avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu cresterea copilului

Buna ziua!lucrez cu contract de munca din data de 16 aprilie 2013,la Putin Ti
mpg am ramas insarcinata iar data probabila a nasterii copilului este 9 martie.pot beneficia de concediu de crestere a copilului?daca nu ce pot face totusi pentru a putea sta acasa far a sa- mi pierd serviciul si drepturile dupa nastere?VA mutumesc
Astept raspunsul dumneavoastra
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:40, 3 Septembrie 2013
1. Daca veti naste in martie atunci cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) sunt aprilie 2013 - martie 2014.

2. Asadar veti beneficia de concediu crestere copil (CCC) si de indemnizatia aferenta doarece sunt admise si fractiunile de luna, in conditiile prevazute de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Multumesc pt raspuns!in aceste conditii pot beneficia de concediu de risc maternal pt ca am probleme cu sarcina si apoi sa intru in prenatal sau trebuie neaparat sa merg la servici pt a indeplini cele 12 Luni de contributii?VA multumesc
1. In cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC intra si perioadele in care sunteti in concedii medicale de orice gen sau in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).

2. Indemnizatia pentru concediu medical si/sau cea pentru concediul de maternitate sunt asimilate veniturilor din salarii.

3. Asa ca, daca este nevoie, puteti beneficia de concediu de risc maternal.

4. Indemnizatia pentru CCC nu este conditionata de plata contributiilor ci numai de obtinerea de venituri profesionale (din prestarea unei activitati).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lndemnizatie crestere copil danastanciu danastanciu Buna ziua, Sunt angajata cu norma întreagă din 31 oct 2014 si in septembrie 2015 o sa nasc. Am dreptul la indemnizația pentru creșterea copilului? Știu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil lfodor lfodor Buna ziua as dori sa stiu daca pot sa primesc indemnizatie pentru cresterea copilului.Am lucrat din 24 ianuarie 2012 pana in 23 aprilie 2012 la o societate ... (vezi toată discuția)
Ccc corina29 corina29 BUNA ZIUA, As dori sa ma lamuriti si pe mine daca pot beneficia de CCC in varsta de pana la 2 ani daca m-am angajat pe19oct.2012 si urmeaza sa nasc la ... (vezi toată discuția)