avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... medicina muncii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

medicina muncii

Buna seara ! Apelez la dumneaoastara pt.o nelamurire privind medicina muncii . Inrebare mea este cine plateste analizele medica ( angajare ,periodice , etc) angajaul sau angajatorul ?
Eu stiam urmatoarele :
Hotărâre nr. 355 din 11/04/2007
privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor
CAPITOLUL I Dispoziţii generale
Art. 1. - Prezenta hotărâre stabileşte cerinţele minime pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor faţă de riscurile pentru securitate şi sănătate, pentru prevenirea îmbolnăvirii lucrătorilor cu boli profesionale cauzate de agenţi nocivi chimici, fizici, fizico-chimici sau biologici, caracteristici locului de muncă, precum şi a suprasolicitării diferitelor organe sau sisteme ale organismului în procesul de muncă.
Art. 2. - În sensul prezentei hotârâri, supravegherea sănătăţii lucrătorilor reprezintă totalitatea serviciilor medicale care asigură prevenirea, depistarea, dispensarizarea bolilor profesionale şi a bolilor legate de profesie, precum şi menţinerea sănătăţii şi a capacităţii de muncă a lucrătorilor.
Art. 3. - Potrivit prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, Ministerul Sănătăţii Publice este autoritatea competentă în domeniul medicinii muncii şi al supravegherii stării de sănătate a lucrătorilor.
Art. 4. - (1) Supravegherea sănătăţii lucrătorilor este asigurată de către medicii specialişti de medicina muncii.
(2) Până la data de 31 decembrie 2010, medicii specialişti în medicină generală ori în medicină de familie, care au obţinut, potrivit legii, atestat în specialitatea medicină de întreprindere, pot desfăşura activităţi în domeniul supravegherii sănătăţii lucrătorilor, cu excepţia încheierii fişei de aptitudine prevăzute la art. 16 alin. (6).
CAPITOLUL II Obligaţiile angajatorilor
Art. 5. - (1) Angajatorul trebuie să se afle în posesia unei evaluări a riscului asupra sănătăţii lucrătorilor.
(2) Evaluarea riscului asupra sănătăţii se actualizează dacă s-au produs schimbări semnificative din cauza cărora evaluarea ar fi depăşită sau atunci când rezultatele supravegherii sănătăţii o impun.
Art. 6. - Angajatorii din orice domeniu de activitate, atât din sectorul public, cât şi din sectorul privat, sunt obligaţi să respecte reglementările în vigoare privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor.
Art. 7. - Angajatorii sunt obligaţi să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
Publicat: MO 332 din 17/05/2004
Actualizat la: 21.01.2008
Acte care au modificat/completat documentul:
H.G. nr. 37/2008 publicată în MO nr. 45 din 21/01/2008.

Coform acestei hotarari de guvern angajatorul este obligat la plata cheltuielilor analizelor medicale.Cum procedez in cazul in care angajatorul ma obiga pe mine sa le platesc (inclusiv pe mine ma intereseaza unde si cum le fac ) sub amenintarea desfacerii contractului de munca ? Cuie ma pot adresa ?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:36, 17 Aprilie 2013
Puteti sesiza in scris ITM, dar si Politia sanitara, care au competente de verificare si control al respectarii prevederilor HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare.
Avocat_lasco..... a scris: "Daca nu le faceti va pot desface contractul de munca si este mai aiurea sa va judecati cu ei din acest motiv..."
Refuzul lucratorului de a plati efectuarea analizelor medicale nu poate fi motiv legal pentru desfacerea contractului de munca. Daca un angajator invoca un astfel de motiv, orice instanta civila sesizata, va da castig de cauza lucratorului, chiar de la prima infatisare, in baza prevederilor legale (Legea ssm nr. 319/ 2006 si HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor).
In plus, instanta sesizata, va aproba daune materiale, dar si daune morale solicitate angajatorului (nominal celui care a dispus/ semnat desfacerea contractului individual de munca, pentru acest motiv), de catre lucratorul prejudiciat intr-un drept al sau.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorii si medicina muncii Octavia Turbatu Octavia Turbatu http://www.legislatiamuncii.manager.ro Potrivit art. 6 din Legea securitatii si sanatatii in munca 319/2006, angajatorul are obligatia de a asigura ... (vezi toată discuția)
Vizita medicala pentru angajati tedissprest tedissprest SRL-urile sunt obligate sa acorde periodic consultatii medicale angajatilor? Daca DA, la ce interval de timp? .SRL-urile sunt obligate sa aiba un contract ptr ... (vezi toată discuția)
Angajare Dana44 Dana44 Bună ziua ! Angajatorul are obligația de a suporta cheltuielile pt.angajare? Mă refer la următoarele cheltuieli : medicina muncii și tot ce implica ... (vezi toată discuția)