va rog sa imi spuneti cum se calculeaza pensia pe caz de boala. In functie de salariul net pe ultimele 6 sau 12 luni, sau venitul pe aceasta perioada ( deoarece daca persoana care urmeaza sa se pensioneze, inainte de pensionare a avut concediu medical 365 de zile, din cate stiu salariul din perioada de medical se calculeaza in functie de media /zi din ultimele 6 luni de dinainte de medical, adica in loc de 878 lei salariul net pe care il lua inainte, acum ia 671 lei in medical).
Daca intre timp, in perioada de medical a avut si pauze ( nu a fost concediu medical continuu timp de 365 de zile) si i-a fost modificat salariul de incadrare de 1200 la 1444 lei brut, o ajuta cu ceva la calculul pensiei ?
Pensiile se calculeaza conform Legii nr. 263/2010:
ART. 94
(1) Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
(2) La determinarea cuantumului pensiei conform alin. (1) şi a cuantumului indemnizaţiei pentru însoţitor prevăzute la art. 77 alin. (2), fracţiunile de leu se întregesc la un leu în favoarea pensionarului.
ART. 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, prevăzut în anexa nr. 5 sau, după caz, anexa nr. 6.
(2) În situaţia persoanelor prevăzute la art. 56-59, la stabilirea punctajului mediu anual se iau în considerare stagiile de cotizare complete prevăzute la aceste articole.
(3) În cazul persoanelor care realizează stagii de cotizare în mai multe situaţii, pentru care legea prevede stagii complete de cotizare diferite, punctajul mediu anual se determină prin însumarea punctajelor medii anuale calculate corespunzător stagiilor complete de cotizare prevăzute de prezenta lege, pentru fiecare dintre situaţiile respective.
(4) La calcularea punctajului mediu anual, a punctajului anual şi a punctajului lunar se utilizează 5 zecimale.
ART. 96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv.
(2) Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut/solda brută sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.
(3) În situaţia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit în condiţiile prezentei legi se corectează cu raportul dintre contribuţia datorată la sistemul public de pensii şi contribuţia prevăzută de lege pentru condiţii normale de lucru.
(4) Pentru lunile pentru care Institutul Naţional de Statistică încă nu a comunicat câştigul salarial mediu brut se utilizează, pentru întreaga lună, ultimul câştig salarial mediu brut comunicat.
Nu se poate face o estimare a pensiei dupa salariul actual, e nevoie de toate valorile salariilor si sporurilor pe care le-ati avut in perioada lucrata de dvs., conform cartii de munca si, dupa caz, conform cu adeverintele de la fostii angajatori pe care le aveti.
Sunt persoana cu handicap, posesor certificat grad II de invaliditate, cu probleme ortopedice si surditate. Am 4 ani de munca lucrati si doresc sa ma pensionez pe caz de boala, deoarece, din cauza problemelor de sanatate care le am nu reusesc sa-mi mai gasesc de munca. Am inteles ca a aparut anul acesta (2013) o lege sau o ordonanta de urgenta a Guvernului privind pensionarea pe caz de boala a persoanelor cu handicap. As dori sa-mi spuneti, daca puteti si aveti cunostinta, care este aceasta lege sau sa ma indumati cum se procedeaza sau cum pot sa aflu mai multe despre aceasta lege.
Va multumesc anticipat.
1. - Se poate beneficia de pensie de invaliditate oricand, daca medicii vor hotari asta.
- Pensionarea pentru invaliditate nu mai este conditionata de un anumit stagiu de cotizare in functie de varsta.
2. Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale.
3. Propunerea pentru incadrarea in grad de invaliditate se face de catre medicul specialist care asigura asistenta medicala.
4. - Trimiterea catre medical specialist o da medicul de familie.
- Asadar se incepe cu o vizita la medicul de familie.
5. Pentru amanunte cititi Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (art.68-82), cu ultimele modificari aduse de Legea 37/2013.
Pensie de boala
ndbi
Buna ziua, am 42 de ani si am lucrat 23 de ani din care 11 ani gr a|| a , acum in ultimul an ma-m inbolnavit si sunt in CM de 9 luni am tot sperat la o ... (vezi toată discuția)