avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... am intrat in insolventa
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

am intrat in insolventa

sunt asociat unic la un mic magazin alimentar de cartier si am fost bagat in insolventa de finante.datorita dobanzilor si penalizarilor nu pot plati datoria initiala!mentionez ca firma nu detine decat mijloace fixe care sunt degradate si un stoc mic de marfa!mentionez ca am un apartament pe care il detin pe jumatate cu sotul meu.acum lucrez in magazin cu sotul si ne chinuim sa platim datoriile dar ele ne depasesc!se poate sa se indrepte finantele catre partea mea din apartament si sa ne dea afara din casa si sa piarda si sotul meu partea lui chiar daca el nu are treaba cu firma?
:((
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 18:48, 22 Aprilie 2013
Numai daca se angajeaza raspunderea personala patrimoniala pentru anumite fapte, cum ar fi contabilitate fictiva, si alte fapte prevazute de Legea nr. 85 din 2006 privind procedura insolventei
nu exista contabilitate fictiva .totul a fost facut cinstit dar din cauza hipermarketurilor am pierdut o gramada de clienti,au scazut vanz dar cheltuielile s-au marit!!pot pierde casa?atat mi-a ramas dupa 8 ani de munca la magazin!!
Luati legatura cu lichidatorul, colaborati cu lichidatorul este foarte important.
Daca ati fost corecta ca si administrator, nu trebuie sa va faceti probleme, nu este obligatoriu sa va execute.

Insa daca se va ajunge la executare, este bine ca sotul este coproprietar. Asta va ingreuna o eventuala executare.
Oricum luati legatura din timp cu un lichidator sau cu un avocat/lichidator si gasiti impreuna cea mai buna solutie. Nu neglijati.
1. Atragerea răspunderii administratorului este strict reglementată de lege:

Raspunderea membrilor organelor de conducere

Art. 138. - (1) În cazul în care în raportul întocmit în conformitate cu dispozitiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane carora le-ar fi imputabila aparitia starii de insolventa a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoana juridica, ajuns în stare de insolventa, sa fie suportata de membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si de orice alta persoana care a cauzat starea de insolventa a debitorului, prin una dintre urmatoarele fapte:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane;
b) au facut acte de comert în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, în interes personal, continuarea unei activitati care ducea, în mod vadit, persoana juridica la încetarea de plati;
d) au tinut o contabilitate fictiva, au facut sa dispara unele documente contabile sau nu au tinut contabilitatea în conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au marit în mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinatoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetarii de plati;
g) în luna precedenta încetarii platilor, au platit sau au dispus sa se plateasca cu preferinta unui creditor, în dauna celorlalti creditori.


2. Dacă va fi atrasă răspunderea soţului asociat/administrator, el răspunde în primul rînd cu bunurile proprii.

3. În măsura în care nu există bunuri proprii, lichidatorul judiciar va putea cere partajul bunurilor comune, situaţie în care apartamentul poate fi atribuit soţului asociat/administrator (cu obligaţia de a plăti celuilalt soţ sulta corespunzătoare) şi poate fi vîndut în vederea acoperirii datoriei stabilite în sarcina soţului.


Rămîne de văzut dacă este îndeplinită vreuna dintre condiţiile prevăzute de lege pentru atragerea răspunderii personale a asociatului/administratorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme societate desfiintata kinder2013 kinder2013 Buna ziua, In anul 2010 a fost desfiintata societatea(SRL) de la Registrul Cometului, prin nedepunerea declaratilor.Fiscul a propus spre insolventa firma , ... (vezi toată discuția)
Insolventa Z.A.G. Z.A.G. Buna ziua . Impreuna cu sotul meu detin un SRL (un bar ), fiecare detinem 50% din partile sociale si sintem administratori si asociati . Avem ... (vezi toată discuția)
Raspunderea administratorului pitigoimocanumihaela pitigoimocanumihaela In cadrul unei societati cu raspundere limitata, care are asociat unic, diferit de administratorul numit, ce raspundere ii revine administratorului?Pana unde ... (vezi toată discuția)