avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Impas la protocolul intre 2 asociatii de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Impas la protocolul intre 2 asociatii de proprietari

Buna ziua,

La sfarsitul anului am reusiat sa ne infiintam o asociatie de proprietari doar pe scara noastra. Dupa lungi discutii presedintele asociatiei mama, acesta a fost de acord sa semnam un protocol intre asociatii. Aici a intervenit impasul. Propunerea lui este cam asa:

Voi face exemplificarea pentru un furnizor.

1. Daca exista factura separata pe fiecare scara asociatia nou infiintata isi asuma soldul scarii.
2. Daca nu exista factura separata pe fiecare scara (ex.gunoi, apa rece) "asociatia nou infiintata "trebuie sa isi asume soldul*cota parte indiviza a scarii.

Daca aplicam acest criteriu rezulta un lucru foarte interesant, noi platim mult mai mult decat este afisat in lista de intretinere iar asociatia mama mai putin decat este afisat.
Este corecta abordarea presedintelui asociatiei mama, iar daca nu, puteti sa imi oferiti o solutie de impartire a datoriilor pe fiecare furnizor?









Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 12:19, 27 Ianuarie 2015
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este foarte clara explicata situatia. Putem dezvolta studiul de caz daca veniti cu niste informatii suplimentare.
Am sa va raspund punctual:
1. corect
2. daca se imparte cheltuiala pe cota indiviza ,si noua asociatie va plati mai mult , pe cale logica , insemna ca aveti o cota indiviza mai mare decat cei de care v-ati despartit.

Dar apare o neclaritate cand va referiti si la apa rece. Repartizarea cheltuielii cu apa rece /calda nu are nimic comun cu cota indiviza; ea se face pe baza consumurilor indicate de contoarele instalate in apartamente sau , acolo unde nu exista, pausal pe numarul de persoane prezente in apartament/imobil.

Noua asociatie trebuie urgent sa incheie contracte cu furnizorii de utilitati (apa, gaze, energie termica, electricitate, salubritate) pentru a-si individualiza consumurile.
Pentru apa, va recomand sa va faceti bransament separat numai pt scara dvs. Va costa ceva proiectarea, avizarea si constructia , dar in timp merita. Va va scuti de multa bataie ce cap si discutii cu cealalta asociatie si veti fi siguri ca platiti ceea ce consumati
1-Daca exista asociatie de proprietari distincta este temeinic si legal ca aceasta sa incheier contracte cu furnizorii de utilitati,astfel incat sa nu se complice contabilitatea cu facturi aferente mai multor asociatii de proprietari
2-Consumul individual este contorizat ?
In asemenea cazuri, noi am procedat in felul urmator:
- s-a plecat de la ultima lista de plata afisata de catre asociatia mare pe avizierul scarii/blocului care s-au separat;
- pe aceasta lista de plata se gasesc aproape toate informatiile de care avem nevoie pentru ca cele doua asociatie sa-si imparta cheltuielile;
- am tinut cont de toate fondurile (inclusiv penalizarile calculate si neincasate) pe care membrii noii asociatii le aveau la momentul afisarii listei de plata;
- conducerile celor doua asociatii s-au intalnit si au stabilit ca toate cheltuielile afisate pe listele de plata sa fie achitate de catre membrii noii asociatii la asociatia mare - cu mentiunea ca valoarea acestora au fost influentate de acele fonduri de rulment, reparatii si penalizari;
- s-a facut situatia individuala pe fiecare proprietar a cheltuielilor ce mai trebuiau achitate in termen de 20 de zile de la afisare;
- dupa trecerea termenului de 20 de zile, conducerile s-au intanit din nou si au constatat ca mai sunt proprietari de la noua asociatie care nu si-au achitat obligatiile stabilite, astfel incat in protocolul de desprindere, noua asociatie a preluat in patrimoniul sau aceste cheltuieli;
- cu aceste situatii clare s-a mers la fiecare furnizor unde s-a incheiat protocolul de desprindere; in cazul in care noua asociatie recunoaste ca preia o anumita suma, valoarea acesteeia apare clar si separat in prima factura emisa pe numele noii asociatii, la care se adauga cheltuiala pentru noua luna de consum;

Daca discutam de furnizorul de apa - asa cum s-a aratat mai sus de catre dl. consultant, va aduc aminte ca furnizorul nu si-ar fi dat acceptul noii asociatii daca nu ar fi avut bransament separat; aceeasi situatie este si in cazul celorlalti furnizori de servicii si utilitati.

Sigur, noi am mai discutat pe forum cum se face o desprindere a unei noi asociatii dintr-o asociatie mai mare. Se pot intocmi situatii ale soldurilor de activ si de pasiv, pe asociatia mare, apoi pe fiecare scara. Se ajunge la acelasi rezultat, insa important este cum se hotaraste ”startul” in activitatea noii asociatii.
bsb1975 a scris:
Este corecta abordarea presedintelui asociatiei mama, iar daca nu, puteti sa imi oferiti o solutie de impartire a datoriilor pe fiecare furnizor?

Cred ca dl. Grecu a explicat cu destule amanunte care va pot fi de folos.
Eu as rezuma pentru oricine ca la incheierea protocolului de separare a gestiunilor sa se ia ca baza ultima lista de plata comuna.
Pe aceasta lista de plata trebuie sa fie toate sumele datorate de fiecare proprietar. Daca, teoretic, acestia ar achita imediat tot ce este pe lista, furnizorii ar putea fi actitati imediat iar asociatiile ar imparti doar fondurile.
Sigur ca in realitate e ceva mai dificil dar trebuie tinut cont de datoria fiecarui proprieatar, de fondurile fiecarui proprietar si nu de cota indiviza, nu de consum, nu de numarul de persoane s.a.m.d. Aceste elemente, cu siguranta, au generat cheltuieli diferite repartizate pe lista de plata asa ca mergeti direct la lista de plata si nu la ceea ce sta in spatele acesteia.

Alte discuții în legătură

Impartire factura apa rece bsb1975 bsb1975 Buna ziua, Am reusit sa ne infiintam o asociatie de proprietari pe scara noastra si datorita situatiei complicate a asociatiei din care ne-am desprins nu am ... (vezi toată discuția)
Asociatie nou infiintata predescughe predescughe sunt o asociatie nou infiintata 2 scari din 3 dintr-un bloc cu desprindere din asociatie veche 3 blocuri a cate 3 scari. furnizorii de utilitati nu vor sa ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli constituire asociatie de proprietari; plata intretinerii Adrian_T Adrian_T Buna ziua Locuiesc in Iasi, intr-un bloc cu 2 scari care era constituit intr-o asociatie de proprietari cu contorizarea consumului de apa rece facuta de un ... (vezi toată discuția)