avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Deducere TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Deducere TVA

Buna ziua,

Sunt persoana fizica inregistrata in scopuri de TVA din 01.03.2013-aplic tva la incasare
Principalele venituri sunt cele din silvicultura, care se impoziteaza incepand cu 01.02.2013.
Va rog sa-mi spuneti daca pot deduce tva in urmatoarele situatii:
-am primit in martie o factura de prestari servicii ; factura este cu tva si se factureaza serviciile efectuate in luna februarie( cand eram fara tva)
- am achizitionat in martie un teren , factura este cu tva . Vanzarile de teren neconstruibil nu sunt purtatoare de tva , dar firma de la care am cumparat terenul a facut o notificare la finante cum ca aplica tva la vanzare teren.

Multumesc

Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 13:14, 15 Aprilie 2013
Buna ziua,

In ce priveste factura ce se refera la serviciile lunii februarie, consider ca in conditiile in care aplicati sistemul TVA la incasare, TVA devine exigibila la data platii si deci puteti sa o deduceti.
In ce priveste tva aferenta achizitiei terenului neconstruibil, cata vreme puteti demosntra ca achizitia este facuta in scopul operatiunilor taxabile, puteti sa deduceti taxa. Operatiunea de vanzare a terenurilor neconstruibile este scutita de taxa in conditiile art.141, alineatul 2, litera f in CF, insa potrivit alienatul 3 al aceluiasi articol
Orice persoană impozabilă poate opta pentru taxarea operaţiunilor prevăzute la alin. (2) lit. e) şi f), în condiţiile stabilite prin norme.

Numai bine
(I) In Codul fiscal referitor la T.V.A. avem:

ART. 134^1 Faptul generator pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii

(1) Faptul generator intervine la data livrării bunurilor sau la data prestării serviciilor, cu excepţiile prevăzute în prezentul capitol.

(...)

ART. 134^2 Exigibilitatea pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii

(1) Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.

(...)

Chiar daca ati primit factura in martie (cand sunteti platitor de T.V.A.), nu puteti deduce deoarece serviciile au fost executate in februarie.

(II) Avand in vedere ca vanzatorul terenului a colectat T.V.A. si dvs. il deduceti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot recupera t.v.a.-ul, cum? auricius auricius Buna ziua.Am infiintat o firma si trebuie sa fac o investitie de 35000 euro(autoutilitare,tehnica de calcul,aer conditionat,ferestre termopan,etc) pe facturi. ... (vezi toată discuția)
Tva intracomunitar chirii gacon gacon buna ziua, societatea noastra din Romania doreste sa inchirieze un teren unei societati din Ungaria, societate care inchiriaza respectivul teren in ... (vezi toată discuția)
Inregistrare aport asociat tampau gabriela tampau gabriela O societate a cumparat un teren in valoare de 30.000 euro pentru ridicarea unei constructii pentru firma ( sala pentru nunti ) .Pentru plata furnizorului de ... (vezi toată discuția)