avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restantele la asociatie ale fostului proprietar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restantele la asociatie ale fostului proprietar

Buna ziua , am si eu o intrebare la dvs, daca ma puteti ajuta .
In luna decembrie 2012 am achizitionat un apartament , in momentul semnarii contractului de vanzare cumparare vanzatorul nu avea dovada platii la zi a datoriilor fata de asociatie si a ramas sa il credem de buna credinta pe acesta . Dupa aprox 2 saptamani ( l-am cumparat inainte de Craciun )cand am fost la asociatia de locatari (nu exista avizier pe scara ) am aflat de la acestia ca fostul proprietar avea restante in valoare de 350 lei , bani pe care nu i-a achitat deoarece acesta a reparat acoperisul iar asociatie nu i-a restituit banii. In plus fostul proprietar refuza sa plateasca pentru ca acestuia i s-a calculat un consum foarte mare de apa rece ( nu a locuit nimeni pana sa ne mutam noi ) la care se aduna si penalitati . Indexul la apa rece este mult mai mare si decat il am eu acum deci ei au calculat fictiv apa si prin urmare datoriile .Acum domnii de la asociatie m-au trecut pe mine drept datornic , suma a ajuns la 645 lei dar eu refuz sa platesc datoria acestuia si platesc suma curenta din luna .Ce pot face eu sa nu mai figurez restant la asociatie deoarece cu acestia nu ma pot intelege?
Ultima modificare: Marți, 16 Aprilie 2013
bumbu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:34, 17 Aprilie 2013
Cand ati cumparat apartamentul asociatia i-a dat vanzatorului o adeverinta necesara la notar?
In adeverinta scria ca e cu plata la zi?
nu , notarul nu a solicitat nici un fel de adeverinta .
Ultima modificare: Marți, 16 Aprilie 2013
bumbu, utilizator
In cazul acesta puteti cere in instanta anularea contractului de vanzare-cumparare in conformitate cu Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 20. - (1) Proprietarii care isi instraineaza apartamentele sau spatiile cu alta destinatie decat aceea de locuinta sunt obligati ca la intocmirea formelor de instrainare sa faca dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de instrainare fara o adeverinta din partea asociatiei de proprietari, care sa reprezinte dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, eliberata in original sub semnatura presedintelui si a administratorului asociatiei de proprietari, cu precizarea numelui si prenumelui acestora, si cu stampila asociatiei de proprietari. Actele de instrainare incheiate cu nerespectarea acestei obligatii sunt nule de drept.
(3) In cazul existentei unor datorii catre asociatia de proprietari, instrainarea proprietatii se poate face numai daca se introduce in contract o clauza privitoare la preluarea datoriilor de catre cumparator

1-
L nr 230/2007 Art. 20. - (1) Proprietarii care isi instraineaza apartamentele sau spatiile cu alta destinatie decat aceea de locuinta sunt obligati ca la intocmirea formelor de instrainare sa faca dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de instrainare fara o adeverinta din partea sociatiei de proprietari, care sa reprezinte dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, eliberata in original sub semnatura presedintelui si a administratorului asociatiei de proprietari, cu precizarea numelui si prenumelui acestora, si cu stampila asociatiei de proprietari. Actele de instrainare incheiate cu nerespectarea acestei obligatii sunt nule de drept.
(3) In cazul existentei unor datorii catre asociatia de proprietari, instrainarea proprietatii se poate face numai daca se introduce in contract o clauza privitoare la preluarea datoriilor de catre cumparator.


Este culpa atat a notarului care a incheiat contractul de vanzare -cumparare imobil cat si a vanzatorului fara a detine adeverinta din partea asociatiei de propritari
Mai ales in situatia in care instrainarea imobilului s-a realizat in lipsa adeverintei din partea asociatiei de proprietari-situatie care conduce la nulitatea actelor de instrainare,pe de alta parte revine obligatia cumparatorului sa se intereseze concret la asociatia de proprioetari referitor la situatia financiara existenta ,de eventuale sume cu titlu de restanta
Pentru a preintampina acumularea de sume cu titlu de restanta,apreciez ca se impune sa achitati suma debit existenta
Eventual puteti sa incercati recuperarea sumei de la vanzator ,avand in vedere ca puteti dovedi existenta sumelor restante anterior incheierii formalitatilor de instrainare imobil care insa au fost incheiate in lipsa adeverintei care trebuia sa fie eliberata de asociatia de proprietari
nu stiu cat se poate anula contractul de vanzare cumparare mai ales ca apartamentul este achizitionat prin programul prima casa , iar in legatura cu notarul este posibil ca acesta "sa fi trecut cu vederea acest aspect" deoarece se cunosc cu vanzatorii . Dar asociatia de proprietari nu poate chema in instanta fostii proprietari?

Alte discuții în legătură

Restante fost proprietar KinDreD KinDreD Am achizitionat un apt recent si la prima intalnire cu administratorul am fost informat ca fostii proprietari au o \"restanta\" de 356 de m3 apa rece. Cel mai ... (vezi toată discuția)
Neplata intretinerii ultimelor 2 luni inainte de vanzarea unei locuinte cand intretinerea nu este afisata. nickalai17 nickalai17 Buna ziua, Am cumparat un apartament in noiembrie anul trecut si am o problema cu asociatia de locatari. Cand am cumparat apartamentul fostului proprietar i ... (vezi toată discuția)
Apartament vandut cu datorii la intretinere cris_nedelcovici cris_nedelcovici Avem urmatoarea situatie: In luna februarie se cere adeverinta - nu erau restante la acea data. In 15 aprilie, in contractul de vanzare-cumparare se ... (vezi toată discuția)