa. Asociatia veche este inscrisa la masa credala.
Deasemenea, in contractele cu furnizorii exista contoare separate pe blocuri / scari mai putin apa rece iar facturarea se face pe un singur cont de client.
Blocurile care doresc asociatie proprie au putine apartamente ale dezvoltatorului (un sfert fata de celelalte) iar contributia la fondul de rulment a dansilor este cea mai mare si acopera datoriile restante ba chiar raman bani de returnat proprietarilor cand nu vor mai face parte din vechea asociatie.
Si acum vine buba. Noua asociatie poate semna contract cu furnizorii de la zero? Intrebarea este pertinenta pentru ca:
1. Asociatia noua nu se mai poate inscrie la masa credala pentru recuperarea debitelor datorate de dezvoltator.
2. Asociatia noua nu cred ca poate sa perceapa costuri de intretinere de la un proprietar care are restante acum fata de vechea asociatie pe motiv ca nefiind infiintata nu avea cum sa furnizeze servicii. Poate doar un acord intre asociatii sa reglementeze acest aspect.
3. Furnizorul avand relatie contractuala cu o alta persoana juridica decat noua asociatie, cum poate sa perceapa sumele de la cei noi? In principiu, pentru ce are de recuperat trebuie sa se adreseze celui cu care a avut contract.
4. Asociatia veche, dupa parerea mea, ar trebui sa actioneze in instanta proprietarii care mai au restante din blocurile care doresc asociatie proprie cu toate ca sumele nu sunt semnificative.
asadar, cum poate fi fortat un furnizor sa incheie un contract nou cu noua asociatie si cum poate aceasta sa inceapa avand toti proprietarii cu restante zero si fond de rulment zero?
Proprietarii pot cere fondul de rulment de la vechea asociatie daca diferenta intre cat au de plata si fondul de rulment justifica sau sa isi plateasca la zi. E problema vechii asociatii. Deasemenea, proprietarii vor contribui la alt fond de rulment.
Insa, daca nu te mai poti inscrie la masa credala, cum poate noua asociatie sa se incarce cu debitele unor apartamente iar banii cuveniti acestora sa fie perceputi de vechea asociatie, aceasta fiind deja inscrisa la masa credala? La fel si cu datoriile catre furnizori. Ar trebui reglementate foarte bine.
Astept un sfat, opinie, parere, etc, eventual si niste articole de lege care ar lamuri aceste aspecte.