avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Taxa succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Taxa succesiune

Buna ziua, ma confrunt si eu cu o problema. Toata averea a fost pe numele tatalui meu, el a murit. Si au ramas : mama adica sotia, eu si inca 2 copii.
In total 3 copii si mama. Am vrea sa facem taxa de succesiune prin notar, sa nu depasesca acele 6 luni. Dar nu prea stiu ce inseamna acest lucru... daca puteti sa mi dati mai multe detalii dumneavoastra cu privire la acest lucru.
La copii cat le revine, La mama cat din total.
Stiam ca copii au 3/4 din total iar mama 1/4 din total. Logic aici ar fi 1/4 de fiecare fiind 4 persoane.
Problema este urmatoarea...
Casa are 6-7 camere + terenuri. Trebuie oare sa chemam un expert contabil ? Nu trebuie evaluata casa ? si terenurile pentru a putea face imparteala respectiva?
E o problema destul de delicata, pentru ca ma sunat sora mea pentru a ma prezenta la notar de a semna actele, dar nu sa facut nici o imparteala nimic... Nu trebuie sa existe acte... cum oare a facut imparteala , cum a vrut ea....
Am impresia ca aici exista persoane impotriva mea.. pot sa nu semnez actele? ce ma sfatuiti, pentru ca nu pot cadea de acord cu ei sa semnez actele si sa nu primesc despagubire din partea aceluia caruia va ramane casa, sau sa o vanda...
Multumesc si astept sfaturile dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: developer , utilizator 23:12, 16 Aprilie 2013
Succesiunea constata cine are calitatea de mostenitor, intinderea drepturilor fiecaruia (adica procentul din masa succesorala) si bunurile lasate de defunct (masa succesorala).
Partajul este cu totul altceva, este imparteala bunurilor din masa succesorala. Acest partaj se face dupa ce sunt intabulate in cartea funciara toate imobilele care au apartinut defunctului.

Simplul fapt ca va cheama la notar pentru mine inseamna ca au hotarat sa faca succesiunea, nu partajul. Daca toata lumea vrea sa mosteneasca (atat sotia, cat si cei trei copii), cotele din mostenire sunt fixe, nu va poate da nimeni la o parte. Din tot ce a lasat defunctul, sotia va lua 1/4, iar copiii, indiferent de numarul lor, vor primi impreuna 3/4 (care se impart in mod egal).

Mergeti in ziua si ora stabilita la notariat si va informati discutand cu notarul public ce procedura se face si care sunt variantele dumneavoastra de actiune. Sfatul meu este sa acceptati succesiunea. Ulterior veti partaja cum va veti intelege cu toti ceilalti coproprietari (iar daca nu va veti intelege veti putea rezolva in instanta).
Eu am inteles acest lucru. Multumesc pentru raspunsul dumneavoastra. Problema e ca nu se doreste doar succesiunea ci si impartirea ... si se doreste prin donatie sau ceva de genu......
iar eu nu doresc sa donez la nimeni nimic. Am 25 de ani in care eu nu am primit nici macar un ac cu atza. Ca sa se poata face imparteala in mod corect, cred ca este nevoie de un evaluator......nu doar de acte de semnat........

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire larisarazvan larisarazvan Va rog frumos un raspuns la urmatoarea speta: in cazul in care sotul decedeaza fara a lasa testament, urmasi sunt sotia si doi copii. Masa succesorala este ... (vezi toată discuția)
Intrebare mostenire tata decedat andrei0901 andrei0901 Salut Am dreptul la o mostenire dupa tata si vreau sa aflu pasii urmati pt a intra in posesia ei si cotele care imi revin mie in urma decesului tatalui meu ... (vezi toată discuția)
Partaj muresan_maria muresan_maria in urma decesului tatalui meu a ramas mama vitrega, si casa care este trecuta pe amandoua 50-50 intabulata.acum vrem sa vindem.problema care este ca impartirea ... (vezi toată discuția)