buna ziua. am si eu o intrebare: cum tb sa procedez eu ca angajator atunci cand o salariata vine cu decizie de pensionare pt incapacitate de munca????pt a-si ridica cartea de munca de la itm tb sa duc eu, ca angajator, vreo decizie????
da, trebuie sa incheiati contractul de munca, art.56 lit.j, cu o decizie, sa o duceti la ITM alaturi de o copie dupa decizia de pensionare.
Poate si salariata sa se prezinte cu decizia, dar oricum, trebuie duse actele de suspendare a contractului de munca.
Daca este vorba de decizia de pensionare pentru invaliditate (gradul I sau II), atunci, de la data pensionarii, trebuie sa emiteti o decizie de desfacere a CIM conform art.56 lit "d" din codul muncii. Se va inregistra in termenul de 5 zile decizia la ITM.
In cazul deciziei de pensionare pentru invaliditate gradul III (4 ore/zi), se va face un act aditional pentru modificarea programului de lucru. Atentie in acest caz, este necesar sa solicitati un examen medical de medicina muncii pentru a sti daca salariatul corespunde dpdv medical postului ocupat anterior deoarece este posibil sa fie necesar sa-i schimbati conditiile de munca si postul, caz in care aceste schimbari trebuiesc prevazute intr-un act aditional la CIM, o noua fisa de post , etc.
Daca este vorba despre decizia medicala privind capacitatea de munca, emisa de catre medicul expert al asigurarilor sociale, atunci va trebui sa puneti la dispozitie angajatului documentele necesare pentru intocmirea dosarului de pensionare (lista de documente se gaseste pe site-ul Casei Nationale de Pensii). In aceasta situatie, va trebui sa-i faceti un inscris in carnetul de munca de genul: "Solicita pensionare invaliditate grd ....." cu data de la care poate solicita pensionarea. Dupa vizarea carnetului la ITM, salariatul poate sa isi depuna dosarul de pensionare.
:oops:
In atentia @ramona bosinceanu...... incetarea CIM in cazul pensionarii se face conform 56 lit. d din CM .......litera "j" se refera la expirarea termenului pentru care a fost incheiat contractul......
Articolul cu care se va face incetarea contractului dem unca este 56 (d) L53/2003 Codul Muncii. Cu decizia de pensionare si cea de incetare a contractului demunca + inscrisurile in carenetul de munca mergeti la ITM la Inspectorul la care sunteti arondat, va va face incetarea (nu va va da cartea de munca pe loc) si apoi inmanati angajatului cartea de munca.
Pensionarul de invaliditate grad 3 are dreptul de a munci 4 ore pe zi dar nu este obligat sa o faca. nu este nici o problema in acest caz.
Cred ca trebuie sa facem distinctie intre decizia medicala asupra capacitatii de munca si decizia de pensionare ... numai in cazul comunicarii acesteia din urma se poate incheia de drept c.i.m. , in baza art.56 lit.d C.mun.
Daca nu mai vrea sa stea la munca dupa ce i s-a emis decizia medicala asupra capacitatii de munca poate formula cerere de incetare a raportului de munca in baza art.55 lit.b sau sa-si dea demisia.
Grad 3 - urgent
eujad
am un salariat care a adus de la comisia de expertiza decizia de invaliditate grad 3. Acesta nu mai doreste sa lucreze cu 4 ore /zi. Ce tb sa fac:
1. Sa imi ... (vezi toată discuția)