avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită INSTANTA COMPETENTA PT CEREREA DE SUSPENDARE ...
Discuție deschisă în Executare silită

INSTANTA COMPETENTA PT CEREREA DE SUSPENDARE PROVIZORIE A EXECUTARII

1. Am un litigiu de munca, in care am castigat, dandu-se o sentinta pe fond in acest sens. Ulterior, am constatat ca desi exista in cuprinsul hotararii pronuntarea instantei cu privire la un drept banesc, totusi instanta a omis sa inscrie acest drept in dispozitivul sentintei. Astfel ca in prezent exista pe rol o cerere de completare a dispozitivului hotararii, cu termen in august. Ulterior sentinta a fost atacata de catre ambele parti cu recurs. Dar dosarul nu a plecat inca la instanta de recurs, respectiv la curtea de apel. Acum, angajatorul a depus o cerere de suspendare provizorie a executarii sentintei date pe fond, dar la instanta de recurs, unde practic dosarul nu a ajuns inca. Intreb si eu : in aceasta situatie nu era competenta judecatoria ? Sau tot tribunalul ? Daca dosarul de recurs nu a ajuns inca la curtea de apel fiind inca la tribunal ? Este corect depunerea cererii de suspendare provizorie a executarii la curtea de apel ? Este aceasta instanta competenta in acest caz ? #-o

2. Teoretic ar trebui ca instanta sa respinga aceasta cerere avand in vedere faptul ca in litigiile de munca hotararile date pe fond au caracter definitiv si executoriu iar recursul nu suspenda executarea. Am dreptate ? :-/
Cel mai recent răspuns: Krissia . , Alte profesii 22:07, 28 Iulie 2009
Este corecta depunerea cererii de suspendare provizorie a executarii la Curtea de Apel , intrucat recursul se va judeca aici ...

La cerere, instanta sesizata cu judecarea recursului poate dispune, motivat, suspendarea executarii hotararii recurate si in alte cazuri decat cele la care se refera alin. 1 al art.300 C.proc.civ. Suspendarea la cerere a executarii hotararii poate fi acordata numai dupa depunerea unei cautiuni ce se va stabili, prin incheiere, cu ascultarea partilor in camera de consiliu, scop in care acestea vor fi citate in termen scurt, chiar inainte de primul termen de judecata, daca este cazul.
Ok referitor la competenta. Dar referitor la suspendarea provizorie a executarii aici nu sunt aplicabile prevederile art. 278.1 Cod procedura civila care stipuleaza ca “hotararile primei instante sunt executorii de drept cand au ca obiect plata salariilor sau a altor drepturi izvorate din raporturile juridice de munca”, coroborate fiind cu prevederile art. 289 si art. 277 din Codul muncii. ? :-/ :">
Sunt executorii doar hotararile primei instante ... dar cadrul general de procedura il constituie Codul de procedura civila .. ar trebui scris un curs de drept procedural pentru a vedea cum decurg lucrurile in cazul unei hotarari pronuntate intr-un litigiu de munca.

Dispoziţiile Titlului XII - Jurisdicţia muncii din Codul Muncii se completează cu prevederile Codului de procedură civilă.
Bun. Eu va trebui sa depun intampinare. Ce trebuie sa solicit la instanta ca sa anulez aceasta cerere ? Pot solicita pe langa respingerea cererii si amendarea angajatorului conf art. 108.1 si urmatoarele pana la 108.5 C.p.c. ? Ce altceva sa solicit ?
Pe ce este motivata, in drept, cererea de suspendare formulata de angajatorul dvs.?
Pe dispozitiile art. 300 sau pe cele ale art. 280 Cod procedura civila?
Ultima modificare: Luni, 27 Iulie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Suspendare executare silita stelian67 stelian67 am o problema in care solicit ajutor: Am o actiune de validare a popriri in mina tertului admisa in apel impotriva careia s-a formulat recurs la curtea de ... (vezi toată discuția)
Cum pot suspenda executarea unei sentinte executorii pronuntata de instanta de fond? cristina69 cristina69 Buna ziua, Am urmatoarea speta : Intr-un litigiu de munca in care partile sunt reclamant-un angajat al firmei X iar parat - un angajat al acestei firme . ... (vezi toată discuția)