In 2003 am cumparat un pamant cu concesiune pe 25 de ani unde am construit o casa impreuna cu fostul meu sot.Pe casa nu am nici un act doar autorizatia de constructie unde figureaza doar fostul meu sot.Rugamintea mea este daca imi puteti spune ce trebuie sa fac ca sa dovedesc ca accea casa exista(acte necesare) daca se poate vinde doar cu autorizatie de constructie si daca el o poate vinde fara acordul meu.Va multumesc.
Va trebui sa obtineti de la primarie procesul verbal de receptie finala a constructiei respective.
Faptul ca pe autorizatia de constructie figureaza doar fostul sot, nu poate fi iterpretat ca fiind bun propriu atat timp cat aceasta autorizatie a fost emisa in perioada in care erati casatoriti.
Pentru a o putea vinde, va trebui sa faceti mai intai partajul acesteia.
O vanzare legala nu se va putea face. In primul rand pt ca nu aveti procesul-verbal de receptie finala si un rol deschis pe aceasta casa. Intabularea de asemenea nu exista.
Terenul nu este proprietatea dvs, inteleg ca este doar concesionat.
Chiar si un partaj daca doriti sa introduceti, tot va trebui sa faceti aceste acte pt a putea face dovada bunului existent in patrimoniul comun al sotilor. Dupa ce introduceti actiunea de partaj, se va putea inscrie litigiul la cartea funciara.
Incercati o rezolvare amiabila a situatiei, costurile de timp, nervi, bani fiind mai mici decat un eventual proces.
Nu exista intabularea, documentatia cadastrala si procesul verbal de receptie finala a constructiei.
Totodata, bunul este proprietatea comuna sotilor, cota -parte din dreptul de proprietate nu este individualiata.
In vederea transmiterii dreptului de proprietate este necesar acordul de vointa al ambilor coproprietar, altminteri, actul este lovit de nulitate relativa ( acesta sanctiune caracterizeaza actele de vanzare-cumparare incheiate de unul dintre soti, fara acordul celuilalt , lipsindu-le de efecte juridice ).
Partajul se va putea realiza numai dupa ce veti efectua formalitatile obligatorii, sus expuse.
In ceea ce priveste terenul , dumneavoastra aveti doar dreptul de posesie si de folosinta asupra acestuia, conform contractului de concesiune perfectat. ( dreptul de proprietate asupra acestuia este detinut de concedent , dumneavoastra aveti calitatea de concesionar, fiind exercitata doar o detentie precara ).