avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... legislatia mamicilor-contract de munca pe perioada ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

legislatia mamicilor-contract de munca pe perioada determinata

Buna ziua,am si eu o intrebare la care nu stiu ce sa fac...anul trecut pe 25 iunie ma-m angajat ca si crupier cu contract pe perioada determinata...prima data pe o luna dupa aia pe 3 luni dupa aia pe 6 luni...cert este ca in 25 luna aceasta mi se termina contractul...in octombrie 2012 am ramas insarcinata si ar trebui sa nasc pe 24 iunie 2013...lucrand noaptea si numai in picioare doctorul ma bagat in medical de la sfarsitul lui noiembrie pana in 9 ianuarie si din 9ianuarie inclusiv luna aceasta sant in riscul de sarcina...din mai ar trebui sa intru in prenatal....cert este ca cei de la munca nu cred ca o sa mai imi prelungeasca contractul si nu stiu daca o sa beneficiez de ceva...am fost la somas si mi sa spus ca nu o sa beneficiez ca lunile in care am fost in riscul maternal nu se pun chiar daca am lucrat...nu stiu unde sa ma duc sau ce sa fac...va rog sa-mi dati un sfat....va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: laurasari_bv , utilizator 19:29, 19 Aprilie 2013
1. Dupa ce va inceteaza contractul individual de munca (CIM) pe durata determinata veti prezenta certificatele medicale la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate care vi le va plati.

2. Dupa terminarea tuturor acestor concedii medicale (inclusiv concediul de sarcina si lauzie, pre si postnatal) veti putea intra in concediu crestere copil (CCC).

3. In concediul de risc maternal nu ati lucrat ( de aceea beneficiatim de acset concediu pentru ca nu puteti sa lucrati) iar aceasta perioada nu este stagiu de cotizare la somaj.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Aprilie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
dar daca mie nu imi mai prelungeste compania contractul eu mai pot intra in post si prenatal?...mi-e imi expira contractul peste 7 zile si eu nu am un an in companie...abia in 25 iunie fac anul...am fost ieri si ma-m interesat si unde se depun actele ptr indemnizatie si mi sa zis ca trebuie sa am un an neintrerupt ca sa beneficiez....la mine e destul de rau ca pot naste prematur...va multumesc pentru promptitudine
1. Nu mai apelati la somaj deoarece nu indepliniti conditiile legale.

2. - Intrati in concediu de maternitate (pre si postnatal) inainte de a inceta contractul individual de munca si, in aceasta situatie, veti prezenta certificatele medicale la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) ca vi le va plati.
- Mergeti la medicul curant ginecolog sau la medicul de familie sa va dea certificat medical pentru sarcina (prenatal).

3. Dupa terminarea concediului de maternitate veti intra in CCC pana la 2 ani.



Va multumesc mult ptr ajutor...am vorbit cu medicul de familie si mi-a zis ca daca am dus concediul de risc la serviciu ea nu mai poate face nimica.acel concediu de risc este pana in data de 30 aprilie.deci nu mai am nici o sansa...mi sa mai spus ca imediat dupa ce imi expira contractul de munca sa ma angajez in alta parte 3 luni de zile macar 2 ore ca sa indeplinesc anul...dar nu stiu daca e valabil...mai ales ca anul il fac in 25 iunie si eu nasc pe 24 iunie,poate si mai repede...va multumesc anticipat
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23.
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.

(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.

(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.


2.- Pierderea calitatii de asigurat nu va este imputabila deoarece CIM este pe perioada determinata si inceteaza la data expirarii sale.
- Asa ca puteti prezenta certificatele medicale la CJAS.

3. - Daca veti naste in iunie cele 12 luni eligibile pentru CCC sunt iulie 2012 - iunie 2013.
- Asadar veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.
- In cele 12 luni intra si perioadele in care ati fost in concedii medicale de orice fel, inclusiv concediul de maternitate.


4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

Alte discuții în legătură

Pot obtine indemnizatia? aviang aviang Buna ziua, Povestea mea a inceput asa: pe 15 iulie 2013 m-am angajat cu contract pe perioada determinata, valabil pana la 30 iunie 2014. Inainte de acest ... (vezi toată discuția)
Contract de mandat in asigurari, insarcinata, ce drepturi am? anda007 anda007 Buna ziua, lucrez de 3 ani cu contract de mandat la o societate de asigurari. Inca din iulie 2012 mi se retin si se vireaza lunar 16 % impozit pe venit, ... (vezi toată discuția)
Concediu cresterea copilului davidel davidel Buna ziua!lucrez cu contract de munca din data de 16 aprilie 2013,la Putin Ti mpg am ramas insarcinata iar data probabila a nasterii copilului este 9 ... (vezi toată discuția)