avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Indemnizatie/ pensie handicap gradul II din Romania in ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Indemnizatie/ pensie handicap gradul II din Romania in Olanda

Buna seara,

sunt o persoana cu handicap gradul II, accentuat si permanent pentru care primesc o indemnizatie lunara de la Guvern.

Urmeaza sa ma mut in Olanda si as dori sa aflu daca se poate ca indemnizatia de handicap sa imi fie livrata in continuare din Romania in Olanda, chiar daca imi mut resedinta?

In Olanda nu pot aplica pentru ajutor de acest gen decat dupa ce primesc cetatenia (3-5 ani). Presupun ca nu se poate ca indemnizatia sa vina si din tara, si din Olanda (dupa ce primesc cetatenia).

Multumesc mult pentru raspuns :)
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 20:26, 7 Octombrie 2013
Indemnizatia pentru persoanele de handicap, acei 234 lei, îi puteți primi atâta vreme cât locuiți (aveti rezidenta permanenta) în România. Dacă vă mutați din România, indemnizația se suspendă. Nu există nici o posibilitate de a primi în continuare indemnizatia dacă vă mutați din țară.
Multumesc mult pentru raspuns!
Nu cunosc acordurile europene de asistenta sociala, dar ca regula generala un strain care se bazeaza pe ajutor social sau alt fel de fonduri publice (cu exceptia ajutorului de somaj, pentru care se asigura prin munca prestata) trebuie expulzat.

Asta e o masura care previne turismul in cautare de cel mai mare ajutor social sau pensie de boala din UE.
Ultima modificare: Vineri, 19 Aprilie 2013
tgeorgescu, utilizator
Ceea ce sustineti dvs este in contradictie cu legea ... Cetăţeanului străin care a comis o infracţiune i se poate interzice rămânerea pe teritoriul ţării.

Nu vad unde este infractiunea comisa, daca un strain se bazeaza pe ajutor social sau alt fel de fonduri publice ...
Directiva de libera circulatie a cetatenilor europeni prevede anumite scopuri de sedere in alt stat din UE decat cel propriu. Ca regula generala, cetateanul european trebuie sa se intretina singur, de ex. ca self-employed, prin munca sau dispunand de fonduri care sa-i permita sederea in acel stat. O pensie dintr-un stat strain este suficient de buna atat timp cat permite un trai normal si ramane platita de statul de bastina al cetateanului european.

Acum, directiva zice ca a fi lipsit de fonduri nu e automat temei de expulzare, dar a constitui o povara nejustificata pentru sistemul de asigurari sociale al altui stat din UE este temei de expulzare.

In dreptul european intervin nuantari ca: dupa 12 luni petrecute neintrerupt ca self-employed sau lucrator (in mod legal, nu la negru), cetateanul european isi pastreaza statutul de lucrator in statul respectiv si ar putea in principiu beneficia de ajutor social. Atat ca multe state din UE nu aplica aceste dispozitii sau nu sunt de acord cu ele.

Daca era asa de simplu, mi-as fi adus tot familionul in Olanda sa stea pe ajutor social olandez, n-ar fi ramas in tara decat cei care au facut o cariera foarte buna in Romania, dar... vrabia malai viseaza.

Alte discuții în legătură

Divort in olanda ContSters211095 ContSters211095 Buna Ziua, Doresc si eu disperata ajutorul d-voastra ! M-am casatorit in anul 2009 / 3 ianuarie cu cetatean olandez in Romania, Jud. Hunedoara (resedinta ... (vezi toată discuția)
Azil politic in eu tariq tariq buna ziua sunt cetetean straiin casatorit cu o romanca am permis de sedere valabil 5 ani pot eu impreuna cu sotia sa mergem in danemarca si cerem azil acolo? ... (vezi toată discuția)
Parinte al unui copil cu cetatenie irlandeza florin196527 florin196527 sant parintele unui copil cu cetatenie irlandeza ,eu am cetatenie romana vreau sa ma mut intr_o alta tara europeana ,primesc dreptul de sedere si dreptul de ... (vezi toată discuția)