avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Bani şi Afaceri ... Tendinţe în lumea creditării Credit Prima casã accesat de sot si sotie separat
Discuție deschisă în Tendinţe în lumea creditării

Credit Prima casã accesat de sot si sotie separat

Bună ziua,

Mă confrunt cu o dilemă care poate fi la limita legii și căreia nu i-am găsit răspuns nicăieri.

Istoric:
În 2009, nefiind căsătorit am accesat un credit Prima casă cu care am cumpărat un apartament cu puțin peste 50mp. Viitoare mea soție în acel moment a venit ca și co-plătitor.

Dilema:
După aproape 4 ani familia s-a mărit și sperăm să se mai mărească, iar lipsa de spațiu devine o problemă așa că ne punem firesc o întrebare:

Există posibilitatea ca soția mea să acceseze și ea programul "Prima casă" ținând cont că nu are nici un imobil în proprietate (individual sau împreună cu soțul/alte persoane) chiar dacă soțul a accesat programul "Prima Casă" înainte de căsătorie ?

Din câte am înțeles ea fiind beneficiar al creditului este singura care trebui să declare pe proprie răspundere faptul că nu deține un imobil în proprietate individual sau împreuna cu soțul ( nu e cazul deoarece apartamentul a fost dobândit de soț prin program înainte de căsătorie) la momentul accesării programul, însă am înțeles că legea familiei oferă și soțului drept de proprietate asupra unui bun dobândit în timpul căsătoriei.

Pare oarecum o situație la limita legii și lasă loc de interpretări. Poate sunt printre dvs unii care s-au confruntat cu o situație similară și mă pot ajuta și pe mine cu un răspuns.

Mulțumesc !
Cel mai recent răspuns: mihainstr , utilizator 10:26, 15 Mai 2013
Sotia nu e impiedicata din punctul asta de vedere sa acceseze o casa prin acest program pt ca dansa nu detine nici singura, nici nu altii , nici cu sotul o proprietate.
Ramane de vazut daca se va incadra cu veniturile pt a accesa, oricum aveti intai de achitat creditul asta, abia apoi puttem vb de un alt credit.
Mulțumesc pentru răspuns !

Da e adevarat ! însă am plătit destul de mult în avans și în acest moment ( și cred că și pe viitor) nu ar fi probleme cu achitatul ratelor, rămâne doar problema juridică. În situația din 2009 însă, a fost nevoie de coplătitor deoarece eu aveam cea mai mare parte a veniturilor pe PFA cu normă de venit, iar banca a luat în considerare doar norma de venit.
Se prea poate ca sotia fiind codebitor la un astfel de credit de valoare mare, sa nu poata accesa un alt credit, de aia ziceam sa fi achitat intai pe asta.
Intrebare: Ati intrebat banca de la care ati luat creditul pentru prima casa?Care este pozitia ei?
danacj a scris:

Intrebare: Ati intrebat banca de la care ati luat creditul pentru prima casa?Care este pozitia ei?


Am discutat la bancă și din partea lor nu ar fi nici o problemă, însă nu știu ( nici eu și nici ei) care e poziția FNGCIMM.

Oricum pentru moment am amânat ideea măcar până la anul când e posibil să se schimbe din nou regulile. Aș vrea, măcar să pot spera că și la noi se va ajunge să avem dobânzi decente fără garanția statului, însă ... îmi e greu să cred că se va întâmpla ceva în acest sens:( .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit prima casa sotie cand sotul are imobil cu prima casa anamaria250 anamaria250 Buna ziua, intentionez sa achizitionez un imobil cu credit ipotecar. Sotul a achizitionat inainte de casatorie(2010) cu programul Prima Casa un apartament ... (vezi toată discuția)
Credit prima casa Kosmo Kosmo Buna ziua, Am o nelamurire si sper ca am postat ok in sectiunea curenta, fiindca nu am gasit alta pe forum. Doresc sa achizitionez impreuna cu prietena ... (vezi toată discuția)
Schimbare titular credit "prima casa" intre cei doi co-proprietari miborion miborion Buna ziua, Am o situatie complicata si din experienta neplacuta avuta cu functionarii bancii, as dori putin ajutor in situatia urmatoare: Am cumparat prin ... (vezi toată discuția)