avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... neplata intretinerii ultimelor 2 luni inainte de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

neplata intretinerii ultimelor 2 luni inainte de vanzarea unei locuinte cand intretinerea nu este afisata.

Buna ziua,
Am cumparat un apartament in noiembrie anul trecut si am o problema cu asociatia de locatari. Cand am cumparat apartamentul fostului proprietar i s-a eliberat de la asociatie o adeverinta in care se mentioneaza ca are achitate toate datoriile afisate la zi( ultima luna fiind august eliberata la sf. lunii octombrie). Problema consta in faptul ca pe lunile septembrie si octombrie fostul proprietar nu a achitat cheltuielile de intretrinere din pricina faptului ca nu erau afisate. Nici in contractul de vanzare cumparare nu este mentionata vreo clauza referitoare la cine trebuie sa achite intretinerea pe cele 2 luni. Contractul de vanzare cumparare a intrat in vigoare de la 1 noiembrie. As dori sa stiu care este rolul meu in aceasta problema si ce trebuie sa fac pentru ca acele sa nu mai fie afisate luna de luna si implicit penalizariile aferente. Totodata as dori sa stiu daca administratorul a procedat corect, neluand in calcul cele 2 luni pe care nu era afisata intretinerea cand a eliberat acea adeverinta. Normal, nu mi se pare corect sa platesc pe cele 2 luni din moment ce nu am locuit acolo. Fondul de rulment al fostului proprietar nu acopera decat 20% din valoarea intretinerii pe cele 2 luni.
Legea 230/ art.20 (1) spune ca administratorul trebuie sa elibereze adeverinta numai cand proprietarul are achitate la zii toate cotele de contributie( adica pana la 1 noiembrie). El a eliberat-o doar pentru cotele de intretinere afisate in ziua eliberarii.
Exista vreo cale juridica de a rezolva aceasta problema?
Va multumesc si astept cu nerabdare o solutie in acest caz.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 11:36, 19 Martie 2010
Puteti sa dati in judecata vechiul proprietar, pt ca daca platiti dvs., veti avea un drept de creanta impotriva lui.
Incercati solutionarea pe cale amiabila cu fostul proprietar.
Teoretic, conform actelor, fostul vanzator este obligat sa-si achite datoriile privind intretinerea imobilului pana in momentul instrainarii.
Puteti sa le achitati dvs. sau nu...iar daca presupunem ca Asociatia v-ar da in judecata pe dvs., pentru existenta acestui debit, dvs. nu aveti calitate procesuala pasiva ( decat de la data la care ati devenit proprietar...) :)
Legal, trebuia sa constituiti un fond de "garantie" de aproximativ 200-300 euro pentru acoperirea cheltuielilor "restante"/"la zi", si sa-l opriti din suma achitata cu titlu de pret vanzatorului...
Administratorul a procedat corect cand a eliberat adeverinta. Vanzatorul, din punct de vedere al datoriilor calculate si listate era cu plata la zi la data eliberarii adeverintei.
Inainte de a face actul de vanzare-cumparare Dv. trebuia sa mergeti la asociatie si sa stati de vorba cu administratorul de la care probabil ati fi aflat la ce luni se refera datoria achitata a vanzatorului catre asociatie.
In acest caz nu puteti sa cereti plata celor doua luni decat de la vanzator, daca stiti de unde sa-l luati si daca acesta va mai da banii. Altfel, administratorul nu poate sa va scuteasca de aceasta plata. El nu este obligat sa stie cine, cand si daca a vandut apartamentul. El stie ca are de incasat niste bani de la proprietarii apartamentului respectiv. Nici administratorul, nici conducerea asociatiei nu are atributii in a regla conturile intre vanzatori si cumparatori, cu atat mai mult cu cat acestia nu fac vanzarea-cumpararea prin intermediul asociatiei de proprietari si...adeseori in acest proces de vanzare-cumparare singura interventie a asociatiei este eliberarea adeverintei necesara la notar.
Deci va trebui sa achitati suma restanta de la vanzator. Nu e drept din punctul Dv. de vedere, dar de pacalit v-a pacalit vanzatorul, nu asociatia.
Nu are rost sa-l dau in judecata pe fostul proprietar din mai multe motive. Unul ar fi faptul ca nu stiu adresa noua a acestuia iar cel de-al doilea ar fi ca suma totala pentur cele 2 luni nu depaseste 350 ron. Din ce am inteles de la administrator, asociatia doreste a-l da in judecata pe fostul proprietar pentru recuperarea creantelor. Acum nu cunosc legile Romaniei, dar nu cred ca exista vreun articol in care sa se specifice faptul ca fostul proprietar e obligat sa-si achite toate datoriile pana la instrainarea imobilului. Daca ar exista asa ceva atunci as putea sa-l dau in judecata, dar cum am zis mai sus nu are rost sa pierd timp si bani pe aceasta actiune.
Dupa ce asociatia a eliberat adeverinta care atesta starea de fapt la acel moment,
nu mai poate reveni cu pretentii.
Restanta apartine apartamentului .,care a fost instrainat prin adeverinta emisa de asociatie
Restanta reprezinta responsabilitatea vanzatorului ,dar totodata si culpa dvs ca nu a-ti sesizat ca lista de intretinere este aferent 2 luni in urma

Alte discuții în legătură

Problema fondului de rulment danielamrom danielamrom Buna ziua. La sfarsitul anului 2015, mai precis pe 30 octombrie, am achizitionat un apartament. In momentul semnarii contractului, fostul proprietar a ... (vezi toată discuția)
Achitare datorii ioanadoljenco ioanadoljenco Buna ziua, In sept 2011 sora mea a achizitionat un apartanemt. La predarea apartamenului fostii proprietarii aveau obligatia sa achite toate datoriile, insa ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de intretinere sutica sutica Buna ziua. Am cumparat o garsoniera. Contractul de vanzare-cumparare s-a incheiat la data de 28 august a.c., eu intrand in posesia garsonierei la data de 01 ... (vezi toată discuția)