Buna ziua
Locuiesc in Iasi, intr-un bloc cu 2 scari care era constituit intr-o asociatie de proprietari cu contorizarea consumului de apa rece facuta de un apometru general instalat la scara B.
De curand, un grup de 16 proprietari din scara unde locuiesc, respectiv scara A, au luat initiativa constituirii unei asociatii pe scara noastra si separarea de asociatia "mama" ce cuprindea scarile A si B. Momentan nu este un apometru instalat pe scara A si facturile de la utilitati vin tot pe "vechea asociatie".
In aceste conditii, presedintele asociatiei nou infiintate a afisat prima lista de intretinere in care au fost inclusi si locatarii nemembri ai asociatiei si in care au fost incluse si cheltuielile de constituire a noii asociati la rubrica "alte cheltuieli".
Acum 2 intrebari
1) Este legal sa fiu obligat sa contribui la cheltuielile de constituire a asociatie de pe scara mea, desi nu am fost printre locatarii care au initiat aceasta ?
2) Din moment ce inca nu avem apometru instalat pe scara noastra, sunt obligat sa platesc intretinerea la noua asociatie sau doar cheltuielile legate de curatenie?
Inteleg ca atunci cand se va monta apometrul pe scara, nu voi avea incotro si va trebui sa ma inscriu in noua asociatie, sa platesc cheltuielile de montare ale apometrului si sa platesc intretinerea la scara mea, respectiv scara A insa pana atunci cum e corect din punct de vedere legal, sa procedez ?
Va multumesc in avans pentru atentie si pentru raspuns
Da, sunteti obligat sa va achitati orice cheltuiala se face pentru scara dv., indiferent ca sunteti sau nu membru al asociatiei. Asociatia se infiinteaza pentru administrarea proprietatii comune in care si dv. aveti o cota-parte indiviza, asa ca sunteti, ca vreti sau nu vreti, implicat direct in aceasta administrare.
Faptul ca nu ati semnat actele pentru infiintare nu va scuteste de obligatiile de plata asa cum le au si membrii asociatiei.
Intretinerea o platiti acolo unde locuiti, unde aveti cota-parte indiviza si unde aveti bransamentele.
Faptul ca nu aveti inca bransament la scara pentru apa rece asta este treaba noii asociatii de pe scara dv. sa faca un protocol de colaborare cu asociatia din care v-ati desprins, fiind inteles ca ceea ce primeste ca repartizare din factura este un bransament virtual.