Buan ziua,
Spuneti-mi va rog care sunt pasii de urmat(conform legii) in cazul in care dintr-o asociatie de 4 scari se doreste separarea in 2 asociatii a cite 2 scari?
Este nevoie de acordul tuturor proprietarilor sau numai de acordul celor care vor sa se separe?
Nu este necesara o expertiza financiara sau ceva de genul asta care sa verifice gestiunea comuna, ca apoi aceasta gestiune sa fie impartita in mod corect?
Cine plateste aceasta expertiza(daca este necesara) cei care vor sa se separe sau toata lumea?
In speranta unui raspuns rapid, va multumesc.
Buna,
Invii acest topic cu o situatie oarecum similara, dar putin mai complexa. Nu am dorit sa deschid alt topic, mi s-a parut ok sa postez aici.
Locuiesc intr-un fel de ansablu rezidential, o zona de case unifamiliale si vile multifamiliale care sunt reunite intr-o asociatie de proprierari. Cineva care a detinut o suprafata mai mare de teren a vandut parcele din acel teren pe care s-au construit de-alungul timpului diverse imobile iar in paralel s-a creat si o asociatie.
Situatia drumurilor de acces
- in acest ansamblu exista o alee de acces din strada, alee care este proprietate privata (nu tine de primarie), fiecare proprietar, odata cu cumpararea unui teren/imobil/apartament in acest ansamblu are cota parte indiviza din frumul de acces, cota parte in functie de suprafata pe care o detine in acel ansamblu
Situatia utilitatilor este:
- Fiecare proprietar are contor individual pentru fiecare tip de utilitate, apa, gaz, energie electrica.
- pentru gaz fiecare proprietar are contract cu distrigazul
- pentru apa si energie electrica exista un singur contract cu furnizorii de utilitati, contract pe asociatia existenta, iar factura se imparte catre fiecare proprietar in functie de consumul individual
In acest context apar nenumarate divergente de opinii intre proprietari si o parte dintre proprietari ne gandim sa ne separam si sa cream o alta asociatie de proprietari. Astfel am si eu o intrebare la care sper sa gasesc un raspuns/indrumare, respectiv cate persoane trebuie sa fie de acord pentru ca sa putem face separarea si care sunt pasii de urmat pentru desprinderea din asociatia de proprietari existenta, avand in vedere situatia cu drumurile de acces si cu contractele de utilitati? Spre exemplu 2 vile cu 18 proprietari pot face acest lucru?
Atata timp cat drumul de acces este in proprietate comuna a tuturor proprietarilor nu puteti sa va separati.
Ati infiintat asociatia de proprietari, iar in textul acordului de asociere proprietatea comuna are caracter fortat si perpetuu (banuiesc). Acest caracter inseamna indivizibilitatea acesteia, deci drumul de acces, caci la el ma refer aici, este indivizibil.
Cea mai mica forma de asociere trebuie sa aiba proprietatea comuna bine delimitata, ceea ce la dv. nu este posibil decat daca impartiti fizic drumul de acces. Puteti face asta fara sa va deranjati reciproc?