avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... separare asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

separare asociatie de proprietari

Buan ziua,
Spuneti-mi va rog care sunt pasii de urmat(conform legii) in cazul in care dintr-o asociatie de 4 scari se doreste separarea in 2 asociatii a cite 2 scari?
Este nevoie de acordul tuturor proprietarilor sau numai de acordul celor care vor sa se separe?
Nu este necesara o expertiza financiara sau ceva de genul asta care sa verifice gestiunea comuna, ca apoi aceasta gestiune sa fie impartita in mod corect?
Cine plateste aceasta expertiza(daca este necesara) cei care vor sa se separe sau toata lumea?
In speranta unui raspuns rapid, va multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:26, 17 Mai 2014
Buna,
Invii acest topic cu o situatie oarecum similara, dar putin mai complexa. Nu am dorit sa deschid alt topic, mi s-a parut ok sa postez aici.

Locuiesc intr-un fel de ansablu rezidential, o zona de case unifamiliale si vile multifamiliale care sunt reunite intr-o asociatie de proprierari. Cineva care a detinut o suprafata mai mare de teren a vandut parcele din acel teren pe care s-au construit de-alungul timpului diverse imobile iar in paralel s-a creat si o asociatie.

Situatia drumurilor de acces
- in acest ansamblu exista o alee de acces din strada, alee care este proprietate privata (nu tine de primarie), fiecare proprietar, odata cu cumpararea unui teren/imobil/apartament in acest ansamblu are cota parte indiviza din frumul de acces, cota parte in functie de suprafata pe care o detine in acel ansamblu

Situatia utilitatilor este:
- Fiecare proprietar are contor individual pentru fiecare tip de utilitate, apa, gaz, energie electrica.
- pentru gaz fiecare proprietar are contract cu distrigazul
- pentru apa si energie electrica exista un singur contract cu furnizorii de utilitati, contract pe asociatia existenta, iar factura se imparte catre fiecare proprietar in functie de consumul individual

In acest context apar nenumarate divergente de opinii intre proprietari si o parte dintre proprietari ne gandim sa ne separam si sa cream o alta asociatie de proprietari. Astfel am si eu o intrebare la care sper sa gasesc un raspuns/indrumare, respectiv cate persoane trebuie sa fie de acord pentru ca sa putem face separarea si care sunt pasii de urmat pentru desprinderea din asociatia de proprietari existenta, avand in vedere situatia cu drumurile de acces si cu contractele de utilitati? Spre exemplu 2 vile cu 18 proprietari pot face acest lucru?

Cu stima

Ultima modificare: Vineri, 16 Mai 2014
ValiBva, utilizator
Atata timp cat drumul de acces este in proprietate comuna a tuturor proprietarilor nu puteti sa va separati.
Ati infiintat asociatia de proprietari, iar in textul acordului de asociere proprietatea comuna are caracter fortat si perpetuu (banuiesc). Acest caracter inseamna indivizibilitatea acesteia, deci drumul de acces, caci la el ma refer aici, este indivizibil.
Cea mai mica forma de asociere trebuie sa aiba proprietatea comuna bine delimitata, ceea ce la dv. nu este posibil decat daca impartiti fizic drumul de acces. Puteti face asta fara sa va deranjati reciproc?
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Mai 2014
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constituirea unei asociaþii de proprietari la nivelul unei scãri dintr-un bloc cu 7 scãri nichiforov vasile nichiforov vasile Blocul în care locuiesc, are 7 scări, între 6-8 etaje, total 207 apartamente şi 4 societăţi la parter, şi cu excepţia scării mele, celelalte au ... (vezi toată discuția)
Desprinderea din actuala asociatie si infiintarea uneia noi jon_jery jon_jery Nu reusesc sa gasesc in legislatie clarificari in legatura cu aceasta problema: - in prezent blocul (cu o singura scara) face parte dintr-o asociatie mai ... (vezi toată discuția)
Divizare asociatie de proprietari alinutza81_23_11 alinutza81_23_11 Asociatia de Proprietari din care fac parte , doreste sa se divida, astfel ca o scara se va constitui in Asociatie de Proprietari separata . Am inteles ca ... (vezi toată discuția)