avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1251 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Deducere tva aferenta penalizarilor contractuale
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Deducere tva aferenta penalizarilor contractuale

O intrebare: o societate, care are un contract de prestari servicii cu o alta, cauzeaza un prejudiciu, din vina sa. Acest prejudiciu, ii este imputat, suma fiind cu tva. Acest tva se poate deduce, de catre societatea caruia i s-a imputat.
Cel mai recent răspuns: cristinamanu , utilizator 13:02, 25 Aprilie 2013
Buna ziua,

Daca prejudiciul reprezinta penalitati(dobanzi) pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale, atunci nu ar trebui sa fie purtatoare de TVA. Penalitatile de acest tip nu se cuprind in baza de impozitare a taxei(art.137, alineatul 3, litera b din CF).
Cu siguranta nu veti avea drept de deducere pentru TVA aferenta imputatiei, daca aceasta imbraca forma descrisa mai sus.

Numai bine
Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2013
CONTABIUM, Contabil
nu sunt penalitati. Este vorba de o firma de paza. Pe perioada contractului, a disparut un bun, cred un fel de mijloc fix al firmei beneficiare. Deci, era normal sa ne impute valoarea cu tva.
In opinia mea, tocmai asta reprezinta. Societatea avea obligatia asigurarii pazei bunului iar bunul a fost furat, drept urmare societatea a fost obligata sa plateasca contravaloarea bunului. Bunul insa nu poate fi facturat deoarece el nu mai exista, nu poate fi livrat. De aceea, consider ca suma facturata reprezinta o penalizare cotractuala.
De asemenea potrivit punctului 53, alineatul 6, litera d) din normele art.148 din CF, societatea care detinea bunul are obligatia ajustarii taxei pentru
bunuri lipsă în gestiune din alte cauze decât cele prevăzute la art. 148 alin. (2) din Codul fiscal, inclusiv bunurile furate. În cazul bunurilor lipsă din gestiune care sunt imputate, se efectuează ajustarea taxei, sumele imputate nefiind considerate contravaloarea unor operaţiuni în sfera de aplicare a TVA.

Numai bine
Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2013
CONTABIUM, Contabil
multumesc, intr-adevar, e logic. Insa societatea deja a facturat, asa ca nu stiu cum o sa o rezolv. Multumesc oricum.
Buna ziua,

In baza temeiurilor legale prezentate in mesajele anterioare, puteti solicita companiei in cauza refacerea facturii fara tva. Daca nu reusiti sa-i convingeti nu veti deduce tva aferenta. Va spun din experienta ca nu vi se va acorda drept de deducere in cazul in care veti verificata de organele fiscale.

Numai bine

Alte discuții în legătură

Facturare service auto goe1973 goe1973 Am o societate (platitoare de TVA) de service auto.Repar autoturisme avariate si primesc banii in cont de la societatile de asigurare dar nu imi deconteaza ... (vezi toată discuția)
Penalitati de intarziere factura popana popana Buna ziua! In cazul unui contract in care se stipuleaza ca furnizorul plateste penalitati pentru intarzierea livrarii bunurilor contractate, cumparatorul ... (vezi toată discuția)
Sponsorizare material lemnos adela79 adela79 Buna ziua. Firma noastra (platitoare TVA) ar dori sa achizitioneze material lemnos de la un furnizor (platitor TVA), cu taxare inversa, in vederea livrarii ... (vezi toată discuția)