avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetare de drept a cim (art.56 lit. d)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetare de drept a cim (art.56 lit. d)

Am urmatoarea speta:
Un angajat si-a depus cerere in vederea intocmirii dosarului de pensionare si incetarii cim cu data de 15.09.2008. Prin cerere solicita lichidarea la zi si doreste incetarea cim prin pensionare pentru limita de varsta.
Conform art.56 lit. d din C.M., eu ca si angajator pot sa-i eliberez dispozitia de desfacere a cim si sa-i incetez cim, la data comunicarii deciziei de pensionare.
Angajatul mi-a spus ca el nu mai vine la munca din data de 15.09.2008, data depunerii cererii de incetare a cim.
Va rog sa ma lamuriti ce fac in aceasta perioada cu el, avand in vedere ca decizia de pensionare poata sa vina in cel mai fericit caz in 30 de zile. Persoana respectiva si-a epuizat concediu legal, a stat si in medical........

VA MULTUMESC!!!!!
Cel mai recent răspuns: teanox , utilizator 15:42, 8 Iunie 2016
Art.56, lit.d) din Codul muncii ne spune cand inceteaza de drept CIM al unui pensionabil. Adica eu, angajator, nu-i pot inceta CIM, din initiativa mea, pana la comunicarea deciziei de pensionare.
Dar daca salariatul care a facut cerere de pensionare face si o cerere prin care solicita incetarea CIM, asta este problema lui. Eu ii raspund favorabil cererii sale si pana la pensie sta si asteapta.
Nu va faceti griji, nu incalcati legea daca ii aprobati cererea de incetare a CIM.
La data comunicării deciziei de pensionare pentru limită de vârstă, pensionare anticipată, pensionare anticipată parţială sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, contractul individual de muncă al acestuia încetează de drept.
Dvs puteti sa-i incetati c.i.m. in baza art.55 lit.b C.mun.
Pana la pensie sta si asteapta, dar eu ii emit dispozitia de incetare a cim in baza carui articol?
Conform cererii prin care solicita pensionarea, normal trebuie sa-i incetez cim, conform art. 56 lit.d
Conform comunicarii prin care imi spune ca solicita lichidarea la zi cu data solicitarii dreptului la pensie (15.09.2008) si nu se mai prezinta la munca, in aceasta situatie ce fac?
Care este statutul lui in acesta situatie, ce masuri pot sa iau, avand in vedere ca angajatorul vrea sa ii inceteze cim de drept, prin iesire la pensie, in acesta situatie angajatul putand beneficia si de trei salarii, conform CCM /2008.
Ultima modificare: Marți, 23 Septembrie 2008
claudiabutisca, utilizator
Nu ati inteles dvs.bine. V-a explicat si "elis":
1. Pentru a inceta CIM cu art.56(d) din Codul muncii trebuie sa aveti decizia de pensionare:
2. Daca salariatul nu vrea sa mai lucreze pana se comunica decizia, face o cerere de oncetare a CIM cu acordul partilor(55b).
3. Cererea de care vorbiti nu este facuta bine. Dar puteti s-o interpretati ca fiind o cerere de incetare a CIM cu acordul partilor.
4. Dvs., ca angajator, aveti o retinere in a-i inceta CIM? Vreti sa-l mai pastrati si el nu vrea?
5. Daca ii inceteaza CIM cu 55b nu mai beneficiaza de cele trei salarii, decat daca vrea angajatorul sa-l premieze pentru activitatea depusa le el.
Ultima modificare: Marți, 23 Septembrie 2008
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
VA MULTUMESC MULT!!!

Alte discuții în legătură

Pensionat limita varsta in timpul co medical AndreeaStefan AndreeaStefan Buna ziua, Am o salariat care si-a depus dosarul pentru limita de varsta in septembrie 2015. Decizia a iesit pe 09.12.2015 .Problema mea este ca salariatul ... (vezi toată discuția)
Incetare cim - primire decizie pensionare anymaryh anymaryh Hristos a inviat! Am urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati : un salariat (61ani) care a primit decizia de pensionare. Decizia are data de 16 martie ... (vezi toată discuția)
Decizie incapacitate de munca??? irinaclefter irinaclefter buna ziua. am si eu o intrebare: cum tb sa procedez eu ca angajator atunci cand o salariata vine cu decizie de pensionare pt incapacitate de munca????pt a-si ... (vezi toată discuția)