avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... vrea sa ramana salariat
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

vrea sa ramana salariat

Cazul nostru este urmatorul: avem un angajat care desi a indeplinit de aprox.2 ani varsta si stagiul complet pentru pensionare, nu a dorit sa se pensioneze cu nici un chip si doar luna aceasta, la insistentele conducerii firmei si in conditiile in care se pune problema concedirii colective ,si-a depus dosarul de pensionare . Desigur ca angajatorul ii putea desface c.i.m. inca de acum 2 ani in baza dispoz.art.61 lit.e C.M. dar nu a facut-o din motive pe care nu le voi comenta aici. Intrebarea mea este urmatoarea: angajatorul mai poate sa-i desfaca acum c.i.m. in baza art.mentionat mai sus sau este obligat sa-l mentina ca salariat pana la aparitia deciziei de pensionare?
Cel mai recent răspuns: mony , utilizator 15:17, 27 Februarie 2009
Angajatorul are urmatoarele posibilitati :
- concedierea , in baza art.61 lit.e C.mun., daca salariatul nu a solicitat iesirea la pensie
- incetarea de drept a c.i.m. , in baza art.56 lit.d C.mun., la data comunicarii deciziei de pensionare.
Intrebarea mea era urmatoarea: dupa depunerea dosarului de pensionare, angajatorul mai poate sa-i desfaca cim in baza art.61 lit.e C.M. ?
Nu mai poate sa-i desfaca c.i.m. in baza art.61 lit.e C.mun., intrucat salariatul si-a depus dosarul de pensionare (altfel spus, a solicitat iesirea la pensie).
Art.61 lit.e se refera la situatia in care salariatul nu a solicitat iesirea la pensie , cu toate ca indeplinea conditiile prevazute de lege pentru a solicita acest lucru.
mony a scris:

Intrebarea mea era urmatoarea: dupa depunerea dosarului de pensionare, angajatorul mai poate sa-i desfaca cim in baza art.61 lit.e C.M. ?

Potrivit art. 41, alin. 6 din Legea 19/2000, "in situatia asiguratilor care au depus cerere de pensionare, angajatorii acestora nu pot dispune incetarea raporturilor de munca (...) in vederea pensionarii, decat dupa primirea deciziei de admitere a cererii de pensionare."

Decizia de pensionare se comunica numai beneficiarului!
Multumesc pt.raspunsurile Dvs.! Din pacate nu ne prea ajuta. Avem indicii ca respectivul salariat ar influenta of.de pensii in asa fel incat decizia de pensionare sa se emita cat mai tarziu posibil, tocmai din motivul expus de Dvs.mai sus: nu i se va putea desface c.i.m. pana la emiterea decizie de pensionare. Am auzit ca sunt situatii in care s-a emis decizie de pensionare si la 1 an de la depunerea dosarului, deoarece salariatul respectiv a cerut of.de pensii sa amane emiterea acestei decizii cat mai mult posibil pentru a forta angajatorul sa-l mentina ca angajat!

Alte discuții în legătură

Desfacere disciplinara c.i.m. sanducatanas sanducatanas Un salariat lipseste nemotivat de la serviciu.L-am anuntat in scris la domiciliu sa se prezinte in fata comisiei de cercetare prealabila.Nu s-a ... (vezi toată discuția)
Incetare de drept a cim (art.56 lit. d) claudiabutisca claudiabutisca Am urmatoarea speta: Un angajat si-a depus cerere in vederea intocmirii dosarului de pensionare si incetarii cim cu data de 15.09.2008. Prin cerere solicita ... (vezi toată discuția)
Pensionar in functie elisabeta pavel elisabeta pavel In cazul in care, intr-o institutie publica:(, cu personal contractual cineva indeplineste conditiile pentru pensionare si totusi este in continuare angajata ... (vezi toată discuția)