avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1968 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Litigii de munca / drepturi banesti
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Litigii de munca / drepturi banesti

Buna seara tuturor membrilor si cititorilor prezentului forum. situatia cu care ma confrunt este urmatoarea, sotia mea a incheiat un contract de munca in prima faza pe o perioada determinata de 3 luni, cu o importanta firma de asigurari.
Dupa numai o luna si jumatate, in urma fuzionarii acesteia cu un alt jucator important de pe piata asigurarilor, s-a luat decizia concedierii in masa datorita excedentului de personal. Bineinteles ca aceasta concediere s-a produs in mod abuziv, fara un preaviz reglementat de lege ci incepand cu a doua zi. De " bun simt " in aceasta decizie de concediere au stipulat acordarea unei compensatii de 50% din salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
Incepand din acel moment, au urmat numeroase demersuri in incercarea de recuperare a drepturilor salariale cuvenite, am facut 3 solicitari scrise cu nr de inregistrare din partea angajatoarei, parte direct la sediul acesteia, parte prin posta cu confirmare de primire in care am cerut drepturile salariale restante.
Neavand nici un rezultat am depus o sesizare la ITM, in urma controlului acestora au fost amendati si obligati sa ne plateasca restantele. Alta luna de zile scursa..acelasi rezultat...
In ultima faza am deschis proces impotriva fostei angajatoare, bineinteles ca am avut castig de cauza si a fost obligata la plata drepturilor salariale restante implicit a inca unui salariu compensatoriu ca despagubiri morale.
Normal ca fosta angajatoare, beneficiind de o aura de nesimtire si indolenta de la mama natura, a decis sa faca recurs fara a conta catusi de putin ca au trecut mai bine de 6 luni de cand nu si-au respectat indatoririle contractuale. Termenul " scurt " prevazut de lege in cazul litigiilor de munca a fost fixat la Curtea de Apel tocmai in.......Septembrie 2013....
Acum vin eu si va cer sfatul:
Cum e posibil ca cineva care are in mod clar si incontestabil de achiat o suma de bani prevazuta de un contract de munca sa castige asa de mut timp si mai ales......cum as putea sa formulez alte pretentii la modul de a ne platii si o dobanda legala bineinteles, de la data in care aceste salarii erau scadente si pana la data in care.....ar urma sa se solutioneze aceasta speta?
Cum as putea sa cuantific aceasta suma?

Va multumesc si va stau la dispozitie si cu alte detalii pentru intelegerea mai bine a problemei de mai sus.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:22, 24 Septembrie 2013
1. Termenul a fost fixat avand in vedere si vacanta judecatoreasca iulie - august, dar si volumul mare de munca al Curtii respective ... justitiabilul are posibilittaea formularii unei cereri de preschimbare a termenului de judecata si sa invoce prevederile Legii nr.62/2011 si ale Codul Muncii cu privire la termenele de judecata.

2. Este dreptul oricarei persoane nemultumita de o hotarare judecatoreasca sa exercite caile de atac prevazute de lege impotriva acesteia. Nimeni nu se poate opune la asa ceva.

3. In recurs , nu se pot formula cereri noi ... dvs trebuie sa argumentati ca hotararea primei instante este legala si temeinica.

4. Solutia primei instante care este?
1. Astept inca comunicarea prin posta cu privire la motivele pentru care fostul angajator a intentat recurs, voi depune ulterior la dosar asa cum m-ati sfatuit o cerere de modificare a termenului de judecata invocand Art 271 Codul Muncii.
In fapt, tinand cont de multiplele instiintari trimise si de sesizarea ITM Bucuresti, corelat cu faptul ca la primul termen cel al Tribunalului teritorial nu s-au prezentat si nu au depus nimic la dosar, ma gandeam sa invoc si Art 273 Codul Muncii vis-a-vis de intarzierea nejustificata a solutionarii situatiei. Aici am sa va rog sa ma sfatuiti daca este sau nu indicat acest articol, recursul urmand a fi judecat de Curtea de Apel.

2. As dorii sa ma lamuriti cu privire la Art 274 Codul Muncii, la ce hotarare a instantei de fond se face referire cum ca este definitiva si executorie, cea care urmeaza a fi data de Curtea de Apel sau cea care a fost deja data de Tribunalul Ilfov ?

3. Alaturi de cererea de preschimbare a termenului de judecata, voi sustine si argumenta hotararea primei instante.

4. Solutia primei instante a fost: admiterea cererii formulate de reclamant, obligand parata la plata drepturilor salariale restante si neachitate; mai obliga parata la plata cu titlu de daune morale a inca unui salariu compensatoriu ( lucru cerut dealtfel de noi ca despagubire, dat fiind faptul ca au formulat concedierea fara preaviz si tinand cont ca o luna era de fapt si termenul de expirare al contractului de munca - acesta fiind dupa cum am spus in prima faza cu durata determinata ).
Haideti sa distingem : judecata de fond de judecata in recurs.
Dvs aveti o hotarare judecatoreasca definitiva si executorie pe care angajatorul a atacat-o cu recurs .. s-a dat un termen care vi se pare prea lung.
In acest caz , formulati cererea de preschimbare a termenului invocat prevederile art.271 alin.2 C.mun. Cererea o motivati numai pe aceste aspecte , cererile referitoare la soluţionarea conflictelor de muncă se judecă în regim de urgenţă. si nu pe altceva.

Art.274 C.mun. se refera la hotararea pronuntata de prima instanta, Tribunalul.
Bun, dar aceasta hotarare chiar daca este ea definitiva si executorie nu poate fi pusa in executare atata timp cat ea este atacata cu recurs, gresesc cumva ?
Da, se poate pune in executare sub riscul intoarcerii executarii silite daca se pierde in recurs de cel care a castigat la prima instanta.

De asemenea, partea care formuleaza recurs are posibilitatea de a solicita suspendare executarii silite pana la solutionarea recursului.

Alte discuții în legătură

Sentinta civila-plata drepturilor salariale campionul2001 campionul2001 \\\'\\\'Prin cererea ....cheama in judecata pe parata ...solicitand obligarea acesteia la plata drepturilor banesti cuvenite pentru zilele lucrate si plata ... (vezi toată discuția)
Instanta competenta pt cererea de suspendare provizorie a executarii Krissia . Krissia . 1. Am un litigiu de munca, in care am castigat, dandu-se o sentinta pe fond in acest sens. Ulterior, am constatat ca desi exista in cuprinsul hotararii ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata ! ITD ITD va rog sa-mi spuneti DACA si IN CE CONDITII,reclamantul intr-un proces civil poate fi obligat la plata cheltuielilor de judecata in favoarea paratului,chiar si ... (vezi toată discuția)