avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Cerere suspendare executare a sentintei pronuntata de ...
Discuție deschisă în Executare silită

Cerere suspendare executare a sentintei pronuntata de instanta de fond

Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca am formulat cerere de suspendare a executarii unei sentinte pronuntate de catre prima instanta pana la solutionarea apelului declarat in cauza, mai poate creditorul sa ma execute silit? Care ar fi temeiul legal? Va rog mult sa ma lamuriti... Este vorba despre un litigiu de munca respectiv creditorul a obtinut obligarea debitoarei la plata unor prime jubiliare....
Cererea de suspendare a executarii silite se formuleaza odata cu contestatia la executare silita, iar aceasta nu suspenda de drept executarea silita, ci trebuie ca mai intai sa se admita dupa ce depuneti o cautiune indicata de instanta de judecata (art. 700 rap la art. 507 C.proc.civ.)
Speta este urmatoarea: Reclamantul Y concediat prin desfiintarea postului a dat in judecata firma Z in vederea achitarii de catre aceasta a salariilor compensatorii prevazute in CCM si a primei jubiliare. Pe parcursul desfasurarii procesului firma a achitat o parte , respectiv salariile compensatorii dar nu si prima jubiliara. Instanta de fond a admis in parte actiunea si a obligat societatea la plata primei jubiliare+ cheltuieli judecata+ dobanda . Impotriva acesteia am declarat apel si am formulat cerere de suspendare a executarii, pe care am timbrat-o cu 50 lei. Cautiunea inca nu ne-a fost stabilita de catre instanta si nici nu ne-a stabilit termen de judecata. Intre timp reclamantul ne-a Notificat pentru plata drepturilor stabilite de prima instanta aratand ca daca nu le executam de bunavoie ne excuta silit. Intrebarea este poate sa ne execute silit??? Chiar daca am formulat cererea de suspendare? Atunci mai bine ii achitam drepturile? Care ar fi solutia de rezolvare legala?
va rog sfatuiti-ma cum sa procedez...
Ultima modificare: Luni, 21 Iulie 2014
gi-jane2, moderator
Buna ziua. Fiind un litigiu de muncă, trebuie să țineți cont și de reglementările Legii 53/2003 privind Codul muncii. Astfel, acesta prevede că hotărârea primei instanțe, deci cea care a pronunțat hotărârea (sentința) pe fond, este executorie - adică și în caz de apel, recurs, etc, executorul judecătoresc o poate aduce la îndeplinire prin executare silită. Aflându-ne deja în faza executării silite (privită distinct de apelul dvs.), trebuia să depuneți o acțiune numită „Contestație la executare si suspendarea executării silite”, cu două petite (cereri), așa cum vi s-a răspuns mai sus. În baza acestei acțiuni, instanța ar fi stabilit o cauțiune în sarcina dvs. Prin această manieră s-ar fi putut obține suspendarea executării silite.
Ultima modificare: Luni, 21 Iulie 2014
Andreea_Cioloboc, utilizator
Am inteles. Deci, in aceasta situatie nu prea am de ales decat sa pun in executare sentinta, nu? Altfel risc sa platesc si cheltuieli de executare silita...
Da, hotararea este executorie, ca atare trebuie sa ii dati curs, in caz contrar, in eventualitatea in care este pusa in executare silita, angajatorul va fi obligat sa suporte si cheltuielile de executare, precum si onorariul executorului judecatoresc.

Alte discuții în legătură

Hotararile pronuntate de prima instanta in litigiile de munca sunt executorii? cristina69 cristina69 Buna ziua . Va rog sa imi spuneti daca o societate comerciala in calitate de parata intr-un litigiu de munca a fost obligata de prima instanta (tribunal)sa ... (vezi toată discuția)
Ce este executarea silita si ce pot face rima rima vreau sa stiu si eu ce inseamna executare silita si cum se procedeaza cu ea?se mai poate ceva face ?eu am avut un proces cu fosta firma angajatoare care ma dat ... (vezi toată discuția)
Intrebare executare silita prin poprire giv giv Buna ziua! Am si eu o nelamurire in legatura cu o speta. Se da o amenda administrativa si cheltuieli judiciare in valoare de 1100 lei. Actul prin care s-a ... (vezi toată discuția)