avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Dezbaterile privind proiectul de punere în aplicare a ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Dezbaterile privind proiectul de punere în aplicare a Codului de procedurã penalã, finalizate



'Am finalizat cu succes dezbaterea privind legea de punere în aplicare a Codului de procedură penală. Avem un act legislativ mai bun, din punct de vedere calitativ, decât legea adoptată prin asumarea răspunderii, într-un mod neinspirat, de către Guvernul Boc, cât şi de modul în care a plecat proiectul de lege de la Guvern. Astăzi avem mai multe garanţii în Codul de procedură penală pentru protecţia şi garantarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi realizăm, într-un mod mai eficient, un echilibru între drepturile acuzării şi cele ale apărării astfel încât nicio persoană nevinovată să fie trimisă abuziv în judecată şi eventual chiar şi condamnată. Din acest punct de vedere, am avut un dialog foarte bun cu reprezentanţii MJ, CSM şi ai Ministerului Public şi DNA şi am ajuns, de cele mai multe ori, la texte echilibrate', a spus Chiuariu miercuri, la finalul şedinţei Comisiei.
Potrivit lui Chiuariu, proiectul de lege urmează să fie transmis, în perioada următoare, plenurilor celor două Camere ale Parlamentului, considerându-se oportun ca noul Cod de procedură penală, alături de Codul penal, să intre în vigoare până la finele acestui an.


[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: emiliank , utilizator 00:09, 10 Februarie 2014
Am indoieli serioase ca nu va mai fi trimisa in judecata nicio persoana nevinovata.
Din punctul meu de vedere parchetele au prea mare forta deoarece judecatorii tin mai mult cu acuzarea decat cu apararea si exista probleme serioase in ceea ce priveste prezumtia de nevinovatie.
Pentru ca avocatii sa poata mentine in echilibru intre aparare si acuzare nu era neaparat necesara modificarea Codului de procedura penala.Este o chestiune care tine de alte aspecte si acestea eu nu cred ca se vor schimba cu nimic.
Problemele sunt in alta parte si anume in ceea ce priveste mentalitatea si am indoieli serioase ca se va schimba cu adevarat ceva.
Adica totul va ramane la fel in justitie...la fel ca si pana acum...chiar daca legea se modifica.

Nu legea trebuie sa se modifice in Romania, ci mentalitatea...
Eu nu am teamă că vor fi trimişi oameni nevinovaţi în înschisoare-acest lucru nu se întâmplă prea des , ci că nu vor fi trimişi cei vinovaţi în judecată - lucru ce se prea întâmplă. Aveţi dreptate că o schimbare legislativă nu poate face minuni, oricât de bună ar fi, dacă nu se aplică corect .
Corupţia să fie strârpită , inclusiv din justiţie, pentru că altfel nimic nu va funcţiona corect.
si acum e sigur ca noul cod intra in februarie 2014?
"Eu nu am teamă că vor fi trimişi oameni nevinovaţi în înschisoare-acest lucru nu se întâmplă prea des , ci că nu vor fi trimişi cei vinovaţi în judecată - lucru ce se prea întâmplă."

Ma dati gata doamna! Eu nu sunt jurist dar stiu ca exista un principiu sacrosant in orice democratie, acela potrivit caruia mai bine scapa un vinovat, deact sa fie pedepsit un nevinovat .
Mult respect

Din pacate, adevaratii corupti nu sunt in inchisoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Functionar public - suspendat mjion mjion Sunt functionar public si am fost suspendat din functie conf.art 94 alin.1 litera m, din legea 188/1999. Am fost trimis in judecata pentru presupuse fapte de ... (vezi toată discuția)
Coruptia si curtile cu jurati. ar fi o solutie pentru eradicarea coruptiei in romania? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Coruptia si curtiile cu jurati. Ar fi o solutie pentru eradicarea coruptiei in Romania? Aceasta este intrebarea... Ce parare aveti? (vezi toată discuția)
Sunt suspecta de furt între soti Iuli_ana23 Iuli_ana23 Bună ziua acum 2 ani cand am parasit căminul conjugal am plecat doar cu hainele personale. Bine inteles soțul ma acuza de furt ca ași fi furat niste bani ... (vezi toată discuția)