avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Hotararile pronuntate de prima instanta in litigiile ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Hotararile pronuntate de prima instanta in litigiile de munca sunt executorii?

Buna ziua . Va rog sa imi spuneti daca o societate comerciala in calitate de parata intr-un litigiu de munca a fost obligata de prima instanta (tribunal)sa plateasca reclamantului o suma de bani si cheltuieli de judecata, printr-o sentinta civila in care nu se specifica ca este executorie si impotriva careia societatea in discutie a declarat apel trebuie sa plateasca cele dispuse de prima instanta? Care este temeiul legal? Mentionez faptul ca reclamantul ne-a somat sa ii platim suma in caz contrar specificand faptul ca se adreseaza unui jexecutor judecatoresc. Nu trebuie mai intai sa se judece apelul declarat de societatea comerciala? Va rog mult sa ma lamuriti.
Cel mai recent răspuns: cristina69 , utilizator 15:26, 21 Iulie 2014
Codul Muncii prevede:
Art. 274
Hotărârile pronunţate în fond sunt definitive şi executorii de drept.
O.K. Multumesc . Si daca se castiga apelul impotriva sentintei civile in baza careia societatea a fost obligata sa plateasca reclamantului suma de bani, putem solicita restituirea acestei sume?
In asituatia in care angajatorul castiga in apel si apus n executare hotararea primei instantei , atunci devine incidenta intoarcerea executarii silite.
Multumesc pentru precizari.
Revin la speta mai sus prezentata cu o nelamurire si anume : Pot in apel sa nu dau curs solicitarii reclamantului de a-i achita drepturile stabilite de prima instanta si sa fac contestatie la executare? Sau acest lucru este posibil doar in recurs? Conform art. 450 NCPC Suspendarea executarii provizorii aceasta este posibila in cursul judecarii apelului....

Alte discuții în legătură

Cum pot suspenda executarea unei sentinte executorii pronuntata de instanta de fond? cristina69 cristina69 Buna ziua, Am urmatoarea speta : Intr-un litigiu de munca in care partile sunt reclamant-un angajat al firmei X iar parat - un angajat al acestei firme . ... (vezi toată discuția)
Cerere suspendare executare a sentintei pronuntata de instanta de fond cristina69 cristina69 Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca am formulat cerere de suspendare a executarii unei sentinte pronuntate de catre prima instanta pana la solutionarea ... (vezi toată discuția)
Recuperare costuri din executare silită vicamircea vicamircea În data de 03.06, secţia I-A civilă a Tribunalului Timiş a întocmit minuta Deciziei nr.580/A/03.06.2015 pronunţată în dosarul nr.19369/325/2014. Pe ... (vezi toată discuția)