avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie de crestere a copilului

Buna seara!
Va rog sa ma ajutati cu o problema!
Am inceput in 2011 facultatea in cadrul ASE-ului la zi, sunt actualmente masteranda in anul II la zi in cadrul aceleiasi Universitati si mai nou mama unui bebelus de 5 luni si 2 saptamani.Am flat datorita dumneavoastra, de pe Forum, ca se acorda si in acest caz indemnizatie.Va rog sa-mi spuneti mai pot face ceva dupa atata timp, sa depun acte ceva?Mentionez ca nu am pretetie sa recuperez cele 5 luni trecute, as fi multumita sa pot sa iau in viitor.
Astept cu mare interes raspunsul dumneavoastra!
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:06, 28 Aprilie 2013
1. - Puteti solicita indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) depunand actele necesare la Primaria de care apartineti cu domiciliul sau cu resedinta (daca aveti viza de flotant).
- Tot de la Primarie luati lista cu actele necesare.

2. Nu mai puteti solicita indemnizatie pentru CCC de la data nasterii acestuia ci numai de la data depunerii cererii la Primarie.

3. Puteti beneficia de indemnizatie pentru CCC daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) ati urmat, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamntului superior de licenta sau masterat.
Tin sa mentionez ca de la 1 aprilie am incheiat un contract cu un ONG pt ai tine contabilitatea,contractul este de 1 ora pe zi, salariu 250 brut.Pot sa iau indemnizatie pentru cresterea bebelusului si sa pastrez contractul in continuare?
Va multumesc!
Pe perioada CCC nu se pot realiza venituri supuse impozitului pevenit , intrucat o astfel de situatie duce la suspendarea platii indemnizatiei pentru CCC.

art.16 alin.2 din OUG nr.111/2010 prevede :
(2) Dreptul la indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) se suspendă începând cu ziua următoare celei în care :
....
i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului şi copilul nu a împlinit vârsta de un an, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
.....

Buna seara,
va rog sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu o problema.Sunt angajata din 8 octombrie 2012 si sunt insarcinata in luna a patra ,deci ar trebui sa nasc in septembrie anul acesta.O sa primes indemnizatie de crestere a copilului sau nu?Imi ies cei 12 luni de cotizatie (pot sa iau si concediu prenatal)?Deoarece contabila mi-a zis ca ar trebui sa nasc dupa 8 octombrie ca sa-mi iasa un an.
1. Daca veti naste in septembrie cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt octombrie 2012 - septembrie 2013.

2. Veti beneficia si de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).

3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 3
...
(6) Pentru luna nasterii copilului se iau in calcul veniturile cuvenite pentru acea luna, respectiv venitul pe care l-ar fi primit persoana daca ar fi lucrat in toata luna, sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizatia de maternitate.

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului Lauraalexia Lauraalexia Buna ziua! Am si eu o intrebare. Vreau sa stiu daca ma pot incadra la idemnizatia de creștere a copilului.. Am fost in somaj din noiembrie pana pe 11 mai ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cresterea copilului sircuanda sircuanda Buna ziua, va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema; pot beneficia de indemnizatie pt cresterea copilului daca am fost angajata la o firma de pe ... (vezi toată discuția)
Va rog o lamurire indemnizatie copil florin_nea83 florin_nea83 Daca contractul de munca a inceput cu data de 10.11.2011 iar sotia trebuie sa nasca undeva la sfarsitul lui Octombrie 2012 , poate beneficia de indemnizatia de ... (vezi toată discuția)