avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Eliberarea conditionata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Eliberarea conditionata

Buna ziua am si eu o intrebare in legatura cu eliberarea conditionata
daca am fost condamnat la 2 ani si 6 luni, si indeplinesc conditiile prevazute de lege ''conduita potrivita,iesirea la munca ,cursuri de reintegrare etc.. dupa cat timp se poate face cerere de eliberare conditiionata? am inteles ca anul penal are 8 luni,deci se considere ca pot face cerere dupa ce am ispasit jumatate din 30 de luni sau 20?Multumesc
Cel mai recent răspuns: lucian55 , utilizator 22:01, 17 Aprilie 2013
Codul penal:

ART. 59
Liberarea condiţionată
După ce a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani sau cel puţin trei pătrimi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, condamnatul care este stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale, poate fi liberat condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepsei.
În calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. 1 se ţine seama de partea din durata pedepsei care poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz însă, liberarea condiţionată nu poate fi acordată înainte de executarea efectivă a cel puţin jumătate din durata pedepsei când aceasta nu depăşeşte 10 ani şi a cel puţin două treimi când pedeapsa este mai mare de 10 ani.
Când condamnatul execută mai multe pedepse cu închisoare care nu se contopesc, fracţiunile de pedeapsă arătate în alin. 1 se socotesc în raport cu totalul pedepselor.
În aplicarea dispoziţiilor alineatelor precedente se are în vedere durata pedepsei pe care o execută condamnatul.

In cazul in care indepliniti conditiile puteti face cerere dupa 20 de luni.
Dupa 20 de luni adica dupa un an si 8 luni? avand in vedere ca pedeapsa este de 2 ani si 6 luni adica 30 de luni sa inteleg ca nu pot sa fac dupa ispasirea a jumatate din perioada adica 15 luni?
Imi cer scuze 3 treimi inseamna un an si 8 luni aeti dreptate, da in cazul munci si scaderea zilelor de pedepsa cum s-ar calcula ? adica cat timp ar trebuii sa ies la munca pentru a ma ajuta sa cer eliberarea provizorie mai devreme,sau cum exact se calculeaza?Spre exemplu daca as munci egalul a 3 luni scazute din pedeapsa as putea sa cer cu 3 luni mai devreme adica dupa un an si 5 luni si asa mai departe? am citit ca daca ti se scade o anumita duarata din pedepsa poti cere eliberarea mai devreme dupa ce ai ispasit jumatate din pedeapsa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare conditionata Arhidec Arhidec Buna seara.Se poate aplica la 1/2 din pedepsa pentru eliberarea conditionata ?Pedeapsa este de 8 luni cu executare.Initial,a fost cu suspendare dar inculpatul ... (vezi toată discuția)
Liberare conditionata Arhidec Arhidec Buna ziua.Intrebare intrebatoare:Un detinut (pedepsa de 8 luni cu executare;initial au fost cu suspendare dar din cauza nerespectarii conditiilor impuse de ... (vezi toată discuția)
Liberare conditionata mariomario mariomario buna ziua,daca sotia este insarcinata si sotul se afla in detentie se poate cere eliberarea conditionata inainte de termen chiar daca nu a indeplinit 2/3 din ... (vezi toată discuția)