Buna ziua,
Sunt proaspat ales presedinte de asociatie si datorita problemelor create de vechiul administrator prin nepredarea sumelor incasate, suntem chemati la judecatorie de furnizorul de apa.
Deoarece exista datornici in asociatie, s-a hotarat notificarea lor in vederea platii sumelor restante...pana aici toate bune.
Insa avem un caz, proprietarul lipseste din tara de peste 7 ani, iar in apartament locuieste mama si sora lui, ce au acumulat datorii de peste 14000 lei. In acest caz, notificarea catre cine trebuie emisa de asociatie, catre proprietarul ce lipseste din tara, sau catre mama sa ( nu poarta acelasi nume de familie )?
In urma cu 3 ani, vechiul presedinte a incercat sa cesioneze debitul respectivului apartament catre furnizorul de apa, dar administratorul de atunci nu a predat listele de plata si furnizorul a pierdut procesul cu proprietarul.
Va rog indrumati-ma, catre cine sa inaintez notificarea ?
Legal, pot mentiona in notificare " Va somam, ca in termen de 15 zile de la comunicarea prezentei notificari, sa va prezentati la Casierie la urmatoarea adresa.... pentru achitarea debitului in suma de .... lei, sau pentru a incheia Procesul Verbal de conciliere directa, ocazie cu care puteti solicita esalonarea debitului. " sau sunt obligat sa merg la mediator autorizat?
1. Asociatia nu someaza, ci notifica pe proprietar, nu persoanele care locuiesc (chiriasi, membri de familie).
2. Tot pe proprietar il chemati la mediator in cazul in care nu se conformeaza notificarii.
De platit pot plati si rudele proprietarului, se pot prezenta si la asociatie pentru a face esalonarea platilor.....
3. In instanta il chemati tot pe proprietar, chiar daca lipseste din tara. Procesul se judeca si in lipsa.
Aceasta este o formalitate pentru ca in fond restantele nu au fost platite de rudele pe care el le-a lasat in apartament, dar raspunderea este a lui. De platit pot plati rudele si atunci se stinge conflictul.
Daca nu platesc si procesul este castigat de asociatie puteti apela si la executorul judecatoresc.
Va multumesc pentru raspuns.
- deci pot sa-l chem la asociatie si daca se prezinta asociatia face un proces verbal de conciliere directa in care debitorul ( familia lui ) poate cere esalonare la plata sau ce vor cere ei.
- daca nu se prezinta ma adresez unui mediator autorizat pentru a concilierea directa.
- pentru mediator avem nevoie de listele de plata vechi, mai exact din luna si anul de cand incepe debitul?
- ce putem face daca aceste liste nu mai exista deoarece vechiul adm nu le preda, iar de la fisierul fiecarei scari au disparut de mult?
-se pot reconstituii listele de catre noul adm?
Listele de intretinere de regula se redacteaza in 2 ex,unul ramand in evidenta asociatiei de proprietari
Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari in persoana presedintelui de asociatie ,poate dispune realizarea de copii ale listei de intretinere in baza fisei individuale a fiecarui apartament
Deocamdata vedeti cum stati cu notificarea si cu raspunsul lor, apoi mergeti la mediator si stati de vorba intr-o sedinta preliminara in care veti intreba si vi se va raspunde.
da asa ar fi normal ca o copie sa fie in actele asociatiei...insa vechiul adm nu preda nici un act, nu registru casa, fond reparatii, fond rulment, nu fise de locatar, nimic; iar marea majoritate a proprietarilor nu sunt de acord cu actionarea adm in instanta, ei vor sa se faca o declaratie notariala cu suma lipsa din gestiune pe care adm sa o plateasca lunar - mie unul imi pare cea mai proasta decizie, dar nu poti combate majoritatea.
abia am reusit sa obtinem lista de plata la luna ianuarie ptr fiecare scara, unde locatarii sub semnatura au recunoscut sau nu debitul; cei ce nu au recunoscut debitul vrem sa-i notificam sa-si plateasca restantele, sa constituim privilegiu imobiliar, sau chiar sa-i dam in judecata.
cei care am preluat asociatia acum 2 luni, am fost nevoiti sa incepem fix de la 0, cu consumuri estimate ptr prima luna, abia ptr martie avem un istoric al consumului per locatar, iar mai nou suntem si actionati in instanta de furnizori, tocmai din cauza asta am hotarat sa-i notificam pe restantieri.
datorita lipsei banilor nu putem angaja un avocat ci incercam sa rezolvam problemele atunci cand ne lovim de ele, asa ca daca sunteti binevoitori sa ne dati orice solutie, noi o acceptam cu bucurie.