avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Cum pot suspenda executarea unei sentinte executorii ...
Discuție deschisă în Executare silită

Cum pot suspenda executarea unei sentinte executorii pronuntata de instanta de fond?

Buna ziua,
Am urmatoarea speta : Intr-un litigiu de munca in care partile sunt reclamant-un angajat al firmei X iar parat - un angajat al acestei firme . Obiectul litigiului il constituie acordarea unor drepturi banesti. Prin sentinta pronuntata de catre instanta de fond reclamantului i-a fost admisa actiunea si in consecinta este obligata parata sa ii plateasca aceste drepturi banesti. Impotriva acestei sentinte parata urmeaza sa declare apel.
INTREBARE:In apel parata poate solicita suspendarea executarii acestei sentinte pana la solutionarea apelului declarat?avand in vedere faptul ca in litigiile de munca solutiile pronuntate de catre instanta de fond sunt executorii...
Cel mai recent răspuns: cristina69 , utilizator 13:00, 4 Ianuarie 2016
Da, in apel se poate solicita suspendarea executarii hotararii primei instante.
Pot cere suspendarea executarii hotararii instantei de fond in baza art.632 NCPC? Sau exista si alt temei legal?
C.proc.civ. : Art. 450 Suspendarea executarii provizorii
(1) Suspendarea executarii provizorii va putea fi solicitata fie prin cererea de apel, fie distinct in tot cursul judecatii in apel.

(2) Cererea se va depune la prima instanta sau, dupa caz, la instanta de apel. In aceasta din urma situatie, la cerere se va alatura o copie legalizata a dispozitivului hotararii.
(3) Cererea de suspendare se va judeca de catre instanta de apel. Dispozitiile art. 719 alin. (6) sunt aplicabile. Incheierea data asupra cererii de suspendare este supusa acelorasi cai de atac ca si hotararea atacata.
(4) Suspendarea va putea fi incuviintata numai cu plata unei cautiuni al carei cuantum va fi stabilit de instanta in conditiile art. 719 alin. (2) si (3).
(5) Pana la solutionarea cererii de suspendare, aceasta va putea fi incuviintata provizoriu, prin ordonanta presedintiala, chiar inainte de sosirea dosarului, cu respectarea cerintei prevazute la alin. (4).
Multumesc ptr. lamuriri... Am sa cer suspendarea executarii provizorii a sentintei de fond iar in ceea ce priveste cautiunea, cuantumul acesteia urmeaza a fi stabilit de catre instanta de apel? Si mai am o nelamurire...reclamantul poate face plangere penala pentru ca parata nu pune in executare o sentinta executorie?
Poate face o plangere penala .

Alte discuții în legătură

Hotararile pronuntate de prima instanta in litigiile de munca sunt executorii? cristina69 cristina69 Buna ziua . Va rog sa imi spuneti daca o societate comerciala in calitate de parata intr-un litigiu de munca a fost obligata de prima instanta (tribunal)sa ... (vezi toată discuția)
Instanta competenta pt cererea de suspendare provizorie a executarii Krissia . Krissia . 1. Am un litigiu de munca, in care am castigat, dandu-se o sentinta pe fond in acest sens. Ulterior, am constatat ca desi exista in cuprinsul hotararii ... (vezi toată discuția)
Suspendarea executarii in apel dana8 dana8 Buna seara , Am urmatoarea situatie urgenta : contestatie la executare , solutionata la fond , depun apel , in termenul prevazut de lege - se stie , ... (vezi toată discuția)